Sport

Care este următorul pas pentru România după înfrângerea cu Slovenia din play-off-ul Billie Jean King Cup. Echipele calificate la turneul final

Ce urmează pentru România după înfrângerea dramatică împotriva Sloveniei în barajul pentru calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup.
16.04.2023 | 19:03
Care este urmatorul pas pentru Romania dupa infrangerea cu Slovenia din playofful Billie Jean King Cup Echipele calificate la turneul final
România și-a aflat adversara din play-off-ul Billie Jean King Cup. Foto: FRT.
ADVERTISEMENT

Echipa de Billie Jean King Cup a României a ratat șansa de a se califica în premieră la turneul final al competiției. „Tricolorele” au pierdut dramatic, scor 2-3 cu Slovenia după ce au condus cu 2-0 după prima zi și sunt nevoite să câștige următoarea partidă pentru a se menține în Grupa I Mondială.

Ce urmează pentru România după înfrângerea cu Slovenia din barajul Billie Jean King Cup

Jaqueline Cristian și Ana Bogdan au câștigat partidele împotriva slovenelor în prima zi, însă situația s-a inversat 24 de ore mai târziu. Pe rând, româncele au fost aproape să închidă disputa și România să se califice în premieră la turneul final al competiției Billie Jean King Cup, însă Zidansek și Juvan au restabilit egalitatea.

ADVERTISEMENT

Meciul la „dublu” a fost întrerupt la 3-3 sâmbătă și reprogramat pentru duminică din cauza ploii de la Koper. România, prin perechea Bara/Niculescu a câștigat primul set contra echipei formate din Zidansek și Juvan, însă slovenele au revenit și au câștigat partida. Slovenia s-a calificat pentru prima oară la turneul final al Billie Jean King Cup (fostă Fed Cup).

Astfel, România este nevoită să dispute un meci pentru menținerea în Grupa I Mondială. Adversara va fi aleasă dintre echipele care au pierdut, de asemenea, în barajul pentru calificarea la turneul final. Pe listă se regăsesc: Mexic, Ucraina, Anglia, Belgia, Austria, Slovacia, Brazilia sau Polonia.

ADVERTISEMENT

Totodată, adversara României poate veni de pe lista echipelor care au câștigat meciurile din grupele inferioare: Ungaria, Olanda, Suedia, Japonia, Coreea de Sud, Argentina și Columbia. Partidele vor avea loc în perioada 10-12 noiembrie 2023.

Echipele care s-au calificat la turneul final al Billie Jean King Cup

Dacă va câștiga meciul de la finalul anului pentru menținerea în Grupa I Mondială, România va juca în 2024 în barajul pentru calificarea la turneul final al Billie Jean King Cup. Turneul final al competiției are un nou format în care cele 12 echipe vor fi împărțite în patru grupe. Câștigătoarea fiecărei grupe se va califica în semifinale.

ADVERTISEMENT

Formațiile care și-au câștigat meciurile de la baraj și au acces la turneul final sunt: Spania, Cehia, Franța, Italia, Germania, Kazahstan, SUA, Canada, Slovenia, Elveția și Australia. Atât Elveția, cât și Australia sunt calificate la turneul final, deoarece au disputat finala în sezonul precedent. Trofeul a fost cucerit de echipa europeană.

Ultima echipă calificată la turneul final va fi desemnată fie în calitate de țară gazdă, fie fiind beneficiară a unui wild-card. România a ratat șansa de a juca în premieră la turneul final.

ADVERTISEMENT

Rezultatele din barajul Billie Jean King Cup:

  • Kazakhstan – Polonia 3-1
  • Ucraina – Cehia 1-3
  • Spania – Mexic 3-1
  • Slovenia – România 3-2
  • Marea Britanie – Franța 1-3
  • Slovacia – Italia 2-3
  • Germania – Brazilia 3-1
  • SUA – Austria 4-0
  • Canada – Belgia 3-2

România a pierdut dramatic meciul cu Slovenia

România începuse entuziasmant o campanie ce avea să se termine dezamăgitor. Ana Bogdan (58 WTA) a deschis „balul” pentru „tricolore”. Sportiva născută la Sinaia a învins-o pe Kaja Juvan (121 WTA), scor 3-6, 6-3, 6-4. Românca a revenit incredibil după ce a fost condusă la seturi, iar seria pozitivă a fost continuată de Jaqueline Cristian.

Locul 180 WTA a învins-o pe Tamara Zidansek (102 WTA), scor 6-1, 4-6, 6-3 și ducea echipa României cu un pas la turneul final al Billie Jean King Cup. Situația s-a inversat în a doua zi de competiție. Ana Bogdan a pierdut dramatic împotriva Tamarei Zidansek.

Românca a câștigat primul set, însă slovena le-a câștigat pe celelalte două și s-a impus, scor 3-6, 7-6(4), 7-5. Seria negativă a fost prelungită de Jaqueline Cristian, care a pierdut categoric de această dată, scor 2-6, 4-6 cu Juvan. La meciul decisiv de „dublu”, perechea formată din Bara și Niculescu a condus cu un set, însă perechea Zidansek/Juvan a revenit și a calificat-o pe Slovenia la turneul final, scor 4-6, 6-2, 6-4.

ADVERTISEMENT