Life

Câte kilograme trebuie, de fapt, în funcție de vârstă și înălțime. Formula de calcul simplă care îți arată greutatea ideală

Cum să îți calculezi greutatea ideală. Formula care nu dă niciodată greș și care îți arată cu exactitate indicele de masă corporală
06.12.2023 | 07:06
Cate kilograme trebuie de fapt in functie de varsta si inaltime Formula de calcul simpla care iti arata greutatea ideala
Care este formula prin care afli greutatea ideală Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Din toate timpurile, persoanele au fost preocupate de menținerea unei greutăți ideale. Însă, nu mulți sunt cei care știu formula exactă pentru calcularea corectă a numărului de kilograme.

Cum afli dacă ai o greutate ideală

Subiectul legat de calcularea greutății ideale a fost intens dezbătut de-a lungul anilor. Au fost emis nenumărate teorii cu privire la numărul ideal de kilograme, dar și la formula de calcul a acestora.

ADVERTISEMENT

Pentru a afla câte kilograme trebuie să indice acul cântarului, trebuie să ținem cont de anumiți factori. Înainte de a calcula indicele de masă corporală, trebuie să luăm în calcul înălțimea, vârsta, dar și compoziția corpului.

Una dintre cele mai faimoase formule, dar și cea care nu dă greș niciodată este Formula Broca. Cu anuorul greutății actuale și a înălțimii, se află exact indicile de masă corporală.

ADVERTISEMENT

Întotdeauna, acest indice de masă corporală trebuie să aibă două cifre pentru a fi cel corect. Astfel, se disting mai multe stadii ale greutății, printre care subponderal, greutate normală și obezitate.

Cel care a exemplificat foarte bine cum funcționează Formula Broca este medicul Florin Turcu. Specialistul a făcut unele calcule pentru dcmedical.ro și a spus care sunt indicii recomandați pentru anumite persoane.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în cazul unei femei cu o înălțime de 1.65 metri este recomandat ca greutatea ei să fie de 55 de kilograme. Principiul care a stat la baza acestor calcule a fost unul extrem de simplu.

Cum știi câte kilograme ai pentru a fi sănătos

Și anume, greutatea optimă pe scăderea a 110 din greutatea prezentă în cazul femeilor. În cazul bărbaților, calculul se face la fel, doar că se scade 100. Astfel, aflăm că un bărbat cu o înălțime de 1,80 metri ar trebui să cântărească 80 de kilograme.

ADVERTISEMENT

În urma acestor calcule, cu ajutor graficelor standarde, aflăm și unde se încadrează greutatea corpului nostru. Dacă indicele de masă corporală este cuprins între 18,50 și 24, 99, atunci greutatea este normală. Dacă depășește 25,00 și ajunge până la 40,00, se încadrează la diverse stadii de obezitate.

După ce am efectuat toate aceste calcule, trebuie să ținem cont de un aspect extrem de important. Și anume, acela că greutatea ideală nu este un moft estetic, ci un factor esențial pentru sănătate.

ADVERTISEMENT