Life

Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata să primească turiști

Castelul din România care a redevenit un punct de atracție turistică. În trecut, a fost școală și internat pentru copiii cu dizabilități.
19.04.2024 | 10:45
Castelul din Romania care a renascut din ruine A fost reabilitat si acum e gata sa primeasca turisti
Castelul din România care este pregătit pentru a primi, din nou, turiști. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Turiștii care nu și-au planificat următoarea escapadă trebuie să știe că au o nouă opțiune. Unul dintre cele mai cunoscute castele din România își va deschide porțile, din nou. Clădirea a fost reabilitată, iar acum arată mai bine ca niciodată.

Castelul din România care a fost renovat și a redevenit un punct de atracție turistică

Unul dintre cele mai frumoase și impozante castele din România a renăscut. După ani de zile în care renovarea sa a fost doar în stadiu de proiect, măreața clădire strălucește, din nou.

ADVERTISEMENT

Castelul Nopcsa din Săcel, județul Hunedoara, are o istorie interesantă. Cândva, acesta adăpostea o școală și un internat pentru copiii cu nevoi speciale. Între timp, acestea au fost închise, iar clădirea a fost abandonată.

Oamenii din zonă nu au protejat deloc castelul. Imediat cum nu a mai servit scopului inițial, acesta a fost vandalizat. Localnicii au furat tot ce au găsit în interior, de la obiecte de la valoare, la piese de mobilier și alte lucruri.

ADVERTISEMENT

În anul 2000, clădirea istorică a intrat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. Tot atunci, s-a promis restaurarea ei, însă totul a rămas la nivel declarativ.

Castelul Nopcsa a început să fie restaurat abia în anul 2019, atunci când a intrat în șantier. Echipa care s-a ocupat să îl readucă la viață a avut termen de finalizare al lucrărilor 18 luni. Acum, după ce a fost restaurat, castelul arată mai bine ca niciodată.

ADVERTISEMENT

Istoria Castelul Nopcsa din Săcel, județul Hunedoara

Castelul Nopcsa a fost reabilitat prin Programul Național de Dezvoltare Locală și, potrivit zhd.ro, lucrările au costat mai mult de opt milioane de lei. Investiția a meritat din plin, căci acum, acesta a redevenit un punct de atracție pentru turiști.

Castelul Nopcsa din Hunedoara are o poveste uimitoare și este dovada clară că este o amprentă culturală puternică atât pentru Țara Hațegului, cât și pentru România. Proprietarul castelului a fost Franz Nopcsa, un ilustru savant și spion. De numele său este legată descoperirea fosilelor de dinozauri din Țara Hațegului.

ADVERTISEMENT

Familia Nopcsa a fost una dintre cele mai bogate familii din Țara Hațegului. Castelul din Săcel a fost și el, ani la rând, una dintre cele mai impozante și luxoase clădiri din zonă. Acesta era dovada clară a bogăției și a măreției proprietarilor săi.

În ultimii ani de viață, proprietarul său, Franz Nopcsa a plecat la Viena, acolo unde a și murit. Castelul pe care îl deținea în România a fost ținta vandalilor în Al Doilea Război Mondial.

Întreaga bibliotecă a fost arsă și, pentru că nu mai era nimeni care să îl revendice, acesta a devenit cămin și școală pentru copiii cu probleme. De-a lungul timpului, peste 250 de elevi au fost formați aici.

ADVERTISEMENT