News

Primarul Nicușor Dan a anunțat bugetul Capitalei pe anul 2024. Peste 2 miliarde, subvenția pentru STB și încălzire

Primarul Nicușor Dan a anunțat duminică că bugetul Capitalei, estimat la 6,5 miliarde lei, a fost pus în dezbatere publică
11.02.2024 | 16:15
Primarul Nicusor Dan a anuntat bugetul Capitalei pe anul 2024 Peste 2 miliarde subventia pentru STB si incalzire
Suma alocată pentru investiții în bugetul pe 2024 este de 1 miliard lei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat duminică că proiectul de buget pentru anul 2024 a fost pus în dezbatere publică încă de vineri pe site-ul primăriei, urmând să rămână în dezbatere publică pe următoarele 15 zile. De asemenea, acesta a estimat bugetul Bucureștiului pentru anul în curs la 6,5 miliarde lei.

Bugetul va intra la vot peste două săptămâni

Primarul Nicușor Dan a declarat că proiectul de buget va rămâne în dezbatere publică pentru următoarele 15 zile, urmând ca abia din a doua săptămână să poarte negocieri cu cei de la PNL pentru votul din Consiliul General. Primarul a precizat că bugetul a fost făcut împreună cu cei de la USR și PMP, partidele care-l susțin la alegerile din acest an.

ADVERTISEMENT

„În acest an, mesajul consilierilor din PNL a fost că vor să vadă propunerea mea de buget şi să discutăm ulterior, deci această propunere de buget este întocmită împreună cu colegii din USR şi PMP. Desigur că vom avea o discuţie, dar probabil nu săptămâna asta care începe, ci următoarea, când o să aibă timp să analizeze.

Legea ne spune că timp de 15 zile trebuie să lăsăm bugetul în dezbatere publică şi încurajez cetăţenii să facă observaţii pe proiectul de buget. După cele 15 zile, putem să convocăm şedinţa de Consiliu General, care va aproba bugetul”, a declarat, duminică, Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Buget de peste 6 miliarde lei

Acesta a precizat că, potrivit proiectului de buget, Primăria Capitalei mizează pe venituri de circa 6,5 miliarde lei în acest an. Mai mult, el a explicat că doar subvențiile pentru transportul în comun și pentru termie însumează peste două miliarde în total.

„Am pus în buget 6 miliarde – venituri, parte din impozitul pe salarii al bucureştenilor şi venituri proprii, plus încă 425 de milioane, care sunt achiziţii pe fonduri europene, pe care noi le-am plătit în 2023, dar care ne vor fi decontate în 2024. Deci, cu totul, excluzând viitoare fonduri europene şi excluzând aceste sume care doar tranzitează conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde de lei”, a mai spus Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Acesta a enumerat și prioritățile din acest an ale administrației, precizând că au fost alocate fonduri pentru refacerea a 70 de kilometri din reţeaua de termoficare, reabilitarea a 50 de kilometri de linie de tramvai, înlocuirea a 30 de locuri de joacă și crearea Băncii de ţesuturi la Spitalul Colentina.

”Începem reabilitarea celor 50 de kilometri linie de tramvai, avem bani puşi în buget pentru asta. Bineînţeles că aşteptăm deschiderea Programului Operaţional Regional pentru ca mare parte din bani să-i ducem de acolo şi din împrumuturile pe care putem să le luăm numai după ce accesăm banii europeni”, a mai spus primarul Capitalei.

ADVERTISEMENT

Bugetul total pentru investiții din acest an ar fi de circa un miliard de lei. Totuși, potrivit ministrului energiei, Sebastian Burduja, citat de Radio România București, posibil candidat al PNL la alegerile pentru primăria Capitalei, în buget nu a fost inclusă plata datoriei Companiei Municipale Termoenergetica (CMTEB) către ELCEN, în valoare de 750 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: