Cât ne ajută mănușile de unică folosință împotriva coronavirusului. Medicii, anunțuri care schimbă radical situația

Traian Terzian   
în HotNews
17/04/2020, 11:22
Cât ne ajută mănușile de unică folosință împotriva coronavirusului. Medicii, anunțuri care schimbă radical situația
Experții atrag atenția că mănușile de unică folosință nu ajută în lupta împotriva coronavirusului. Sursă foto: hepta.ro

Pandemia de coronavirus a iscat o adevărată isterie în rândul oamenilor care au dat buzna în farmacii și supermarketuri pentru a-și cumăra măști de protecție și mănuși de unică folosință pentru a se feri de coronavirus.

Cât ne ajută mănușile de unică folosință împotriva coronavirusului

Deși autoritățile de prin toate țările au îndemnat populația să folosească astfel de echipamente în lupta împotriva coronavirusului, specialiștii trag un semna de alarmă și spun că mănușile de unică folosință nu numai că nu ne ajută, ci chiar pot crește riscul unei infecții.

Experții avertizează că deși mănușile de unică folosință sunt purtate în cabinetele medicilor și de către paramedici, acestea protejează mâinile numai de contaminarea grosieră, cum ar fi sângele sau alte lichide corporale.

Conform dw.com, acestea ne pot proteja împotriva contaminării cu bacteriile și virusurile doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, deoarece materialul mănușilor de unică folosință este de fapt poros și, cu cât sunt purtate mai mult, cu atât este mai ușor pentru agenții patogeni să pătrundă prin ele.

”Este o mizerie igienică la scară masivă”

Mănuși de unică folosință din vinil, latex sau nitril pot da o senzație de sterilitate, dar această senzație de siguranță este foarte înșelătoare. Chiar dacă atingem telefonul mobil sau buzunarul pantalonului cu mănuși de unică folosință, putem să împrăștiem agenții patogeni. Și este irelevant pentru virus dacă intră în corp de pe o mână goală sau o mănușă de unică folosință.

Medicii avertizează că mănușile de unică folosință pot crește riscul de infecție. Acest lucru se datorează faptului că pielea începe să transpire foarte repede sub mănuși, iar un climat cald și umed este un mediu ideal pentru bacterii și viruși de tot felul.

”Nu mai purta mănuși medicale în public! Este o mizerie igienică la scară masivă. Sub mănușă, bacteriile se înmulțesc în spațiul cald și umed. Și după ce sunt scoase, fără dezinfectare, aveți o groază de viruși pe mâini”, a spus medicul german Marc Hanefeld.

”Nu doar că nu oferă nicio protecție, ci este chiar contraproductiv. Într-un timp foarte scurt, o mănușă de unică folosință acumulează mai multe bacterii decât o mână proaspăt spălată”, a declarat și doctorul internist Jens Mathews.

Medicii au întocmit o listă a produselor care nu trebuie să lipsească din casele oamenilor în cazul îmbolnăvirii cu coronavirus, iar mănușile de unică folosință sunt la loc de cinste, astfel că încă o dată se dovedește că nici specialiștii nu se pot pune de comun acord.

Închide ×