Life

Cât timp trebuie ținută friptura de porc la cuptor. Temperatura ideală pentru ca să iasă suculentă și delicioasă

Friptura de porc este adorată de români, mai ales de Crăciun. Totuși, puține gospodine știu cum să o preparare ca să iasă perfectă.
23.12.2023 | 20:45
Cat timp trebuie tinuta friptura de porc la cuptor Temperatura ideala pentru ca sa iasa suculenta si delicioasa
Friptura de porc este vedeta mesei de Crăciun/ sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Au mai rămas mai puțin de două zile până la Crăciun, iar gospodinele sunt în febra pregătirilor. De pe mesele românilor nu lipsește friptura de porc, care se savurează de regulă alături de murături. Mulți o preferă la cuptor, dar de cele mai multe ori nu știu cât timp să o țină pentru a ieși gustoasă și suculentă. Iată câteva trucuri simple, dar de mare efect!

Friptura de porc, adorată de români de Crăciun

Friptura de porc este una dintre preparatele tradiționale de pe masa de Crăciun. Alături de sarmale, tobă, caltaboș sau cozonac, aceasta întregește tabloul ideal al preparatelor culinare extrem de delicioase.

ADVERTISEMENT

De obicei, friptura de porc se poate face din mușchi, din ceafă, cotlet sau orice parte a corpului. Important este ca friptura să fie gătită corect. Pentru a nu petrece mult timp în bucătărie, gospodinele o prepară la cuptor. Din păcate, uneori nu țin cont de timpul și temperatura ideală de gătit.

Dacă este ținută prea mult la cuptor, friptura va ieși uscată și fără gust. În primul rând, atunci când avem bucăți mari de carne, cum sunt pulpa sau cotletul de porc, timpul de gătire la cuptor variază între 20 și 30 de minute, pentru aproximativ jumătate de kilogram de carne.

ADVERTISEMENT

Cât trebuie lăsată la cuptor friptura

Temperatura pe care trebuie să o setați este de 180°C -200°C. Pentru a vedea dacă friptura de porc este gătită, este necesar să aveți un termometru pentru verificarea temperaturii interne. În plus, atunci când gătiți o friptură de porc, preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius înainte de a introduce tava.

Așadar, specialiștii recomandă ca friptura făcută medium rare să aibă 63°C-70°C, iar cea well done în jur de 70°C-75°C. Bucătarii verifică, în mod regulat, temperatura din interiorul cărnii de porc atunci când o pregătesc.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește mușchiul de porc, gătirea lui va dura mai puțin. De regulă, mușchiul de porc se ține la cuptor aproximativ 25 de minute, la o temperatură maximă de 200°C. Mușchiul de porc este gătit complet când temperatura internă ajunge la 63°C – 70°C.

Ce ingredient ajută la frăgezirea cărnii de porc

Cât despre costițele de porc, ele se țin la cuptor undeva la 30-40 de minute, la 180°C – 200°C. Un alt sfat din partea specialiștilor este să scoateți carnea de porc de la rece cu 30 de minute înainte de a o găti. În acest mod, ea se va găti uniform.

ADVERTISEMENT

Un alt truc pentru ca friptura de porc să iasă suculentă și aromată, este să presărați bicarbonat de sodiu din abundență pe ea și să o țineți la rece aproximativ patru ore. Acest ingredient banal va face carnea de porc să fie mai fragedă. Înainte de o găti, trebuie să spălați carnea de porc cu apă rece, încât bicarbonatul de sodiu să fie îndepărtat.

ADVERTISEMENT
Tags: