News

Cătălin Toma, dat în judecată de baronul Marian Oprișan. De ce a fost chemat în instanță de cel căruia i-a luat locul în fruntea CJ Vrancea

Cătălin Toma, președintele PNL al CJ Vrancea, decedat săptămâna trecută, a fost chemat în instanță de PSD-istul Marian Oprișan.
20.02.2024 | 09:12
Catalin Toma dat in judecata de baronul Marian Oprisan De ce a fost chemat in instanta de cel caruia ia luat locul in fruntea CJ Vrancea
Cătălin Toma a preluat conducerea CJ Vrancea de la Marian Oprișan. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Cătălin Toma a decedat pe 17 februarie, la doar 46 de ani, după ce se internase la Spitalul Matei Balș din București din cauza unei viroze agresive care a provocat complicații cardiace. De aceea, Toma fusese  transferat la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu”, dar nu a mai putut fi salvat.

Marian Oprișan a solicitat daune morale

Președintele CJ Vrancea se simțise rău în ultima perioadă, dar, cu toate acestea, participase la Paris, la începutul săptămânii trecute, la o reuniune a Congresului Puterilor Locale de la Consiliul Europei. Înmormântarea lui Cătălin Toma va avea loc pe 22 februarie. Numele său apare ca pârât într-un dosar în care Marian Oprișan, fostul președinte al CJ Vrancea, figurează ca reclamant.

ADVERTISEMENT

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, dosarul al cărui obiect este “pretenții” a fost înregistrat pe 12 octombrie 2020 la Judecătoria Focșani. Marian Oprișan solicită daune morale ca urmare a prejudiciului creat prin răspândirea materialelor de tip flyer, pe care PNL-ul le-a promovat în campania electorală din 2020.

Atunci, la alegerile locale din 2020, PNL-istul Cătălin Toma l-a învins pe PSD-istul Marian Oprișan, adunând 41,54% din voturile cetățenilor, în timp ce Oprişan, care se afla de 20 de ani în acea funcție, a strâns 37,9%. Pe lângă Toma, pârâți mai sunt PNL-Filiala Vrancea și Ion Ștefan, care a fost ministru al dezvoltării, lucrărilor publice și administrației în perioada noiembrie 2019-decembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Până acum, dosarul a avut nenumărate termene amânate, pentru audierea mai multor martori sau pentru prezentarea unor noi dovezi în fața instanței. La termenul din 11 mai 2022, instanța a dispus unirea cu fondul cauzei a excepției lipsei calității procesuale active invocată de pârâții Cătălin Toma și Ion Ștefan.

Marian Oprișan a acuzat că PNL a distribuit material electoral calomnios

Apărătorul pârâtului Ion Ștefan, față de cerere de probatorii depusă la dosar la termenul anterior de către Marian Oprișan, a arătat că este de acord în parte cu cererea privind proba cu înscrisuri și proba cu înregistrări video. În schimb, acesta a solicitat respingerea probei cu martori.

ADVERTISEMENT

La termenul din 8 februarie 2023 s-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care a învederat că procedura este legal îndeplinită și s-a notat că este al treilea termen de judecată. S-a specificat că, la data de 03.02.2023, pârâtul Toma Cătălin Dumitru a depus la dosar înregistrări audio-video pe suport CD și capturi web.

La același termen, Marian Oprișan a depus la dosar înregistrări video-audio pe suport CD și înscrisuri „prin care birourile electorale au admis plângerea PSD și a interzis PNL să distribuie material electoral calomnios și cu privire la faptul că terenurile vândute nu erau în proprietatea Municipiului Focșani ci a unei societăți private care avea datorii către primărie, iar prin vânzarea la licitație aceasta și-a recuperat integral creanța”.

ADVERTISEMENT

Următorul termen al dosarului este pe 15 mai 2024

Avocatul lui Marian Oprișan a solicitat acordarea unui nou termen de judecată pentru lipsa martorilor propuși de clientul său, arătând că aceștia lipsesc întrucât se află la serviciu. Astfel, el a solicitat citarea acestora cu mandat de aducere. Instanța, în legătură cu cererea pârâților Toma Cătălin și Ion Ștefan de a constata decăderea reclamantului din proba cu înscrisurile și înregistrarea pe suport CD, a constatat că proba a fost încuviințată la termenul anterior, astfel încât nu se poate reține decăderea, având în vedere că termenul stabilit de instanță pentru depunerea actelor este unul de recomandare și, mai mult, nedepunerea actelor în termenul stabilit nu conduce la amânarea judecății.

Tot avocatul lui Marian Oprișan a apreciat că din partea părților adverse se manifestă un abuz, întrucât acesta este primul termen la care martorii nu se prezintă din cauza faptului că aceștia nu au putut lipsi de la locul de muncă. Ultimul termen al dosarului a fost pe 17 ianuarie 2024, când s-a consemnat că s-a depus cerere de amânare din partea unuia dintre avocați pentru motive medicale, cerere care a fost însoțită și de acte medicale.

Instanța a încuviințat cererea de amânare a avocatului și, totodată, a dispus citarea martorilor cu mandat de aducere, acordând un ultim termen de judecată în vederea audierii acestora, sub sancțiunea decăderii din probă, conform dosarului consultat de FANATIK. Următorul termen al dosarului în care Cătălin Toma figurează ca pârât a fost stabilit de Judecătoria Focșani pentru 15 mai 2024.

ADVERTISEMENT