News

Cât alcool poate fi consumat la masa de Paști. Sfaturile unui nutriționist

Cantitatea de alcool ingerată la mesele de sărbători poate varia în funcție de tipul de băutură, dar atenție este necesară și la modul în care se bea.
16.04.2023 | 13:53
Cat alcool poate fi consumat la masa de Pasti Sfaturile unui nutritionist
Care sunt limitele recomandate pentru consumul de alcool/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Pentru ca alcoolul să nu aibă consecințe nedorite, este necesară limitarea cantității consumate precum și luarea unor măsuri de precauție legate de hidratare și asocierea cu alte tipuri de alimente, a precizat, pentru HotNews, Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Vinul alb sec, varianta cea mai sănătoasă

Cantitatea recomandată pentru femei este de 200-250 de mililitri de vin, iar pentru bărbați de maximum 500 de mililitri de vin timp de o seară întreagă. Dacă este mai mult, vorbim despre efecte negative ale alcoolului”, a precizat Lygia Alexandrescu.

ADVERTISEMENT

De exemplu, vinul roșu face bine inimii în cantități mici, însă consumul de peste 500 de mililitri, are efecte negative evidente. „Vorbim despre hepatotoxicitate, afectarea stării emoționale, nervozitate, dureri de cap a doua zi. Așadar, ideal este să controlăm cantitatea de alcool”, crede nutriționista.

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este calitatea băuturii, fiind de preferat vinul fără sulfiți. De asemenea, este de preferat vinul alb întrucât la o masă cu mai multe persoane există riscul ca unele să fie alergice la taninul prezent în vinul roșu. În plus, nu este recomandată amestecarea băuturilor, fără o pauză între ele.

ADVERTISEMENT

Dacă am început cu un vin alb, după câteva ore putem consuma și tărie. Sau putem începe cu tărie, dar în acest caz trebuie să lăsăm măcar o oră pauză până trecem la vin. Putem bea o tărie ca digestiv la începutul mesei, iar după aproximativ o oră să trecem la vin”, a spus Alexandrescu.

În ce privește monitorizarea cantității de alcool, un truc folositor este ca niciodată paharul să nu fie reumplut câtă vreme mai conține băutură. În caz contrat, există riscul de a pierde șirul paharelor băute.

ADVERTISEMENT

Importanța hidratării în timpul consumului de alcool

De asemenea, alcoolul trebuie consumat după masă pentru a nu se aboarbe rapid, direct în intestin sau în ficat. În plus, este necesară hidratarea constantă, întrucât la mesele la care se bea cafea și se stă până noaptea târziu, riscul de deshidratare crește.

Să bem constant undeva la 200-300 de mililitri de apă la o jumătate de oră, gustând nu cantități mari, nu rapid, ci cantități mici, ca să ne putem hidrata foarte bine la nivel celular, nu doar să avem un un act mecanic de ingerare de apă care să fie să iasă repede din organism, prin sistemul renal, și să-l forțăm pe el. Deci guri mici, ca să hidratăm. Este diferența dintre a pune nisip și a pune pietre. Haideți să bem apă în cantități mici, ca nisipul, nu să punem pietre”, crede Lygia Alexandrescu.

ADVERTISEMENT

Aportul caloric al băuturii variază mult, cele mai puțin calorii avându-le vinurile albe seci. Tăria nu reprezintă un risc de îngrășare decât dacă este consumată în cantități de până la 50 ml și nu este asociată cu sucurile care conțin mult zahăr. Însă berea este de departe băutura cu cele mai multe calorii, fiind nerecomandată mai ales în asociere cu mâncărurile grase.

ADVERTISEMENT