Sporturi

Cât de utile sunt filtrele de lumină albastră ale gadgeturilor. Te ajută să dormi mai bine noaptea?

28.04.2021 | 18:54
Cât de utile sunt filtrele de lumină albastră ale gadgeturilor. Te ajută să dormi mai bine noaptea?
Cât de utile sunt filtrele de lumină albastră ale gadgeturilor. Te ajută să dormi mai bine noaptea? Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Filtrele de lumină albastră ale telefoanelor mobile și ale altor gadgeturi au devenit din ce în ce mai întâlnite, însă eficiența acestora ar putea fi mai mică decât se crede.

Primele astfel de filtre împotriva luminii albastre au apărut în forma unor aplicații pentru PC-uri. În ultimii ani, însă, popularitatea acestora a crescut, iar în prezent cam toți marii producătorii de smartphone-uri oferă astfel de opțiuni pe telefoanele vândute.

ADVERTISEMENT

Sunt mai multe beneficii presupuse în ceea ce privește folosirea unui astfel de filtru, cel mai important fiind menajarea ochilor, care devin obosiți mult mai repede atunci când sunt expuși pe perioade lungi de timp la lumina albastră a unui ecran.

Un alt beneficiu ar fi cel al unui somn mai liniștit în timpul nopții. Totuși, un nou studiu susține că reducerea expunerii la lumină albastră n-ar rezolva și problema somnului.

ADVERTISEMENT

Studiul a fost efectuat de cercetătorii de la Brigham Young University. Cercetătorii au testat funcția Night Shift, de pe iOS, pentru a vedea dacă are un impact asupra calității somnului.

Ce ar influența, de fapt, calitatea somnului

Cercetarea a presupus trei grupuri distincte de participanți: cei care foloseau telefonul cu funcția Night Shift oprită, cei care o aveau activată și cei care nu foloseau un smartphone înainte de culcare.

În total, 167 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au fost monitorizați cu un accelerometru, în timpul somnului. Cercetătorii au analizat ulterior date care arată cât de des se trezeau subiecții după ce adormeau, cât de mult le-a luat să adoarmă și cât de ridicată a fost calitatea somnului. Au descoperit că nu există diferențe între cele trei grupuri, arată slashgear.com.

ADVERTISEMENT

În cazul împărțirii pe grupe în funcție de cât au dormit, fie sub șase sau peste șapte ore de somn, studiul arată că există o mică diferență negativă în ceea ce privește utilizarea telefonului înainte de somn.

Cu toate acestea, utilizarea unui filtru de lumină albastră nu aduce efecte benefice asupra calității somnului. Ochii, însă, îți vor mulțumi dacă folosești această funcție. 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri