News

Cât mai costă un botez. Suma incredibilă cerută de un preot din Suceava pentru o slujbă: ”Mă iei în râs?”

Cum mai ”merge” botezul pe la bisericile din țară? Un preot sucevean a cerut o sumă uriașă pentru a încreștina un copil.
15.07.2023 | 18:37
Cat mai costa un botez Suma incredibila ceruta de un preot din Suceava pentru o slujba Ma iei in ras
Un preot diin Suceava a cerut o sumă uriașă pentru a ificia o slujbă de botez / Foto: Mediafax Foto / Hepta (simbol)
ADVERTISEMENT

Părinții unui copil din județul Botoșani au avut parte de o surpriză extrem de neplăcută atunci când au fost puși să plătească o sumă uriașă pentru o slujbă de botez. Cel care a ”negociat” a fost chiar preotul din sat, care le-a făcut acestora un ”deviz” detaliat și s-a arătat jignit când a auzit că părinții nu au bani să plătească.

Preotul le-a cerut părinților 1.100 de lei pentru slujba de botez

Întâmplarea a avut loc în comuna botoșăneană Pârâul Negru, acolo unde slujește un preot sucevean. Recent, acesta a fost înregistrat în timp ce-și negocia ”tariful” pentru o slujbă de botez, cu părinții copilului.

ADVERTISEMENT

Mai exact, acesta le-a spus părinților și nașilor că suma minimă pe care o acceptă pentru acest eveniment este de 1.100 de lei. Din acești bani, 200 de lei urmau să meargă la pălimar, 300 de lei pentru dascăl și 600 de lei pentru el.

Preotul a fost înregistrat în timp ce le spunea nașilor că nu acceptă o sumă mai mică și că, dacă aceștia nu au bani să plătească, o să facă slujba gratis, ca o pomană pentru oamenii fără posibilități.

ADVERTISEMENT

Preot: ”Mai bine spuneți că nu aveți bani și facem o pomană”

”Mă luați în râs. Nu am ajuns la 55 de ani ca să fiu luat în râs de oricine. Nu puteți veni la noi cu 300 de lei. Mai bine spuneți că nu aveți bani și facem o pomană, dar nu așa, nu ne luați în râs”, spune preotul pe înregistrare, potrivit publicației Glasul Sucevei.

Până la urmă, preotul a acceptat cu greu suma de 400 de lei, pentru ”propriul deranj”, urmând ca nașii și părinții să plătească separat dascălul și pălimarul.

ADVERTISEMENT

Până la urmă, deranjați de gestul preotului, părinții copilului au decis să nu mai organizeze botezul copilului în satul Pârâul Negru, acolo unde ar fi trebuit să se desfășoare evenimentul.

Ce spune Patriarhia despre taxele de nunți și botezuri

Patriarhia Română nu are fixată și nu impune plata unei taxe enoriașilor pentru anumite servicii liturgice. Aceste taxe ar trebui, în schimb, să fie stabilite exclusiv de comitetul parohial, format din reprezentanți ai credincioșilor și preotul paroh.

ADVERTISEMENT

Totuși, Patriarhia atrage atenția că varianta condiționării unor servicii religioase de o sumă de bani este interzisă pentru preoți.

”Nu există varianta de a fi refuzat un serviciu liturgic dacă nu este plătit, dar practic oricine beneficiază de un serviciu oficiat, dacă dorește, poate oferi anumite sume, dar aceste sume nu au nici o legătură cu vreo lege internă a Patriarhiei Române.

E lăsată la latitudinea bisericilor respective pentru întreținerea lor și plata serviciilor pe care le are imobilul respectiv. Nu există taxe oficiale, există într-adevăr taxe cerute în anumite locașuri de cult, dar fixat de comitetele parohiale, nu de Patriarhia Română”, a declarat Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, într-un interviu pentru Republica.

ADVERTISEMENT
Tags: