Sport

Cât costă un sezon ratat la Barcelona. Împrumut de 100 de milioane de euro pentru plata datoriilor către jucători

FC Barcelona are datorii uriașe către jucători, iar președintele Joan Laporta a făcut un împrumut bancar că să stingă restanțele salariale.
19.05.2021 | 11:45
Cat costa un sezon ratat la Barcelona Imprumut de 100 de milioane de euro pentru plata datoriilor catre jucatori
ADVERTISEMENT

Conform ESPN, datoriile generale ale catalanilor depășesc un miliard de euro, cele mai stringente fiind restanțele contractuale către Messi și coechipierii lui.

Barcelona a împrumutat 100 de milioane de euro pentru a plăti datoriile către jucători

Sursa amintită notează că principala cauză a problemelor financiare ale Barcelonei provine din eșecul înființării proiectului Superligii Europene, o competiție elitistă la care urmau să participe catalanii.

ADVERTISEMENT

ESPN amintește că gruparea de pe Camp Nou urma să încaseze nu mai puțin de 350 de milioane de euro din participarea în Superliga Europeană, însă UEFA și FIFA au refuzat să dea undă verde organizării ei.

În aceste condiții președintele reales al Barcelonei, Joan Laporta a fost obligat să ceară un audit financiar și să găsească noi surse de finanțare pentru club.

ADVERTISEMENT

Salvarea vine tot de la americani, cei care erau în spatele proiectului Superligii Europene. O bancă americană de investiții va pune la dispoziția clubului 500 de milioane de euro pentru a evita colapsul financiar.

Din această sumă, 100 de milioane de euro vor merge direct în conturile fotbaliștilor, pentru a stinge restanțele financiare către aceștia.

ADVERTISEMENT

Cum sunt plătiți fotbaliștii Barcelonei

ESPN notează că jucătorii lui Barcelonei primesc un salariu lunar relativ mic, cea mai mare parte a câștigurilor lor fiind acoperite în două tranșe, una plătită în decembrie sau ianuarie și cealaltă la sfârșitul sezonului.

Aceeași sursă mai arată că datoria brută a clubului se ridică la aproximativ 1,2 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

În cazul în care Joan Laporta nu va reuși să stingă măcar în parte datoriile către jucători, aceștia se vor putea adresa sindicatului fotbaliștilor profesioniști din Spania, ceea ce va duce la penalizări drastice ale clubului catalan.

În plus, Barcelona, care susține în continuare înființarea Superligii Europene, va suporta și alte penalități financiare dispuse de UEFA. Gruparea blaungrana riscă, între altele, excluderea din cupele europene pentru o perioadă de doi ani.

Pentru a face rost urgent de bani, oficialii clubului iau în considerare vânzarea numelui arenei Camp Nou. În plus, s-ar putea ajunge în situația de a vinde o participație din Barca Corporate, o afacere care implică Academia clubului, Barca Innovation Hub, Barca Licensing and Merchandising (BLM) și Barca Studios.

ADVERTISEMENT
Tags: