Sport

Carla’s Dreams de Premier League! Cine e rapperul mascat Dide, fotbalist în prima ligă engleză?

02.01.2024 | 14:10
Carlas Dreams de Premier League Cine e rapperul mascat Dide fotbalist in prima liga engleza
Microbiștii englezi sunt curioși să afle ce fotbalist din Premier League se ascunde sub masca rapperului Dide
ADVERTISEMENT

Dide este printre cei mai la modă rapperi din Marea Britanie în 2023. A avut succes fulminant cu o strategie de marketing copiată de la Carla’s Dreams. La care a adăugat un detaliu în plus: a anunțat că este… fotbalist în Premier League!

Dide, aceeași strategie de marketing ca și Carla’s Dreams, dar 11 ani mai târziu

„Nimănui nu i-a păsat cine sunt până când nu mi-am pus o mască”, replica devenită celebră a lui Bane, personaj interpretat de Tom Hardy, în „The Dark Knight Rises”. În același an, 2012, în care apărea filmul lui Cristopher Nolan, apărea pe piață și Carla’s Dreams. Un proiect muzical lansat în Republica Moldova, care a transformat replica din film într-o strategie genială de marketing.

ADVERTISEMENT

În aprilie 2023, ideea Carla’s Dreams a ajuns și în Marea Britanie. A întârziat mai bine de un deceniu, dar a avut același succes instant. Rapperul britanic Dide își lansa primul său single, „Thrill”. Care ajungea foarte repede la peste două milioane de vizualizări pe Youtube.

Întrebat de ce a ales să cânte cu mască pe față, Dide a oferit un răspuns care a adâncit și mai mult misterul din jurul său. Le-a spus reporterilor că preferă să nu își dezvăluie identitatea pentru că este fotbalist în Premier League!!!

ADVERTISEMENT

A venit cu un plus la strategia de marketing brevetată de Carla’s Dreams și a cules imediat roadele. Presa și fanii au arătat imediat și mai mult interes pentru noua vedetă a rapp-ului britanic. Sau, de ce nu?, mai vechea vedetă de Premier League.

  • 600.000 de vizualizări a avut piesa „Thrill” pe Youtube după doar 7 zile de la lansare
dide
Rapperul Dide

Misterul care a prins imediat în Anglia: este Dide fotbalist în Premier League?

Și, până la urmă, cui nu îi place să rezolve un mister bun? Ca prim indiciu a fost folosit timbrul vocal pentru a se ajunge la concluzia că Dide ar fi un jucător de culoare din Premier League. Încă rămân foarte multe variante, dar a fost un punct de pornire. Callum Wilson, de la Newcastle, și Michail Antonio, de la West Ham, au ajutat și ei la rezolvarea misterului. Au anunțat că nu ei sunt Dide, astfel că de pe listă au mai ieșit două nume.

ADVERTISEMENT

Cum videoclipul a fost filmat în Londra, s-a speculat că ar fi vorba de un fotbalist de la o echipă londoneză. Aria s-a mai restrâns, dar nu chiar așa mult. În condițiile în care sezonul trecut erau 7 echipe din Londra în Premier League! Nume foarte vehiculate într-o perioadă au fost Wilfried Zaha, de la Crystal Palace, și Noni Madueke, de la Chelsea. Dar parcă nu se potriveau versurile cu forma celor două echipe: „Echipa mea tot câștigă, fiecare meci e ca o finală”.

„VAR a adus multe lucruri bune în fotbal, dar este și o problemă. Parcă strică din emoție la marcarea unui gol” – Dide

BBC a găsit răspunsul după ce a folosit Inteligența Artificială: Eddie Nketiah

Misterul părea încă foarte greu de rezolvat, dar totul se simplifică atunci când intră în joc… „Inteligența Artificială”! Chiar BBC a făcut pasul spre nivelul următor, comparând vocea lui Dide cu a mai multor jucători din Premier League.

ADVERTISEMENT

Și până la urmă s-a găsit și o potrivire! „Inteligența Artificială” a găsit suficiente asemănări de voce pentru a concluziona că Dide este, de fapt, Eddie Nketiah, jucătorul lui Arsenal. Și totul părea să se lege! Dide poate fi considerat o anagramă pentru Eddie. Cel puțin pe aproape…

Eddie Nketiah
Eddie Nketiah, fotbalist la Arsenal. Sau poate rapperul Dide?

Nketiah joacă în Londra și, mai mult, echipa lui chiar a câștigat foarte multe meciuri sezonul trecut. În aprilie, când single-ul „Thrill” a fost lansat, era în plină luptă cu Manchester City pentru titlu în Premier League, deci fiecare meci chiar era ca o finală. Iar Nketiah, deși în primă fază considerat o variantă de rezervă la Arsenal, a prins foarte multe minute sezonul trecut, profitând de problemele medicale ale lui Gabriel Jesus.

Și, mai mult, s-a concluzionat că Thrill a fost filmat în sudul Londrei, într-un cartier foarte aproape de casa în care a copilărit Nketiah.

