Sport

Carieră încheiată pentru Simona Halep? Ce jucători au mai fost suspendați 4 ani

Simona Halep a primit cea mai dură sancțiune în cazul de dopaj, doar două jucătoare de tenis înaintea sa fiind suspendate timp de 4 ani.
12.09.2023 | 19:18
Cariera incheiata pentru Simona Halep Ce jucatori au mai fost suspendati 4 ani
Simona Halep a primit cea mai dură sancțiune în cazul de dopaj, doar două jucătoare de tenis înaintea sa fiind suspendate timp de 4 ani. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După luni bune de așteptări, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a hotărât o pedeapsă de 4 ani în cazul de dopaj al fostului lider WTA. Sportiva mai poate contesta decizia doar la TAS.

Doi jucători de tenis au mai fost suspendați 4 ani înaintea Simonei Halep

Deși a susținut că nu a fost nimic intenționat și a sperat că i-a convins pe judecători de nevinovăția sa, Simona Halep a primit o pedeapsă foarte mare. Înaintea sa au mai existat două jucătoare care au fost suspendate pe 4 ani.

ADVERTISEMENT

În primăvara anului trecut, americanca Varvara Lepchenko a primit o pedeapsă de 4 ani după ce a fost depistată pozitiv cu adrafinil și modafinil la turneul de la Budapesta. Jucătoarea născută în Uzbekistan se afla la a doua infracțiune de dopaj, după ce fusese prinsă dopată cu meldonium, în 2016.

În această vară, ITIA a suspendat-o pe 4 ani pe americanca Sydney Dorcil (20 de ani), jucătoare depistată pozitiv în timpul unui turneu desfășurat la Lima, Peru, în noiembrie 2022. Jucătoarea care ajunsese pe locul 1255 WTA, s-a dopat cu boldenon, un steroid anabolic-androgen natural.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare sancțiune din tenis a fost încasată însă de sud-africanul Wayne Odesnik. În 2015, el a primit 15 ani de suspendare, fiind recidivist. El mai fusese testat pozitiv în 2010 cu un hormon de creștere, când primise doar un an de suspendare. Lui i s-au descoperit în organism mai multe substanțe interzise la momentul celei de-a doua depistări pozitive.

Cele mai cunoscute cazuri de dopaj

Simona Halep intră pe lista cu nume mari de jucători din tenis care au fost depistați pozitiv. Ultimul mare scandal de dopaj din tenisul feminin a avut în centru atenției pe rusoaica Maria Sharapova, care a fost prinsă cu meldonium la Australian Open 2016.

ADVERTISEMENT

Rusoaica a fost suspendată doi ani, a făcut apel la TAS și i s-a redus pedeapsa la 15 luni, pentru că instanțele au constatat că nu a existat intenție de a trișa. După suspendare, rusoaica a revenit pe teren și și-a încheiat apoi cariera în februarie 2020.

Alte cazuri celebre din tenisul feminin sunt cele în care au fost implicate elvețianca Martina Hingis, multiplă câștigătoare de Grand Slam, cehoaica Barbora Strycova sau bulgăroaica Sesil Karatantcheva.

ADVERTISEMENT

La băieți, cele mai cunoscute nume care au avut probleme cu dopingul sunt cele ale americanului Andre Agassi, francezului Richard Gasquet, croatului Marin Cilic sau sârbului Viktor Troicki.

TAS, singura șansă pentru Halep

Pentru Simona Halep suspendarea de 4 ani poate fi similară cu încheierea carierei. Dubla campioană de Grand Slam ar putea să revină pe teren abia în toamna anului 2026, atunci când va avea 35 de ani, însă e greu de crezut că acest lucru se va mai întâmpla.

Dacă suspendarea va fi capăt de linie pentru Halep, singurul mare regret al sportivei este că nu a câștigat o medalie la Jocurile Olimpice. Constănțeanca avea în plan să participe la ediția de anul viitor de la Paris, însă decizia ITIA îi pune capăt speranțelor.

Cristina Jura a dezvăluit pentru FANATIK că Simona Halep mai are o singură cale de a atac decizia. Ea are la dispoziție 21 de zile pentru a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

ADVERTISEMENT