News

Cât de reală e amenințarea nucleară a lui Putin. Dmitri Muratov, laureat Nobel pentru pace: „Elita de la Kremlin e mereu de partea șefului”

Dmitri Muratov, editor șef al Novaia Gazeta, este de părere că decizia lui Vladimir Putin de a trece în alertă forțele de descurajare nucleară reprezintă o declarație de război și că oligarhii din jur nu îl vor opri.
28.02.2022 | 07:07
Cat de reala e amenintarea nucleara a lui Putin Dmitri Muratov laureat Nobel pentru pace Elita de la Kremlin e mereu de partea sefului
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a decretat ca personalul militar al unităților în care se află arme nucleare să fie pus în stare de alertă, răspunzând în acest fel sancțiunilor impuse de statele occidentale după invadarea Ucrainei.

“Ordon ministrului Apărării și șefului statului major general trecerea în stare de alertă maximă a forțelor de descurajare ale armatei ruse”, le-a transmis Vladimir Putin ministrului apărării și șefului statului major.

ADVERTISEMENT

Această decizie a dat naștere speculațiilor legate de intențiile din spatele acestui anunț, dar și pe cele legate de posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone unul sau mai multe atacuri cu arme nucleare pe teritoriul Ucrainei sau chiar al statelor occidentale.

Intențiile exacte ale lui Vladimir Putin sunt mai greu de înțeles, mai ales atunci când luăm în calcul termenii duri în care liderul de la Kremlin a comunicat pe această temă, dar și de la începutul invaziei, notează BBC.

ADVERTISEMENT

“Pentru oricine ar lua în considerare posibilitatea de a interveni din exterior. Dacă o faceți, veți avea de suportat consecințe mai mari decât cele cu care v-ați confruntat în toată istoria”, a declarat Putin în timpul întâlnirii cu șefii armatei ruse.

Ridicarea nivelului de alertă nucleară, o declarație de război

Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 2021 și editor șef al Novaia Gazeta, este de părere că discursul lui Putin reprezintă, în realitate, o declarație de război.

ADVERTISEMENT

“Cuvintele lui Putin sună ca o amenințare directă cu războiul nuclear”, a declarat Dmitri Muratov.

Laureatul premiului Nobel atrage atenția asupra faptului că oligarhii și oficialii civili și militari din jurul lui Putin vor fi mereu alături de acesta.

ADVERTISEMENT

În plus, Dmitri Muratov a subliniat că în discursul în care Putin a cerut ridicarea nivelului de alertă nucleară acesta făcea acest lucru dintr-o poziție de putere nu doar asupra Rusiei, ci și în raport cu întreaga lume.

“În acel discurs televizat, Putin nu se comporta ca stăpânul Kremlinului, ci ca stăpânul planetei; în același fel în care proprietarul unei mașini rapide își rotește cheile în jurul degetului, Putin răsucea butonul nuclear”, a mai subliniat Muratov.

În plus, Muratov a mai atras atenția asupra faptului că Vladimir Putin a subliniat de-a lungul timpului a amenințat că o lume în care Rusia nu mai există nu este necesară țării sale. Iar asta înseamnă că dacă nu primește tratamentul pe care și-l dorește, atunci ar putea distruge totul.

Muratov face trimitere la un răspuns dat de Vladimir Putin într-un documentar din 2018, în care vorbea despre posibilitatea unui război nuclear și dreptul țării sale de a răspunde în această situație.

Mai exact, Putin explica atunci că “dacă cineva decide să anihileze Rusia, avem dreptul legal de a răspunde. Da, va fi o catastrofă pentru umanitate și pentru lume. Dar eu sunt cetățean al Rusiei și șef al statului. De ce avem nevoie de o lume fără Rusia în ea?”.

Îngrijorările lui Dmitri Muratov sunt împărtășite și de analistul Pavel Felgenhauer. Acesta subliniază situația delicată în care se află liderul de la Kremlin și că cei din jurul lui vor interveni pentru a pondera poziția lui Putin.

ADVERTISEMENT