News

Cât de dure sunt, de fapt, restricțiile din România? Comparația cu celelalte state europene

31.03.2021 | 09:08
Cat de dure sunt de fapt restrictiile din Romania Comparatia cu celelalte state europene
ADVERTISEMENT

În urma unei analize efectuate recent de cercetători ai Școlii de Guvernare Blavatnik din cadrul Universității Oxford s-a constatat că multe dintre statele europene au recurs în valul trei al pandemiei Covid-19 la restricții mai dure față de cele din România.

Concret, 100 de specialiști monitorizează constant măsurile luate de autorități în nouă domenii-cheie precum închiderea școlilor, a locurilor de muncă sau impunerea restricțiilor de circulație, după care realizează un punctaj pe baza acestora, de la 0 la 100.

ADVERTISEMENT

Astfel, pe 28 martie 2021, țara noastră avea un nivel al restricțiilor de 63,89, în vreme ce Italia, Germania, Polonia, Cehia sau Ungaria depășesc cu mult pragul de 75. Un nivel ceva mai relaxat s-a înregistrat doar în Croația (43,52), Letonia (56,48), Finlanda (52,31), Belgia (60,19) și Danemarca (62,96).

România a impus unele dintre cele mai relaxate restricții în valul trei al pandemiei

Potrivit cercetătorilor de la Oxford, Danemarca are în momentul de față un nivel al restricțiilor apropiat de cel al României, în ciuda faptului că numărul cazurilor de infectare a scăzut semnificativ încă din februarie.

ADVERTISEMENT

Principala temere a experților este legată de un nou val al pandemiei, similar celui cu care se confruntă acum majoritatea statelor europene. De aceea, mall-urile, restaurantele, cinematografele și teatrele au fost și rămân închise.

Am fost în ianuarie şi februarie într-un lockdown strict, pentru că am ştiut foarte din timp că varianta B.1.1.7 va ajunge în Danemarca”, a explicat Viggo Andreasen, matematician la Universitatea Roskilde.

ADVERTISEMENT

În Franța, aproape o treime din populație a intrat pe 20 martie într-un lockdown de 30 de zile. Școlile au rămas, însă, deschise, iar restricțiile de circulație intră în vigoare la ora 19.00.

Cu toate acestea, medicii vor măsuri mai stricte și avertizează că spitalele nu vor mai putea să facă față numărului mare de pacienți care necesită internare. În schimb, președintele Macron, care speră să obțină un nou mandat după alegerile de anul viitor, militează pentru evitarea unui lockdown total.

ADVERTISEMENT

Restricții ceva mai dure găsim în unele regiuni din Italia, unde magazinele, restaurantele și școlile sunt închise, iar cetățenii nu mai pot ieși din case fără motive bine întemeiate.

ADVERTISEMENT