News

Care sunt zonele din țară unde s-a votat masiv AUR și ce impact a avut religia. Studiu Avangarde

12.12.2020 | 11:36
Care sunt zonele din tara unde sa votat masiv AUR si ce impact a avut religia Studiu Avangarde
ADVERTISEMENT

Institutele de sondare ale opiniei publice au vrut să afle, la câteva zile după alegerile parlamentare, care sunt zonele din țară unde s-a votat masiv AUR și ce impact a avut religia în succesul istoric al acestei formațiuni.

Din primele date obținute de cei de la Avangarde, rezultă faptul că în zonele în care există comunităţi religioase puternice, oamenii au votat masiv pentru Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

ADVERTISEMENT

Marius Pieleanu, şeful institutului de sondare citat, care a întreprins singurul exit-poll la alegerile parlamentare de duminică a dat drept exemple Suceava şi Neamţ, dar şi comunitatea catolică din zona Covasna.

Zonele din țară unde s-a votat masiv AUR, conform unui studiu Avangarde

Cu peste 540.000 de voturi adunate din țară și din străinătate, Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a adunat peste 9% dintre sufragii atât la Camera Deputaților, cât și la Senat.

ADVERTISEMENT

Sociologii încearcă acum să afle care au fost bazinele electorale ale noii formațiuni politice din Parlamentul României. Conform lui Marius Pieleanu de la Avangarde, locurile din țară în care există comunităţi religioase puternice au dat un vot masiv pentru AUR. Pieleanu a dat drept exemple Suceava şi Neamţ, dar şi comunitatea catolică din zona Covasna.

”În Suceava a spulberat, în Neamţ. Toate voturile din zona mănăstirilor – măicuţe, călugări, tot ce avem zona aceea, plus oameni, enoriaşi, s-au dus aproape exclusiv către AUR.

ADVERTISEMENT

Ceea ce ştim acum este că, acolo unde există comunităţi religioase puternice, atât ortodoxe, cât şi de altă confesiune, au votat masiv pentru AUR. Asta ştim cu siguranţă. Este clar că opţiunea creştină a fost resimţită din plin în sânul populaţiei”, a afirmat Pieleanu, conform G4Media.

Nu surprinde deloc faptul că în aceleași zone, unde AUR a luat multe voturi, s-a înregistrat o participare mare la Referendumul pentru familie.

ADVERTISEMENT

Media de vârstă a votanților AUR și împărțirea pe genuri

La capitolul mediei de vârstă a votanților AUR, trebuie spus că aceasta este de 41 de ani, împărțită astfel: 63% la categoria de vârstă 31-60 de ani, 26% dintre votanți aveau între 18 și 30 de ani și 11% aveau peste 60 de ani.

În comparație, media de vârstă a celor care au votat PSD este de 57 de ani, PNL – 48 de ani și USR-PLUS – 39 de ani.

Potrivit Avangarde pentru Camera Deputaților, cei mai mulți votanți AUR sunt bărbați – 57, 8%, înregistrându-se cel mai dezechilibrat raport bărbați-femei în rândul votanților la aceste alegeri. La PSD, votanții bărbați au reprezentat 53,2 %, la PNL – 55,6, iar la USR-PLUS – 53,7%.

Aceeași casă de sondare a relevat faptul că nivelul studiilor arată că 55,4% dintre votanții AUR sunt absolvenți de liceu și studii postliceale, 22% nu au liceul absolvit și 22,6% au studii superioare.

ADVERTISEMENT