News

Cât trebuie să mănânce, de fapt, copiii. Mulți părinți nu știu și fac o mare greșeală

Cât trebuie să mănânce, de fapt, copiii? Iată o întrebare la care experții dau un răspuns clar pentru părinți. Greșeala comisă de aceștia din urmă.
09.07.2023 | 14:00
Cat trebuie sa manance de fapt copiii Multi parinti nu stiu si fac o mare greseala
Medicii explică clar cât trebuie să mănânce, de fapt, copiii. Greșeala pe care o fac părinții. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cât trebuie să mănânce, de fapt, copiii? Medicii de specialitate oferă răspunsuri cât se poate de clare la această întrebare. Mulți părinți nu știu cum să procedeze când vine vorba de alimentația celor mici și comit fără să vrea o mare greșeală.

Medicii explică clar cât trebuie să mănânce, de fapt, copiii. Greșeala pe care o fac părinții

În multe familii din România, s-a împământenit ideea că un copil trebuie neapărat să mănânce tot din farfurie. Doar așa, el ”va crește mare și sănătos”. Ei bine, aceste concepții nu au nicio legătură cu realitatea și, ceea ce este mai grav, pot crea mari probleme de sănătate micuților.

ADVERTISEMENT

Un medic pediatru vorbește pe larg despre greșeala mare pe care o fac mulți părinți. Cei care îi pun copilului în farfurie o porție egală cu a lor trebuie să știe că fac o greșeală majoră.

Sfatul e unul clar, spune medicul pediatru Steluța Boroghină: ”Copilul tău nu trebuie să mănânce cât tine”. În aceste condiții, dacă vreți ca cei mici să nu aibă probleme cu kilogramele în plus, nu trebuie să-i mai forțați să mănânce o farfurie plină de mâncare. Medici spun că, până la vârsta de 5-6 ani, porția unui copil nu trebuie să fi mai mult de jumătate din porția unui adult.

ADVERTISEMENT

Până pe la 5-6 ani porția unui copil nu trebuie să fi mai mult de jumătate din porția unui adult. La 10 ani, 2/3 din porția unui adult. Copiilor le crește capacitatea gastrică. Stomacul e ca un mușchi.

Dacă îți pui un membru în ghips se atrofiază. Așa e și cu stomacul. Nu-i mai dai, se strânge. Și cu timpul nu mai cere atât de mult”, a explicat, la Pro TV, Steluța Boroghină, medic primar pediatru.

ADVERTISEMENT

Cum trebuie să decurgă mesele copiilor până devin adulți

Același medic mai explică faptul că, până la 12-13 ani, copilul are nevoie de trei mese și două gustări. Apoi, în adolescență sunt necesare trei mese. Când copilul devine tânăr adult sunt recomandate două mese pe zi, fără ronțăieli între. Acest orar al meselor face parte din educația primară.

Pediatri mai explică faptul că, pentru toate bacteriile care ne reglează sistemul imunitar, contează diversitatea alimentelor. Sunt utile minim 15 tipuri diferite de alimente pe zi.

ADVERTISEMENT

”E posibil să obțineți acest lucru cu mâncare gătită, în care puneți diverse legume. Dacă deja copilul tău are kilograme în plus și îți dorești ca el să slăbească pentru a evita problemele de sănătate care pot apărea în acest caz, solicită ajutorul medicului. Acesta e cel care vă poate recomanda în programul alimentar și probiotice, adică bacteriile prezente în colon în mod normal”, mai spune medicul pediatru.

ADVERTISEMENT
Tags: