News

Cât te costă să ai o mașină în 2023. Suma imensă pe care un român ajunge să o cheltuiască într-un singur an pentru întreținere

Cât îl costă pe un român să dețină o mașină în 2023. Întreținerea într-un singur an este una uriașă, care ”anulează” mai multe luni de muncă.
18.08.2023 | 07:31
Cat te costa sa ai o masina in 2023 Suma imensa pe care un roman ajunge sa o cheltuiasca intrun singur an pentru intretinere
Cât te costă să ai o mașină în 2023. Suma imensă pe care un român ajunge să o cheltuiască într-un singur an. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cât te costă să ai o mașină în 2023, în România? În prezent, după toate creșterile de prețuri, un cetățean ajunge să o cheltuiască într-un singur an pentru întreținere o sumă foarte mare.

Cât te costă să ai o mașină în 2023. Suma imensă pe care un român ajunge să o cheltuiască într-un singur an pentru întreținere

În zilele noastre, mașina a devenit o necesitate pentru majoritatea oamenilor. De la drumuri scurte de oraș, a merge la locul de muncă sau pentru cumpărături, până la deplasări lungi în vacanțe, mașinile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Ele ne oferă tot felul de beneficii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, această comoditate costă destul de mult. La un calcul simplu vedem cum un român cu un salariu mediu e nevoit să aloce veniturile pe mai multe luni pentru a acoperi cheltuielile anuale ale unui autoturism de o valoare medie.

Să luăm, de exemplu, cazul unui autoturism în valoare de circa 10.000 de euro. Anual, un cetățean român trebuie să scoată bani din buzunar pentru o listă foarte lungă de costuri.

ADVERTISEMENT

În primul rând este RCA-ul, care are o valoare de 1.500 lei. Nu lipsesc ITP-ul, rovinieta şi impozitul. Pentru fiecare, şoferii sunt nevoiţi să achite câte 100 de lei. O mașină nu stă mereu în garajul propriu, astfel că la costurile anuale trebuie să adăugăm şi suma alocată parcărilor. Aceasta variază în funcţie de zonă. Parcarea poate ajunge chiar și la 500 de lei.

Legea impune, în România, schimbul anvelopelor în funcție de anotimp. Acesta costă 200 de lei. Apoi, spălarea mașinii poate ajunge la 250 de lei, iar reviziile 800 de lei.

ADVERTISEMENT

Odată cu explozia prețurilor la benzină și motorină, șoferii se ”lovesc” de costul cu combustibilul. Astfel, pentru un plin pe lună, un român poate ajunge să scoată din buzunar până la 4.550 de lei.

Din lista de cheltuieli aferente deținerii unei mașini se mai pot adăuga asigurarea CASCO: 1.800 lei, achiziționarea de anvelope noi: 1.400 şi eventualele reparații: 1.800 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă tragem linie la toate aceste costuri vedem cum un proprietar al unui autovehicul de valoare medie trebuie să scoată din buzunar peste 13.000 de lei anual, arată o analiză Antena 3. Vorbim de echivalentul a aproximativ trei salarii medii.

ADVERTISEMENT