News

Cât costă un schimb de prizonieri? Iranul trimite acasă cinci americani contra unor fonduri aflate sub sechestru

Cinci americani reținuți în Iran ar urma să fie eliberați luni. În schimbul lor SUA eliberează cinci iranieni și miliarde de dolari
18.09.2023 | 18:51
Cat costa un schimb de prizonieri Iranul trimite acasa cinci americani contra unor fonduri aflate sub sechestru
Schimbul de prizonieri marchează o ameliorare a relațiilor diplomatice între cele două țări Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
18-09-2023
15:50

Americanii eliberați au ajuns în Qatar

Cei cinci americani care au fost încarcerați în Iran au fost eliberați și au aterizat la Doha, în Qatar, înainte de a zbura spre Statele Unite în cursul zilei de luni. Ei au fost transportați cu un avion al guvernului din Qatar către Doha. Două rude ale deținuților s-au aflat, de asemenea, la bord, împreună cu ambasadorul Qatarului la Teheran.

Cei cinci americani care urmează să fie eliberați într-un schimb de prizonieri sunt parte a unui acord mai amplu între SUA și Iran, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe. Guvernul SUA i-a desemnat pe toți cei cinci americani ca fiind deținuți pe nedrept.

Iranul trimite acasă cinci americani contra unor fonduri aflate sub sechestru

Eliberarea americanilor ar reprezenta un progres diplomatic semnificativ după ani de negocieri indirecte complicate între Washington și Teheran. Trei dintre prizonieri, ale căror identități sunt cunoscute,  Emad Shargi, Morad Tahbaz și Siamak Namazi, sunt încarcerați de mai bine de cinci ani. Namazi este deținut din 2015. Identitățile celorlalți doi americani nu sunt cunoscute public, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

Schimbul de prizonieri dintre SUA și Iran ar urma să aibă loc după ce aproximativ 6 miliarde de dolari, care se aflau sub sechestru în Coreea de Sud, au ajuns în Qatar, un element cheie al schimbului planificat.

Schimbul de prizonieri are loc chiar înainte de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, unde va lua cuvântul președintele iranian Ebrahim Raisi. Cu toate acestea, schimbul de prizonieri nu va însemna că tensiunile au fost diminuate între SUA și Iran, care acum îmbogățește uraniu mai aproape ca oricând de nivelul de îmbogățire pentru arme.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a fost primul care a recunoscut că schimbul va avea loc luni. El a declarat că banii căutați pentru schimb se află acum în Qatar.

Atât oficialii iranieni, cât și cei americani au fost notificați de Qatar că banii au fost transferați din Elveția în națiunea arabă din Golf, a declarat pentru The Associated Press, sub rezerva anonimatului, o persoană cu cunoștințe directe despre această tranzacție.

ADVERTISEMENT

Doi dintre prizonierii iranieni rămân în SUA

Kanaani a făcut comentariile sale în timpul unei conferințe de presă difuzate de televiziunea de stat, dar transmisia s-a întrerupt imediat după remarcile sale, fără explicații. “Am asistat la înghețarea unor părți din activele iraniene în unele țări, inclusiv în Coreea de Sud”, a declarat Kanaani.

“Ca parte a politicii noastre de diplomație externă activă, din fericire, activele înghețate ale Iranului în Coreea de Sud au fost eliberate și, cu voia lui Dumnezeu, astăzi activele vor începe să fie controlate pe deplin de către guvern și națiune. În ceea ce privește subiectul schimbului de prizonieri, acesta va avea loc astăzi și cinci prizonieri, cetățeni ai Republicii Islamice, vor fi eliberați din închisorile din SUA”, a adăugat Kanaani.

ADVERTISEMENT

Cinci cetățeni încarcerați care se aflau în Iran vor fi dați părții americane în mod reciproc, pe baza voinței lor. Ne așteptăm ca aceste două aspecte să aibă loc pe deplin pe baza acordului.” El a precizat că doi dintre prizonierii iranieni vor rămâne în SUA.

Agențiile de știri iraniene au raportat imediat după aceea, citându-l pe Kanaani, că schimbul de prizonieri se va face luni. Agențiile nu au publicat imediat alte informații, iar Washingtonul nu a recunoscut comentariile.

Cu toate acestea, un Airbus A320 al Qatar Airways a aterizat luni dimineață pe Aeroportul Internațional Mehrabad din Teheran, unde au avut loc eliberări anterioare de prizonieri. Qatar Airways folosește Aeroportul Internațional Imam Khomeini din Teheran pentru zborurile sale comerciale.

Anunțul făcut de Kanaani vine la câteva săptămâni după ce Iranul a declarat că cinci irano-americani se află acum în arest la domiciliu, ca parte a unei măsuri de consolidare a încrederii, în timp ce Seulul a permis ca activele înghețate, deținute în woni sud-coreeni, să fie convertite în euro. Acești bani au fost apoi trimiși în Qatar, un interlocutor între Teheran și Washington în cadrul negocierilor.

Ce reprezintă suma care a fost eliberată

Din partea SUA, Washingtonul a declarat că schimbul de prizonieri îl include pe Siamak Namazi, care a fost reținut în 2015 și a fost ulterior condamnat la 10 ani de închisoare pentru acuzații de spionaj criticate la nivel internațional, Emad Sharghi, un capitalist de risc condamnat la 10 ani și Morad Tahbaz, un conservator britanic-american de origine iraniană care a fost arestat în 2018 și a primit, de asemenea, o sentință de 10 ani.

Oficialii americani au refuzat până în prezent să îi identifice pe cel de-al patrulea și al cincilea prizonier. Cei cinci prizonieri pe care Iranul a declarat că îi cere sunt în mare parte deținuți pentru că ar fi încercat să exporte materiale în Iran.

Suma finală în dolari eliberată de la Seul ar putea fi cuprinsă între 6 și 7 miliarde de dolari, în funcție de ratele de schimb. Suma reprezintă bani pe care Coreea de Sud îi datora Iranului – dar pe care nu i-a plătit încă – pentru petrolul cumpărat înainte ca administrația Trump să impună sancțiuni pentru astfel de tranzacții în 2019.

SUA susține că, odată ajunși în Qatar, banii vor fi ținuți în conturi restricționate și vor putea fi folosiți doar pentru bunuri umanitare, cum ar fi medicamente și alimente. Aceste tranzacții sunt permise în prezent în cadrul sancțiunilor americane care vizează Republica Islamică din cauza avansării programului său nuclear.

Oficialii guvernamentali iranieni au fost în mare parte de acord cu această situație, deși unii membri ai liniei dure au insistat, fără a furniza dovezi, că nu vor exista restricții privind modul în care Teheranul cheltuiește banii.

Istoria schimburilor de prizonieri

Iranul și SUA au o istorie de schimburi de prizonieri care datează de la ocuparea ambasadei SUA din 1979 și criza ostaticilor care a urmat revoluției islamice. Cel mai recent schimb major a avut loc în 2016, când Iranul a ajuns la un acord cu puterile mondiale pentru a-și restricționa programul nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunilor.

Patru prizonieri americani, inclusiv jurnalistul Jason Rezaian de la Washington Post, au zburat acasă din Iran la acea vreme, iar mai mulți iranieni din SUA și-au obținut libertatea. În aceeași zi, administrația președintelui Barack Obama a trimis pe calea aerului 400 de milioane de dolari în numerar către Teheran.

Iranul a fost criticat la nivel internațional pentru că vizează persoanele cu dublă cetățenie. Occidentul acuză Iranul că folosește prizonierii străini ca monedă de schimb, acuzație pe care Teheranul o respinge.

Negocierile privind un schimb major de prizonieri au eșuat după ce președintele de atunci, Donald Trump, a retras unilateral America din acordul nuclear în 2018. Începând cu anul următor, o serie de atacuri și confiscări de nave atribuite Iranului au sporit tensiunile.

Între timp, programul nuclear al Iranului se îmbogățește acum mai aproape ca niciodată de niveluri de calitate militară. Comunitatea serviciilor de informații americane și-a menținut evaluarea conform căreia Iranul nu urmărește să obțină o bombă atomică.

În ultimele luni, Iranul a luat măsuri pentru a rezolva unele probleme cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Însă progresele programului său nuclear au condus la temeri legate de o conflagrație regională mai amplă, deoarece Israelul, el însuși o putere nucleară, a declarat că nu va permite Teheranului să dezvolte bomba.

De asemenea, Iranul furnizează Rusiei dronele purtătoare de bombe pe care Moscova le folosește pentru a ținti situri din Ucraina în războiul său împotriva Kievului, care rămâne o altă dispută majoră între Teheran și Washington.

ADVERTISEMENT
Tags: