News

Cât au ajuns să coste cireșele în piețele din România în luna martie. Sunt mai scumpe decât somonul și aproape cât un gram de aur

Cât au ajuns să coste, în martie 2024, cireșele în România. Sunt mai scumpe decât somonul și aproape cât un gram de aur. Prețurile sunt astronomice.
20.03.2024 | 00:23
Cat au ajuns sa coste ciresele in pietele din Romania in luna martie Sunt mai scumpe decat somonul si aproape cat un gram de aur
Cât au ajuns să coste cireșele în martie 2024. Sursa foto: Unsplash/Tom Dillon
ADVERTISEMENT

În luna martie, cireșele au prețuri uriașe în România. Un kilogram costă cât un gram de aur și sunt puțini care își permit să se bucure de aceste fructe.

Cât au ajuns să coste cireșele în piețele din România în martie 2024. Prețurile sunt uriașe

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că cireșele au prețuri foarte mari, mai ales în ultimii ani. În ianuarie și februarie, prețurile au ajuns să depășească sume de 100 sau chiar 200 de lei pentru un kilogram, însă lucrurile nu sunt diferite nici în martie.

ADVERTISEMENT

Din cauza prețurilor mari, tot mai puțini români cumpără aceste fructe, care sunt foarte apreciate. Oamenii preferă să le aștepte pe cele de sezon, care au prețuri mult mai accesibile. Cu toate acestea, mai sunt aproximativ două luni până începe sezonul lor.

De exemplu, cireșele apărut în piețele din Constanța. Un kilogram costă 250 de lei, prețul fiind chiar mai mare decât un gram de aur, potrivit Replica de Constanța.

ADVERTISEMENT

În magazinele de amanet, un gram de aur de 14k este evaluat la 160 – 180 de lei, în timp ce aurul de 18k este evaluat la aproximativ 210 – 230 de lei gramul.

Potrivit vânzătorilor, distanța parcursă de cireșe până la tarabele lor, adică peste 13.000 de kilometri, reprezintă motivul pentru care aceste fructe costă atât de mult. Cireșele vin din Chile, după cum au mai precizat comercianții.

ADVERTISEMENT

Atunci când trec pe lângă taraba de cireșe, oamenii doar privesc fructele scumpe, întrucât cei mai mulți nu-și permit să cumpere un kilogram. “Ne mulțumim cu privitul, înghițim în sec și mergem mai departe”, a spus un localnic.

Nici alte fructe nu sunt tocmai ieftine în această perioadă. Pentru un pepene, spre exemplu, doritorii trebuie să scoată din buzunare suma de 200 de lei. Prețul pentru un kilogram este de 19,5 lei, însă nu se găsesc pepeni sub 8 sau 10 kilograme.

ADVERTISEMENT

Primele cireșe din acest an au apărut în piețele din Oradea. Din păcate, prețurile sunt la fel de mari, ceea ce îi determină pe români să renunțe la aceste fructe, cel puțin până când vor putea fi cumpărate cele românești.

De ce sunt prețurile cireșelor atât de mari

Există mai multe motive pentru care prețurile cireșelor ajung să depășească suma de 200 de lei pentru doar un kilogram. Producția de cireșe este limitată înainte de sezon, pentru că fructele sunt în faza de maturare, iar oferta este redusă.

Un alt motiv este faptul că pe piață este disponibilă o cantitate mai mică de cireșe, ceea ce poate determina creșterea prețurilor. Costurile de producție sunt mai ridicate înainte de sezon, aceasta fiind o altă cauză.

Totodată, multe persoane își doresc fructe înainte de sezonul lor și sunt dispuse să plătească mai mult pentru ele. Cererea este crescută, iar prețurile sunt și ele foarte mari, potrivit romaniatv.net.

ADVERTISEMENT
Tags: