News

Cât vor plăti românii pentru achiziția de măști. Calculul total până la finalul stării de alertă

23.05.2020 | 22:12
Cat vor plati romanii pentru achizitia de masti Calculul total pana la finalul starii de alerta
ADVERTISEMENT

Masca de protecție a devenit obligatorie pe timpul stării de alertă, iar românii vor trebui să plătească o sumă importantă pentru a-și achiziționa acest accesoriu.

Cât vor plăti românii pentru achiziția de măști

Un calcul simplu arată că până la finalul stării de alertă mai sunt 25 de zile, astfel că fiecare român va fi nevoit să plătească cel puțin 100 de lei pentru a își achiziționa minimul de măști necesare.

ADVERTISEMENT

Deci, la un preţ mediu de 2 lei pentru o mască de protecție şi un consum de două măşti pe zi, în cele 25 de zile rămase până la finaulul stării de alertă, rezultă un cost de 100 de lei.

”Dacă ne raportăm la plusul de sănătate pe care ni-l aduce, nicio cheltuială nu e prea mare. Dacă ne raportăm în termeni economici, efortul la care este supusă o familie este mare pentru că s-au redus drastic veniturile”, a declarat profesorul de economie, Dumitru Miron.

ADVERTISEMENT

Masca de protecție este obligatorie până la 16 iunie

”În multe familii româneşti câştigă doar o singură persoană, cealaltă este în şomaj, iar un cost de 100 de lei reprezintă un efort mare”, a mai spus Miron pentru Mediafax.

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, fie că vorbim despre unitățile comerciale, locul de muncă sau mijloacele de transport în comun, a fost publicat în Monitorul Oficial, iar cei care ignoră această măsură sunt pasibili de amendă între 500 și 2.500 de lei.

ADVERTISEMENT

Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului de Interne, care prevede obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, este valabil timp de o lună. În aceste condiții purtarea măștii de protecție este obligatorie până la data de 16 iunie, atunci când se va încheia starea de alertă.

Un psiholog român a explicat faptul că majoritatea bărbaților care nu vor să poarte masca de protecție au impresia că arată caraghios și că așa ar arăta celorlalți că se tem că s-ar putea îmbolnăvi.

ADVERTISEMENT

Cel mai recent studiu realizat de specialiștii din cadrul Institutului Superior al Sănătății din Italia nu vine cu vești tocmai bune în contextul pandemiei de coronavirus. Se pare că agentul patogen poate rezista până la patru zile în țesuturile interne ale măștii de protecție, motiv pentru care se recomandă ca acestea să fie folosite doar o singură dată.

ADVERTISEMENT