News

Cătălin Denciu, medicul salvator de la incendiul din Piatra Neamț, declarat ”Eroul Anului 2020” în Belgia

07.04.2021 | 17:59
Catalin Denciu medicul salvator de la incendiul din Piatra Neamt declarat Eroul Anului 2020 in Belgia
ADVERTISEMENT

Cătălin Denciu, medicul care a sărit în foc să își salveze pacienții în incendiul din secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, a fost declarat ”Eroul Anului 2020” în Belgia.

Anunțul a fost făcut de directorul regional al Biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, cel care miercuri, 7 aprilie, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

Belgianul a primit Ordinul Naţional ”Pentru Merit” în grad de Comandor în semn de ”înaltă apreciere pentru contribuţia sa importantă la nivel european în gestionarea pandemiei COVID-19, pentru relaţia de colaborare strânsă cu România”.

Medicul Cătălin Denciu, care a salvat mai mulți pacienți la Piatra Neamț, declarat ”Eroul Anului 2020” în Belgia

După ce a primit distincția din partea președintelui României, oficialul Organizației Mondiale a Sănătății a vorbit despre succesul României în gestionarea pandemiei Covid.

ADVERTISEMENT

Kluge a ținut să sublinieze meritul medicului român Cătălin Denciu, cel care în această perioadă e tratat în Belgia după ce a fost ars și rănit, încercând să salveze pacienți în incendiul de la spitalul din Piatră Neamț.

”Sunt foarte bucuros că țara mea natală, Belgia, a recunoscut meritele unui medic român din Piatra Neamț, Cătălin Denciu, declarându-l Eroul Anului 2020.

ADVERTISEMENT

Am stat de vorbă personal cu dl. colonel care răspunde de spitalul acela din Belgia”, a anunțat directorul regional al Biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, potrivit Hotnews.

Cătălin Denciu, aflat în plin proces de recuperare în Belgia

La începutul lunii martie, belgienii au publicat primele imagini cu medicul erou din incendiul de la Piatra Neamț, Cătălin Denciu, cel care, pe 14 noiembrie 2020, a fost grav rănit după ce a scos din flăcări mai mulți pacienți aflați în unitatea medicală.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație pentru presa belgiană, acesta spunea că a început să facă progrsese. ”Am reușit treptat să mă mișc și să merg din nou. Astăzi pot deja să merg cu bicicleta”, declara Cătălin Denciu pentru Beldefnews.

Ulterior, medicul Cătălin Denciu a fost transferat de la Queen Astrid Military Hospital din Bruxelles, unde se recupera din noiembrie 2020, la Saint-Luc Hospital, cea mai mare unitate medicală din capitala Belgiei.

În noiembrie 2020, cu riscul de a-și pierde propria viață, medicul Denciu a sărit în flăcări în încercarea de a salva cât mai mulți pacienți aflați pe secția ATI de la Piatra Neamț.

Doctorul a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, majoritatea de gradul II și III. Imaginile cu rănile sale publicate de belgieni au arătat lupta imensă dusă de medic pentru recuperare. Dr. Denciu a stat în comă artificială pentru o perioadă de 3 săptămâni.

ADVERTISEMENT