News

Cât curent consumă, de fapt, un televizor. Totul e în funcție de diagonală. Secretul care te scapă de factura uriașă la energia electrică

Există un secret care te poate scăpa de facturi mari, indiferent de tipul sau diagonala televizorului. Sfatul de care chiar ai nevoie
22.10.2022 | 11:00
Cat curent consuma de fapt un televizor Totul e in functie de diagonala Secretul care te scapa de factura uriasa la energia electrica
Ce consum are un televizor. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Nimeni nu se gândește atunci când își cumpără un televizor la cât anume o să plătească factura după ce vine cu aparatul în casă. De fericire, oamenii nu bagă în seamă câteva detalii care pot să facă diferența între o factură uriașă și una ușor de achitat.

Televizorul cu diagonala care îți umflă factura

În primul rând trebuie să știți că există mai multe tipuri de televizor. Vorbim despre cele LCD, plasmă, tehnologie LED și SMART. De departe, cel mai eficient dintre ele este LED-ul.

ADVERTISEMENT

De fapt, acesta folosește o jumătate din cantitatea de electricitate pe care o face un televizor LCD și numai un sfert din cea utilizată de un ecran considerat plasmă.

Doar că, în ciuda faptului că, în timp, capacitatea televizoarelor a crescut, ei bine, cantitatea de energie consumată de fiecare televizor nu a scăzut neapărat. Tocmai de aceea este obligatoriu să țineți cont de câteva aspecte.

ADVERTISEMENT

Este foarte simplu să aflați cât anume consumă un televizor. Mai întâi trebuie să identificați consumul de energie al televizorului în wați sau kilowați după care folosirea utilizării lunare și a ratei pentru un calcul rapid.

Ca să vă faceți o idee, luați ca exemplu un proprietar de televizor plasmă cu o diagonală de 42 de inch. Acesta își ține deschis aparatul preț de 20 de ore pe lună.

ADVERTISEMENT

Este imperios necesar să luați în considerare care este rata medie națională pe kilowatt-oră. Ca să faceți apoi un calcul trebuie doar să convertiți wații în kilowați-oră și apoi să multiplicați acest lucru cu rata.

Pentru a converti wați în kilowați, împărțiți puterea la 1.000. De exemplu, 220 wați împărțit la 1000 wați rezultă 0,22 kilowati. Din acest moment multiplicați kilowatul cu orele în care televizorul a fost deschis, 20 în cazul nostru. Adică 0,22 kilowați înmulțit cu 20 ore egal 4,4 kilowați-oră. La final, înmulțiți acest total cu rata medie de calcul pe care o plătiți lunar și veți afla factura.

ADVERTISEMENT

Un televizor cu diagonala de 30 de inch, LCD consumă 60 de wați, în timp ce diagonala de 42 înseamnă 120 de wați pentru ca la 50 de inch să se ajungă la 150 de wați.

Pentru o plasmă cu diagonala de 30 de inchi, consumul este de 150 de wați. La 42 de inch se ajunge la 220 de wați pentru ca o diagonală de 50 să consume și 300 de wați.

LED-ul de 30 de inchi consumă 50 de wați, cel de 42 numai 80 de wați pentru ca diagonala de 50 de inch să ajungă la 100 de wați.

Pentru a mai reduce din acest consum există un singur sfat. Toate aparatele electrice din casă, așadar, nu numai televizor trebuie scoase din priză. Faptul că le închidem nu este suficient având în vedere că ele nu fac altceva decât să intre în stand by, dar să consume în continuare.

ADVERTISEMENT
Tags: