Life

Care este cel mai sigur loc în caz de cutremur. Sfaturile de care trebuie să ții cont

Care sunt cele mai bune spații în situația unui cutremur. Ponturi utile pe care trebuie neapărat să le știi în aceste momente.
03.11.2022 | 07:43
Care este cel mai sigur loc in caz de cutremur Sfaturile de care trebuie sa tii cont
Care sunt cele mai bune spații în situația unui cutremur. Ponturi utile pe care trebuie neapărat să le știi. Sursa foto: Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este cel mai sigur loc în caz de cutremur. Sfaturile de care trebuie să ții cont. Ce măsuri trebuie luate și cum trebuie să ne comportăm înainte, în timpul, dar și după producerea unui seism în țara noastră.

Care sunt cele mai bune spații în situația unui cutremur. Ponturi utile pe care trebuie neapărat să le știi

Primul sfat de care trebuie să țineți cont în cazul unui cutremur este să vă păstrați calmul și să nu intrați în panică. E foarte important să vă liniștiți și să protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.

ADVERTISEMENT

Stați sub cotul ușii, sub o grindă sau lângă un perete exterior. Încercați să nu vă lăsați pradă tendinței să părăsiți camera sau locuința pentru că faza puternică a seismului vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere sau alte zone aglomerate.

Stați departe de ferestele care se pot sparge și vă pot accidenta. Vă puteți ascunde sub un birou sau o masă care sunt suficient de rezistente și vă feresc de obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale.

ADVERTISEMENT

În lipsa unor astfel de posibilități puteți sta la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos. Palmele împreunate vă protejează capul și ceafa, iar antebrațele ținute pe lateral, corpul.

Ce trebuie să știi în cazul unui seism în România

De asemenea, e important să închideți sursele de foc cât puteți mai repede în situația unui seism. În cazul în care a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

ADVERTISEMENT

Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul. Evitația aglomerația, nu alergați pe stradă, iar dacă sunteți în afara unei clădiri e bine să vă deplasați cât mai departe de blocuri și să vă feriți de tencuieli, cărămizi, coșuri, geamuri, cornișe.

Acordați primul ajutor persoanelor rănite. În situația în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, căutați să vă protejați capul și membrele. Asigurați-vă supraviețuirea.

ADVERTISEMENT

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat pe pagina de Facebook în urmă cu puțin timp că în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care apar consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

ADVERTISEMENT