  • 30 de milioane de euro este valoarea lui Eddie Nketiah pe Transfermarkt

Declarația lui Dide care ar susține varianta Nketiah: „Jucătorul meu preferat este Thierry Henry”

La finalul lunii octombrie, Sky News a intrat de asemenea în cursa pentru identificarea lui Dide. A fost primul interviu dat în fața camerelor, iar rapper-ului i s-a propus să își dezvăluie identitatea, cu promisiunea că informația nu va fi publicată. A refuzat.

Dar în interviu a mai dat câteva detalii care ar putea confirma varianta Eddie Nketiah. „Jucătorul meu preferat este Thierry Henry”, a spus Dide. Alegere firească pentru un jucător aflat sub contract cu Arsenal din 2015. Când, la doar 16 ani, era transferat de la juniorii lui Chelsea. „Manchester City are cele mai mari vestiare, iar cele ale lui Luton… nu vreau să fiu lipsit de respect… dar sunt groaznice”, a mai oferit detalii Dide din cariera sa de fotbalist.

Ceva nedumerire legată de Luton, în condițiile în care Arsenal nu a jucat încă pe terenul acestei echipe din apropierea Londrei. Dar până la urmă, ca junior în Londra, ar fi putut avea adesea ocazia să joace pe stadionul lui Luton.

„Cel mai amuzant mi s-a părut când oamenii au spus că Dide este Harry Maguire. Evident că îl știu foarte bine pe Maguire, tocmai de asta mi s-a părut amuzant” – Dide

Dide: „Anonimatul nu este o strategie de marketing! Ci o modalitate de a mă proteja”

„Am luat această decizie de a-mi păstra anonimatul, nu neapărat ca o strategie de marketing. Nu a existat un plan de a păcăli lumea. Fanii și publicul au vehiculat toate aceste nume, ceea ce până la urmă este foarte tare. Dar vă asigur că nu vorbim de o strategie de marketing. Este mai degrabă pentru a mă proteja pe mine, dar și pe colegii mei de echipă despre care poate mai vorbesc în unele versuri”, a mai precizat Dide pentru Sky.

Dar de ce ar avea nevoie un fotbalist de Premier League de o carieră muzicală? Dide a explicat că muzica este pentru el ca o terapie. Încearcă să scape de presiunea uriașă pe care o are pe umeri un fotbalist de Premier League. Vrea să își păstreze sănătatea mentală prin muzică.

Dide consideră că muzica e o terapie care îl scapă de presiunea din fotbal: „La fiecare meci suntem criticați. Când pierdem, când facem egal, când câștigăm. Nu contează. Când joci bine, când joci rău, indiferent cum, cineva te va critica. Concentrarea mea la fotbal rămâne sută la sută. Dar sunt lucruri diferite.

Am adăugat muzica și este doar un alt motiv pentru care pot primi critici. Tocmai de asta am ales să nu îmi dezvălui identitatea. E mai ușor. În Premier League se fac multe eforturi pentru a păstra sănătatea mentală a jucătorilor. Dar rămâne o problemă importantă în fotbal. Mulți oameni nu își dau seama ce se întâmplă în spatele camerelor. Când ești scos din echipă, când ești accidentat, sunt lucruri care te afectează. Fotbaliștii au și ei sentimente și sunt multe lucruri care se întâmplă în afara terenului”, a mai povestit Dide.

Momentul adevărului pentru Dide. Provocat de Sky News pe terenul de fotbal

Dar momentul adevărului a venit abia după interviu. În fața reporterilor de la Sky, Dide a trebuit să își demonstreze abilitățile ca fotbalist. Le-a explicat că îi este ceva mai greu să o facă purtând masca. Și, totuși, cum s-a descurcat? Primele sale șuturi au fost salvate de un portar amator, un puști care s-a oferit voluntar. Dar, treptat, pe măsură ce s-a încălzit, mingile trimise de Dide au avut precizie din ce în ce mai bună. Și ajungeau mai de fiecare dată în plasă.

„Este clar că omul se pricepe la fotbal și controlează mingea cu foarte mare ușurință. Asta în ciuda faptului că vizibilitatea îi este redusă din cauza măștii. Este la nivel de Premier League? Ne este destul de greu să venim cu o concluzie în acest sens, dat fiind timpul scurt pe care l-am petrecut pe teren cu el. Poate fi doar un rapper care este mai talentat la fotbal, dar totuși amator? Da, cu siguranță”.

dide
Dide fotbalistul

Concluzia reporterilor Sky: „E clar că e mai talentat ca un simplu amator”

„Pe de altă parte, nu ar fi nici primul fotbalist de Premier League care nu reușește să înscrie de la 10 metri. Și să ținem cont că poarta este mai mică pe terenul unde jucăm noi. Ce-i drept, în poartă a stat un tânăr voluntar. Dar să fim serioși, e clar că Dide e mai talentat decât un simplu amator”, a fost concluzia reporterilor de la Sky, care, de asemenea, lasă loc de interpretări.

Interesant este că Eddie Nketiah a evitat toate întrebările legate de speculațiile că el ar fi de fapt Dide. Cât timp va mai fi acesta un mister, doar Dide poate să știe: „Vreau pe viitor să cânt și pe scenă, ar fi interesant. Nu știu dacă îmi voi dezvălui vreodată identitatea. E o decizie importantă, voi vedea dacă ar fi oportun”.

ADVERTISEMENT