News

Cât de grea este limba română pentru ambasadorul britanic la Bucureşti: „Primele câteva săptămâni sunt un fel de şoc”

Ambasadorul britanic în România, Giles Portman, vorbește despre provocările învățării limbii române. Primul mesaj transmis de acesta în românește
16.02.2024 | 13:21
Cat de grea este limba romana pentru ambasadorul britanic la Bucuresti Primele cateva saptamani sunt un fel de soc
Lui Giles Portman, noul ambasador britanic în România, i se pare greu de învățat limba română. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Giles Portman, noul ambasador al Marii Britanii în România, spune că este destul de greu să înveți limba română despre care spune că la început a fost „un șoc” în procesul de învățare.

Noul ambasador al Marii Britanii despre învățarea limbii române

Cu un bagaj lingvistic care include latina universitară și cunoștințe solide de franceză și spaniolă, Portman a experimentat dificultăți în primele săptămâni de experiență cu româna.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat la Digi24, el a dezvăluit aspectele cele mai dificile ale învățării limbii române și a arătat cum s-a descurcat prin transmiterea unui mesaj în limba locală.

„Eram foarte interesat să învăţ limba română, pentru că am studiat latina la universitate şi eram foarte interesat de această ţară, care avea o limbă strâns legată de latină. Şi am studiat spaniolă, franceză, rusă, turcă şi cehă, aşa că m-am gândit în total va fi bine. Deci, de fapt, vocabularul este destul de uşor pentru mine, deoarece majoritatea cuvintelor sunt legate de una dintre aceste limbi”, a spus ambasadorul Giles Portman în interviul pentru Digi24.

ADVERTISEMENT

Cum a învățat limba română ambasadorul britanic

El a ajuns în România în octombrie 2023, iar apoi i-a prezentat scrisorile de acreditare președintelui Klaus Iohannis la data de 22 ianuarie 2024. Portman a fost obligat, conform regulilor britanice, să petreacă un interval de timp la Iași pentru a învăța limba română.

Despre această provocare, el a mărturisit că, deși pasionat de studiul limbii și influențat de cunoștințele sale lingvistice anterioare, a întâmpinat dificultăți în perioada inițială. În ciuda acestor obstacole, a reușit să transmită un mesaj coerent în limba română, demonstrându-și abilitățile de comunicare.

ADVERTISEMENT

„De fapt, primele câteva săptămâni sunt un pic un fel de şoc, este mai greu decât te aştepţi”, a adăugat Giles Portman. Acesta a mai subliniat că unele dintre aspectele cele mai dificile ale limbii române sunt legate de concepte de bază, cum ar fi timpurile verbale și articolele, pe care le-a descris ca fiind provocatoare.

Cu toate acestea, el a reușit să depășească perioada inițială de adaptare și este hotărât să-și perfecționeze abilitățile lingvistice pe măsură ce se integrează mai mult în țară.

ADVERTISEMENT

Relațiile bilaterale dintre Marea Britanie și România

În altă ordine de idei, Portman și-a exprimat încrederea în consolidarea relațiilor bilaterale dintre Marea Britanie și România în următorii ani. De asemenea, în cadrul interviului acordat emisiunii „Pașaport diplomatic” de la Digi24, el a evidențiat cooperarea strânsă între cele două țări în cadrul NATO, eforturile comune pentru combaterea crimei organizate și obiectivele comune de prosperitate.

ADVERTISEMENT