Life

Cât de periculos este, de fapt, televizorul. Ce modele te pot spiona chiar în casa ta

Televizorul ar putea fi foarte periculos pentru tine. Modelele smart te pot spiona chiar la tine în locuință, potrivit experților.
28.01.2023 | 09:00
Cat de periculos este de fapt televizorul Ce modele te pot spiona chiar in casa ta
De ce poate fi periculos televizorul. Sursa foto: Freepik/ DCStudio
ADVERTISEMENT

Televizorul poate fi foarte periculos, mai ales cel care se poate conecta la internet. Cele smart, tot mai folosite în ultima vreme, vin și cu dezavantaje. Iată cum te-ar putea spiona astfel de modele!

Cât de periculos poate fi televizorul

Cele mai multe persoane aleg să aibă un televizor sau mai multe în locuințele lor. Cu toate că este un aparat utilizat de multe persoane, mai ales seara, acesta te poate expune unor riscuri majore.

ADVERTISEMENT

În ultimii ani, cei mai mulți optează pentru televizoare smart, pe care le pot folosi atât pentru a vedea programele TV, cât și pentru muzică, jocuri și diverse platforme de streaming.

Televizoare au devenit tot mai inteligente, iar acestea se pot conecta la internet prin intermediul router-ului aflat în casă. În acest fel își pot urmări utilizatorii și activitatea lor.

ADVERTISEMENT

Din nefericire, deși sunt foarte avantajoase, televizoarele smart pot reprezenta un mare pericol, întrucât datele colectate de la ele pot ajunge la atacatorii cibernetici.

Atunci când sunt pornite, televizoarele colectează date de la sistemul de operare sau de la alte aplicații. Acest dispozitiv nu mai este folosit doar pentru a reda conținut, ci permite și observarea utilizatorilor de o rețea de agenți de publicitate și de brokeri de date, după cum susține Rowenna Fielding, director al firmei de consultanță în domeniul protecției datelor Miss IG Geek.

ADVERTISEMENT

“Scopul este de a colecta cât mai multe informații despre comportamentul, interesele, preferințele și datele demografice ale persoanelor, astfel încât să poată fi monetizate, în principal de publicitatea direcționată”, a explicat Fielding, notează playtech.ro.

Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători, date de la televizoare și alte dispozitive au fost trimise către afacerea publicitară a Google, dar și către Netflix, chiar dacă oamenii nu aveau instalată platforma de streaming. Din acest motiv, e foarte greu să eviți spionajul dispozitivelor, care devin tot mai inteligente cu timpul.

ADVERTISEMENT

Cum te poți proteja de spionajul televizoarelor smart

Dacă televizorul este conectat la internet, acesta va colecta date, lucru imposibil de evitat. Trebuie să știi că există câteva măsuri care te-ar putea ajuta să te ferești de spionaj.

Trebuie să dezactivezi ACR în setări, dar și personalizarea. De asemenea, e important să renunți la toate funcțiile de publicitate. Ar fi bine să acoperi sau să dezactivezi camerele video și microfoanele.

Poți, de altfel, să sporești securitatea dacă refuzi urmărirea web atunci când aceasta este oferită și plin aplicarea actualizărilor de software imediat ce acestea sunt disponibile.

Un alt lucru util este să schimbi parola router-ului și să reconfigurezi o rețea de oaspeți.

ADVERTISEMENT