News

Cât costă asigurarea CASCO. Ce avantaje majore oferă oricărui șofer care ține la mașina sa

Dacă te întrebi cât costă asigurarea CASCO, FANATIK îți prezintă cum se calculează costul acesteia, dar și factorii care influențează suma de bani pe care o vei plăti.
15.08.2022 | 06:55
Cat costa asigurarea CASCO Ce avantaje majore ofera oricarui sofer care tine la masina sa
Asigurarea CASCO are avantaje majore pentru orice șofer care ține la mașina sa. FANATIK îți prezintă cum se calculează costul unei asigurări CASCO și factorii care influențează suma de bani pe care trebuie să-i plătești. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Orice posesor de mașină se întreabă cât costă o asigurare CASCO după ce află de aceasta și de avantajele sale. Cuvântul CASCO este o abreviere de la cuvintele „CASualty and COllision” din engleză, în traducere „accident și coliziune”. CASCO este asigurarea care oferă avantaje majore oricărui șofer în caz de „accident și coliziune” cu mașina sa.

Ce este, de fapt, asigurarea CASCO

CASCO este, pe scurt, o asigurare facultativă, deci o faci dacă vrei, nu este obligatorie, ca să-ți asiguri propriul autovehicul pentru eventualele daune/ avarii/ pagube suferite de acesta din vina ta sau a unei persoane neidentificate, într-un accident sau pur și simplu în parcare.

ADVERTISEMENT

Sau, atenție, dacă este vina celuilalt șofer implicat în accident și acela nu are o asigurare obligatorie RCA (Răspundere Civilă Auto) valabilă la data producerii evenimentului.

CASCO îți acoperă costul, sau măcar o paste din costul reparațiilor autovehiculului, în funcție de clauzele (foarte… stufoase!) stabilite cu firma de asigurare. CASCO este, într-o comparație din domeniu, „centura de siguranță” a mașinii tale.

ADVERTISEMENT

FANATIK a solicitat o părere avizată de la un specialist, Mihai Șerban, patronul și administratorul unei firme de intermediere pe piața asigurărilor, nu numai auto, Klass Broker de Asigurare –Reasigurare SRL, cu o vechime de 23 de ani în domeniu și un portofoliu în care se regăsesc toate marile companii de asigurări.

„Asigurarea CASCO este asigurarea facultativa a autovehiculelor pentru toate riscurile alese de client la întocmirea poliței: loviri, izbiri, căderi de corpuri, incendiu, cutremur, vandalisme și altele, lista este lungă. CASCO nu este o asigurare obligatorie, cum este RCA, nu are nicio legătură cu RCA” – Mihai Șerban, Klass Broker de Asigurare – Reasigurare SRL.

Atenție la un aspect subliniat de Mihai Șerban: CASCO nu are nicio legătură cu RCA, asigurarea de Răspundere Civilă Auto, asigurarea obligatorie prin care se plătesc daunele provocate de asigurat altor autovehicule. CASCO nu se intersectează în niciun fel cu RCA, nu ține loc de RCA.

ADVERTISEMENT

Ce fel de daune poate asigura o poliță CASCO?

Majoritatea firmelor de asigurări oferă CASCO  doar autovehiculelor cu vechime până în 10 ani, dar sunt și excepții care „merg” până la 12 ani, cu anumite condiții mai restrictive. Mașinile de epocă beneficiază de condiții speciale de asigurare CASCO.

Evenimentele (daunele, avariile, pagubele) asigurate sunt multiple și variază de la o firmă de asigurări la alta, de la un contract la altul, în funcție de dorințele clientului, dar și de caracteristicile autovehiculului asigurat.

ADVERTISEMENT

În afară de avariile suferite de autovehicul într-un accident produs din vina șoferului, de la ciocniri simple la răsturnări, CASCO asigură (plătește) o mulțime de riscuri suplimentare. Iată în continuare cele mai importante categorii.

  • Daunele produse de căderea diferitelor obiecte sau corpuri pe autovehicul, de fenomenele atmosferice, calamitățile naturale, incendii sau vandalisme.
  • Daunele provocate de furtul autovehiculului, a unor părți componente sau a bagajelor din mașină.
  • Daunele rezultate din circulația în afară drumurilor publice, drumuri cu probleme, drumuri inundate (apă în motor), drumuri greu accesibile.
  • Daunele produse exclusiv suprafețelor vitrate, jantelor, anvelopelor, mărfii transportate.
  • Clauza de pierdere / furt a cheilor autovehiculului.
  • Clauza de asigurare a șoferului și a persoanelor din autovehicul.
  • Clauza de asistență rutieră extinsă, oriunde te-ai afla, incluzând și transportul cu platforma a autovehiculului avariat.
  • Clauza „autoturism la schimb”, care îți pune la dispoziție o mașină cât timp a ta este în reparații.

Cât costă asigurarea CASCO pentru automobilul tău

Cât costă CASCO pentru automobilul tău este o problemă foarte complexă. Pentru că depinde de foarte multe aspecte, detalii, caracteristici ale autovehiculului asigurat și ale… șoferului!

Costul unei asigurări CASCO, numit „prima de asigurare” variază în funcție de anul de fabricație al autovehiculului, valoarea de piață a autovehiculului în momentul încheierii asigurării, tipul și puterea motorului (diesel, pe benzină, capacitatea cilindrică), dotările suplimentare, starea tehnică și a caroseriei, vârsta conducătorului auto (costul crește dacă asigurarea se face indiferent de șoferul care a produs evenimentul rutier soldat cu daune).

„Costul asigurării este între 450-500 de euro și 1.200-1.800 de euro pe an, în funcție de valoarea reală a autoturismului și cota de primă aplicată. Prima de asigurare este suma de bani plătită de asigurat. Cota de primă crește cu vechimea autovehiculului, în timp ce valoarea reală a acestuia scade cu fiecare an de uzură” – Mihai Șerban, KLASS BROKER DE ASIGURARE – REASIGURARE SRL

Cum poți reduce costurile unei asigurări CASCO

Prima anuală de asigurare CASCO este mai mică dacă nu ai avut daune  în ultimele 12 luni sau dacă autovehiculul este condus doar de tine, adică de un singur șofer.

Poți reduce, de asemenea, costul asigurării CASCO prin stabilirea (acceptarea) unei franșize. Franșiza este „o parte din despăgubire care este suportată de asigurat, nu de către compania de asigurări. Poate fi o suma fixă sau un procent din valoarea despăgubirii. Pentru unele mașini de lux, deoarece costul reparațiilor ar fi mare, franșiza ar putea fi obligatorie”.

De asemenea, în funcție de vârstă, din cauza riscului mai mare de producere a evenimentelor rutiere, asiguraților cu vârste sub și peste anumite limite (stabilite de firma de asigurări) li se poate impune plata unei franșize.

Vezi un exemplu concret de asigurare CASCO în încheierea articolului.

Merită să faci asigurare CASCO la mașină?

Fără niciun dubiu, DA! Merită să faci o astfel de asigurare la mașină!  Oricât de bun șofer te consideri, oricât de sigur ești pe reflexele tale. Trebuie să te gândești doar la faptul că „plasa de siguranță” CASCO înseamnă cheltuieli mult reduse în cazul în care treci printr-un eveniment rutier. Adică mai mulți bani pe cardul tău. Punct. Chiar dacă inițial te vei întreba cât costă asigurarea CASCO și ai putea fi reticent, vei vedea că pe termen lung poți ieși mult mai bine.

„Merită să-ți faci CASCO fără nicio discuție. Mai ales când mașina este nouă, valoarea de asigurare este mare și, în consecință, și interesul asigurabil este mai mare. În primii ani ai autovehiculului cota de primă este mai mică, 4,5-5,5%, și dacă asiguratul nu produce evenimente asigurate, nu are daune de plătit prin CASCO, beneficiază de reduceri an de an” – Mihai Șerban, Klass Broker de Asigurare – Reasigurare SRL

Cât costă asigurarea CASCO, exemplu concret:

  • Autoturism: Skoda Octavia
  • An de fabricație: 2011
  • Motor: benzină
  • Capacitate cilindrică: 1.390
  • Perioada asigurată: 1 an (11.06.2022, ora 00:00 – 10.06.2023, ora 24:00)
  • Fără daune în anul precedent, cu daună în 2020
  • Fără franșize (sume plătite de asigurat)
  • Suma asigurată: 4.023 de euro (dacă reparațiile costă mai mult, este considerată daună totală și asiguratul primește suma asigurată)
  • Prima de asigurare: 584 de euro în 4 rate egale, trimestriale, de câte 146 de euro

Evenimente asigurate de CASCO

  • Daune provocate de un accident din culpa exclusivă a unor terţe persoane aflate în afara autovehiculului asigurat, care au încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, valabilă la data producerii accidentului.
  • Daune provocate de ciocniri, loviri, izbiri, zgârieri, căderi, căderi de corpuri pe autovehicul, derapări, răsturnări
  • Daune provocate de calamităţi naturale
  • Daune provocate de incendiu, trăsnet, explozie
  • Daune provocate de furt (furtul autovehiculului, al unor părţi componente sau piese ale acestuia şi daune produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt).
  • Daune provocate de acte de vandalism, de autori necunoscuţi în parcare, de substanţe chimice sau corozive, de animale în timpul staţionării autovehiculului.
  • Daune produse în afara drumurilor publice
  • Daune produse de aspirarea apei la motor
  • Asistență rutieră
  • Fără asigurarea de accidente a conducătorilor auto și a persoanelor aflate în autovehicul (invaliditate permanentă sau deces).
  • Fără asigurarea bagajelor din autovehicul.
ADVERTISEMENT