Life

Cât trebuie să stai, de fapt, în baie pentru a te simți relaxat. Un timp mai mare ar putea deveni periculos pentru sănătate

Cât trebuie să dureze, de fapt, o baie „lungă”? Orele întregi în cadă sunt periculoase pentru sănătate, au descoperit experții.
26.11.2023 | 17:40
Cat trebuie sa stai de fapt in baie pentru a te simti relaxat Un timp mai mare ar putea deveni periculos pentru sanatate
Cât de benefice pentru sănătate sunt, de fapt, băile lungi. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

A face o baie lungă, în cada cu spumă, este un adevărat răsfăț, dar experții au ajuns la concluzia că această acțiune poate deveni dăunătoare pentru sănătate. Există un timp optim care ar trebui respectat.

De ce pot fi periculoase băile lungi

O baie lungă la finalul unei zile obositoare, în care să folosești toate produsele tale favorite de îngrijire, poate și să aprinzi o lumânare parfumată, devine o adevărată sesiune de răsfăț.

ADVERTISEMENT

Totuși, oricât de relaxant ar putea fi să stai cu orele în cadă, citind o carte bună, poate fi și periculos pentru sănătate. Experții au ajuns la concluzia că există un timp optim care trebuie petrecut în baie.

Iar acesta nu este cu mult mai mare decât cel acordat unui duș. Victorian Plumbing a efectuat un studiu pentru a afla cât trebuie să dureze, de fapt, o baie lungă pentru ca aceasta să aisgure relaxare optimă, hidratare și un somn bun.

ADVERTISEMENT

La experiment au luat parte 20 de participanți, jumătate bărbați și jumătate femei, care au făcut băi de diferite lungimi și au evaluat cum s-au simțit ulterior pe baza unui număr de factori.

Durata optimă este neașteptată

Astfel că, s-a descoeprit că durata optimă pentru o baie lungă este de numai 22 de minute. Potrivit studiului, dacă faci baie mai mult de 27 de minute, s-ar putea să ieși din cadă simțindu-te deshidratat. Acest lucru susține sfaturile unor profesioniști, care sugerează că băile nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a descoperit că băile influențează bărbații și femeile ușor diferit. Femeile au un somn mai bun după o baie mai lungă, în jur de 30 de minute, în timp ce bărbații dorm mai bine după doar 19 minute petrecute în cadă.

Pe de altă parte, persoanele care au folosit telefonul în timpul băii s-au simțit mai bine, în timp ce participanții la experiment care s-au uitat la televizor au fost cel mai puțin relaxați.

ADVERTISEMENT

Brenna Ryan de la Victorian Plumbing a spus că „studiile au sugerat chiar că o baie lungă are beneficii similare cu exercițiile fizice”, iar dacă faci stai în apă pentru perioada optimă de timp, probabil că vei „adormi ca un bebeluș”, notează mirror.co.uk. 

ADVERTISEMENT
Tags: