Sport

Cătălin Chirilă, titlu mondial în proba de canoe simplu 100 de metri. România nu mai luase aurul de 36 de ani!

Cătălin Chirilă (24 de ani) a reușit să aducă titlul mondial României în proba de canoe simplu 100 de metri după 36 de ani. Românul a mai cucerit o medalie de argint și în proba de 500 de metri.
07.08.2022 | 18:57
Catalin Chirila titlu mondial in proba de canoe simplu 100 de metri Romania nu mai luase aurul de 36 de ani
2 medalii a cucerit până acum Cătălin Chirilă la Campionatele Mondiale. Sursă foto: Facebook oficial Steaua București
ADVERTISEMENT

România a reușit încă o performanță notabilă într-o competiție importantă și continuă seria medaliilor la sporturile pe apă.

Cătălin Chirilă, medalie de aur în proba de canoe simplu 1.000 de metri

Sportivul originar din Tulcea, legitimat la CSA Steaua, a reușit să aducă cea de-a treia medalie de aur a României în 2022, după cele două cucerite de David Popovici.

ADVERTISEMENT

„Sunt foarte fericit, mulțumesc echipei mele și tuturor prietenilor! Am muncit foarte mult să ajung aici”, a transmis Cătălin Chirilă la finalul cursei.

Cătălin Chirilă la foto finish
Cătălin Chirilă la foto finish

Cursa a fost una extrem de disputată, iar Chirilă a avut o concurență acerbă: Isaquias Santos (Brazilia), campionul olimpic din 2021, și Martin Fuksa (Cehia), deținătorul recordului mondial la această probă, 3:42.385.

ADVERTISEMENT
Clasamentul la finalul cursei
Clasamentul la finalul cursei

Cătălin Chirilă, performanță istorică pentru România. Prima medalie de aur după 36 de ani în proba de canoe simplu 1000 de metri

Cătălin Chirilă a reușit să aducă prima medalie de aur pentru România după 36 de ani în proba de canoe simplu 1000 de metri.

Bucuria de la finalul cursei a lui Cătălin Chirilă
Bucuria de la finalul cursei a lui Cătălin Chirilă

Ultimul a fost Aurel Macarencu în 1986. Ivan Patzaichin a mai reușit să cucerească două medalii de aur în această probă în 1973 și 1977.

ADVERTISEMENT

Primul român care a reușit să fie cel mai rapid din lume în această probă a fost Simion Ismailciuc, în 1963.

Cursă incredibilă făcută de Cătălin Chirilă

Chirilă a plecat de pe culoarul patru și a făcut o cursă tactică, fiind al patrulea la 250 și la 500 de metri. A urmat un forcing puternic, iar la 750 de metri era pe primul loc, pe care nu l-a mai cedat până la final.

ADVERTISEMENT

Cătălin Chirilă este antrenat de către Florin Popescu și Petre Kondrat și a încheiat cursa cu timpul de 03:59.40.

Kaiacistul a mai reușit să cucerească o medalie de argint și în proba de 500 de metri simplu, unde a încheiat cursa în 01:56.51. cu 2.02 secunde mai lent decât Isaquias Santos, multiplu campion mondial și olimpic.

CSA Steaua, mesaj pentru noul campion mondial: „Doamnelor și domnilor, cel mai bun canoist din lume este stelistul CĂTĂLIN CHIRILĂĂĂĂ!”

CSA Steaua a reacționat imediat pe pagina oficială de Facebook după performanța majoră reușită de kaiacistul român: „KAIAC CANOE. Cătălin Chirilă, noul campion al lumii la canoe 1 – 1.000 metri. Doamnelor și domnilor, cel mai bun canoist din lume este stelistul CĂTĂLIN CHIRILĂĂĂĂ!

În marea finală, românul a plecat de pe culoarul 4. Încadrat de italianul Carlo Tacchini și de chinezul Pengfei Zheng. Al doilea cel mai tânăr concurent al finalei, 24 de ani, după cubanezul Jose Cordova (21 de ani), Chirilă a făcut, înainte de toate, o cursă tactică fenomenală.
Chinezul Pengfei a plecat cel mai bine. Avea o canoe distanță de urmăritori, atât la 250 de metri, cât și la jumătatea cursei. S-au schimbat des liniile, dar Chirilă a rămas pe 4, în imediata apropiere a primilor trei clasați.

De la 600 de metri românul a mărit ritmul, a intensificat loviturile și canoea sa înainta văzând cu ochii. A trecut în frunte și nu a mai cedat primul loc până la final!
Ceilalți adversari au încercat să se ia după el, dar a fost prea târziu. Susținut de un număr mare de fani, din tribune, brazilianul Isaquias Santos, campionul olimpic al probei, nu a putut decât să smulgă in-extremis locul 2.

CSA Steaua București a rememorat performanța din urmă cu 36 de ani: „Și culmea, tot în Canada, la Montreal!”

Podiumul de cu o zi înainte, de la 500 de metri, se inversase. Acum românul era primul într-o cursă mai importantă, în proba olimpică. Pe trei, așa cum se întâmplase și sâmbătă, la 500 de metri, a venit cehul Martin Fuksa. Triplul campion european pe această distanță!

Bravo, Cătălin! Felicitări antrenorilor Florin Popescu și Petre Kondrat! Ai pus din nou România pe harta mondială a canoei. Au trecut 36 de ani de când un alt stelist, Aurel Macarencu câștiga ca și Chirilă, aurul la 1000 de metri și argintul la 500 de metri! Și culmea, tot în Canada, la Montreal!”, au anunțat „militarii” printr-un comunicat oficial.

ADVERTISEMENT