News

Cât de periculos e pentru România un test nuclear în Marea Neagră. Expert militar: ”Ne aflăm într-o situație ingrată”

Un test nuclear în Marea Neagră din partea Rusiei ar produce un nor radioactiv care poate afecta populația din zonă, a explicat un expert militar pentru FANATIK.
05.10.2022 | 17:53
Cat de periculos e pentru Romania un test nuclear in Marea Neagra Expert militar Ne aflam intro situatie ingrata
În anul 2020, administrația Putin a făcut publice imagini de la cel mai mare test nuclear al Rusiei, care a avut loc în 1961 în arhipelagul Novaya Zemlya. Încărcătura atomică a fost de 50 de megatone / Credit foto: The Ministry of Medium Machine Building of the USSR / Hepta
ADVERTISEMENT

Mișcările Rusiei din ultima vreme au născut ipoteza că Rusia pregătește un test nuclear, ca mijloc de intimidare față de Ucraina și de statele care o sprijină. Cotidianul britanic ”The Times” a scris că NATO ar fi transmis către toate țările membre și partenere o evaluare a serviciilor de informații, conform căreia Putin pregătește un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră.

General (r) Dan Grecu: ”Testul este, de fapt, o explozie nucleară”

Totuși, ce înseamnă cu adevărat un test nuclear și cât de periculos este acesta, într-un scenariu, destul de puțin probabil în acest moment, în care acesta are loc în Marea Neagră?

ADVERTISEMENT

FANATIK a discutat cu generalul (r) Dan Grecu despre urmările unui astfel de test în apropierea României. Expertul militar a explicat că din punct de vedere al încărcăturii, testul este echivalentul unei explozii nucleare.

”Testul vizează funcționarea încărcăturii explozive. Dacă verificarea unei rachete înseamnă trimiterea vectorului, a rachetei, din punctul de lansare până la obiectivul-țintă, de regulă fără încărcătură sau cu o încărcătură clasică redusă, pentru se putea evalua comportamentul pe traiectorie, de data asta este vorba de testarea încărcăturii. Efectiv, al componentei nucleare. Aceasta este diferența între testul nuclear și testul rachetei vectorului-purtător.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre o explozie cu încărcătură nucleară care poate să fie la suprafața solului, în aer… în funcție de cum aleg să o folosească cei care fac testarea. Deci este exact o explozie nucleară cu puterea stabilită la cât se dimensionează încărcătura.

Aceste ”tactice” de care ați auzit sunt între 0,3 până la 100 de kilotone, ceea ce nu e puțin dacă ne gândim că explozia de la Hirohima a avut 15 kilotone și cea de la Nagasaki a fost de 21 de kilotone”, a explicat generalul român pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Testele nucleare, folosite de Putin ca instrument de teroare

Diferența între un test atomic și o explozie nucleară este dată, de regulă, de proximitatea geografică față de locațiile cu civili. Astfel,  testele se organizează în zone izolate, pentru a nu afecta populația. În cazul în care Putin ar decide să facă un astfel de test în Europa, acest lucru ar fi o excepție de la regulă și ar atrage un posibil răspuns din partea comunității internaționale și al NATO.

”Așadar, testul verifică funcționarea, când o folosești ca armă vrei să obții un efect. Și într-un caz și în altul, aceste teste sau explozii nucleare sunt folosite de ruși ca o amenințare și un mijloc de teroare, cel puțin deocamdată. Asta este părerea mea”, spune Dan Grecu.

ADVERTISEMENT

Dan Grecu: ”În cazul unui test nuclear în Marea Neagră, norul radioactiv poate ajunge în România, dar și în Rusia”

Un test nuclear în Marea Neagră ar fi destul de periculos, însă nu doar pentru România. Toate statele care au ieșire la Marea Neagră sunt primele expuse, inclusiv Rusia. Evident, acest lucru este cunoscut și de Vladimir Putin, care riscă, astfel, să transforme o demonstrație de forță într-un eșec istoric.

”Ne aflăm într-o situație ingrată. O explozie în aer, de regulă, este mai puțin periculoasă, în sensul că norul radioactiv este de mai mică dimensiune decât cel terestru sau în apă. Iar de aici încolo, depinde de distanța față de diferite obiective, de direcția vântului. Adică poate să se întoarcă în Rusia sau poate să vină spre România, spre Bulgaria, spre Turcia.

Așadar, există un potențial pericol, deși e puțin probabil, ne așteptăm să fie o acțiune demonstrativă. Nu este neapărat nevoie să urmărească distrugerea unui obiectiv militar sau al unuia de infrastructură, ci pur și simplu să fie o acțiune într-o zonă nepopulată, unde să producă un minim de pagube, dar să demonstreze că rușii sunt hotărâți să folosească, la nevoie, și arsenalul nuclear”, a mai declarat expertul militar pentru FANATIK.

Eșecul tratatelor de neprolifelare a armelor mondiale. Cine s-a opus?

Oficial, Federația Rusă face parte din Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT), semnat la data de 1 iulie 1968, fiind unul din cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU, alături de SUA, Marea Britanie, Franța și China, ca țări posesoare de arme nucleare (China s-a retras din NPT în 2003). Obiectivul final al acestui tratat urma să fie interzicerea armelor nucleare, a explicat Dan Grecu pentru FANATIK, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În 1963, a fost semnat Tratatul privind interzicerea parțială a testelor nucleare (PTBT), care prevede interzicerea exploziilor în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă, fără să acopere și testele subterane.

Documentul a fost semnat de 185 de state și ratificat de 170, însă acesta nu a intrat legal în vigoare nici astăzi.

De asemenea, tratatul pentru interzicerea totală a testelor nucleare a fost ratificat de 159 de state, printre care și România, însă nu a intrat în vigoare pentru că o serie de state nu au semnat documentul (Coreea de Nord, India sau Pakistan) iar altele care nu l-au ratificat (China, Egipt, Iran, Israel, SUA).

Rusia trebuie să notifice SUA în cazul unui test nuclear

Experții militari susțin că orice test de tip nuclear trebuie notificat, conform tratatelor internaționale. De asemenea, un test nuclear în Marea Neagră este puțin probabil, pentru că Turcia controlează accesul navelor de război prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, ca urmare a Convenției de la Montreaux.

Zilele trecute au apărut informații că submarinul nuclear K329 Belgorod a părăsit baza din Siberia și se îndreaptă către Arctica. Acesta transportă torpile Poseidon, care pot avea încărcătură nucleară. Torpilele au 20 de metri lungime și o rază de acțiune de 10.000 de kilometri, fiind denumite ”arma Apocalipsei”.

Unii experți militari sunt de părere că Rusia nu intenționează să testeze rachetele Poseidon, ci platforma lor de lansare.

ADVERTISEMENT