News

Cât curent consumă, de fapt, aerul condiționat. Metoda eficientă prin care poți afla consumul pe oră

Ne aflăm în plin sezon cald, cu temperaturi caniculare, astfel că aerul condiționat reprezintă o sursă de răcorire. Dar cât curent consumă un astfel de aparat? Iată o întrebare la care specialiștii oferă răspunsul.
02.07.2022 | 14:26
Cat curent consuma de fapt aerul conditionat Metoda eficienta prin care poti afla consumul pe ora
Cât curent consumă, de fapt, aerul condiționat. Sursa foto: energyair.com
ADVERTISEMENT

Odată cu sosirea anotimpului cald, începe și sezonul aerului condiționat. În România, din ce în ce mai multe persoane aleg acest aparat pentru a avea parte în casă de și mai mult confort.

Cât curent consumă, de fapt, aerul condiționat

Fiind într-o perioadă în care prețul la energie electrică a explodat, cu toții ne întrebăm cât consumă aerul condiționat și cum putem să evităm facturi uriașe la energie pe timpul verii.

ADVERTISEMENT

Specialiștii ne atenționează că, atunci când achiziționăm astfel de aparate, este necesar să cunoaștem puterea în KW de care dispun și din ce clasă energetică fac parte aceste echipamentul.

Aceste detalii sunt extrem de importante pentru portofelele cetățenilor. Cunoscându-le, ne putem feri de facturi uriașe la curent, atât pe timpul verii, cât și iarna, asta în cazul în care folosim aerul și pentru încălzire.

ADVERTISEMENT

Din start, trebuie reținut faptul că aparatele de aer condiționat care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40%, pe când cele care fac parte din clasa energetică C sau D.

Specialiștii mai atrag atenția că, pentru un consum mai redus la electricitate al aerului condiționat, trebuie întotdeauna optat pentru cele mai multe eficiente unități din punct de vedere energetic.

ADVERTISEMENT

Astfel, atunci când cumpărați aceste aparate trebuie întotdeauna să alegeți unități inverter, cu cea mare eficiență energetică, începând cu clasa A + (de preferință un +++).

Deși sunt mai scumpe, odată cu scurgerea timpului vă veți convinge că sunt mai economice decât cele mai puțin eficiente (veți economisi până la 40-60% în comparație cu unitățile convenționale).

ADVERTISEMENT

Metoda eficientă prin care poți afla consumul pe oră

Dacă vă întrebați cum puteți afla consumul unui aparat de aer condiționat, răspunsul este unul simplu.

Să luăm exemplul unui model clasa A+. Dacă dețineți un astfel de model, consumul este de 1,08 kw/h. Asta înseamnă că achitați 0.8 + 1.08 = 0.86 lei pe oră.

Dacă apreciem că în timpul verii aparatul este pornit, în medie, 6 ore pe zi, asta înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Astfel, calculul final este de 180 x 0.86 = 154 de lei pe lună, potrivit unei analize publicate de Antena 3.

ADVERTISEMENT