Sport

Câte medalii ar putea obţine David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris. Speranțe să ia de unul singur cât toată delegația României la Tokyo

David Popovici este primul sportiv român calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. Înotătorul vizează trei probe individuale şi speră să participe şi alături de ştafeta României.
09.04.2023 | 18:30
Cate medalii ar putea obtine David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris Sperante sa ia de unul singur cat toata delegatia Romaniei la Tokyo
David Popovici face o reverenţă în faţa publicului. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

David Popovici a spulberat baremul de calificare la Jocurile Olimpice în proba de 100 de metri liber, cea la care este şi deţinătorul recordului mondial. Înotătorul român se concentrează pe mai multe probe pentru Paris 2024.

Câte medalii ar putea obţine David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris! La ce probe va participa

La campionatele naţonale, David Popovici a participat la şase probe individuale la Campionatele Naţionale, în trei procedee: liber, spate şi fluture. Dar, pentru Jocurile Olimpice, concentrarea este pe trei probe, toate în procedeul liber: 100, 200 şi 400 de metri liber.

ADVERTISEMENT

Într-un interviu acordat pentru FANATIK la finalul anului trecut, antrenorul Adrian Rădulescu a declarat că în perioada imediat următoare obiectivele reprezintă progresul în probele de liber:

“În perioada imediat următoare, obiectivul este progresul pe 100, 200 şi 400 de metri liber. Mai avem un prim stop, Campionatele Mondiale de la Fukuoka, dar, în mare, suntem în linie dreaptă pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

ADVERTISEMENT

Vom face tot ceea ce ţine de noi ca să fie competitiv şi în lupta pentru medalii. Sportul nu este o activitate lipsită de riscuri. Se pot întâmpla multe în 21 de luni. Şi fericite şi nefericite.

Însă, cred că avem abilitatea de a găsi soluţii şi de a fi inventivi atunci când suntem într-o situaţie mai complicată. Normal, ne gândim la Jocurile Olimpice”, a spus Adrian Rădulescu pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

David Popovici vrea să participe şi în probele de ştafetă: “Acesta este un proiect de-al nostru intern de a califica 4 înotători”

Pe lângă probele individuale, David Popovici şi echipa îşi propun o calificare în proba de ştafetă 4×100 de metri liber care să se lupte pentru medalii în Jocurile Olimpice de la Paris:

„Acesta este un proiect de-al nostru intern de a califica 4 înotători pentru Olimpiada de la Paris și este în curs de formare acest proiect. Sper că-i motivez pe colegii mei cel puțin la fel de mult cum mă motivează ei pe mine”, a spus David Popovici în timpul Campionatelor Naţionale.

ADVERTISEMENT

Proba de 50 de metri liber nu mai este un obiectiv: “Acolo este un mod de pregătire diferit”

La Jocurile Olimpice de la Tokyo, David Popovici a fost calificat şi în proba de 50 de metri liber. Atunci avea doar 16 ani, însă antrenorul Adi Rădulescu a explicat de ce nu i se potriveşte, pentru moment proba de sprint din înot:

“Acolo este un mod de pregătire diferit. Ai o distanţă foarte scurtă în care trebuie să dezvolţi maximul tău de viteză. De fapt, maximumul de viteză este la start, când te împingi în bloc-start, în mediu solid.

Şi pe parcurs tu trebuie să pierzi cât mai puţin din viteza respectivă. Ca să faci asta, trebuie să ai… nu neapărat rezervorul, dar multă putere, forţă şi să poţi să transpui chestia asta în apă. Poate în timp, crescând, o să fie şi o probă de interes pentru el.

Iarăşi, dacă vom merge către proba de 50 de metri va trebui clar să creştem partea de forţă şi să vedem în ce măsură putem transpune asta în creşterea vitezei. Calităţi există, ar putea să înoate 50, dar o să vedem în timp”, a spus Rădulescu în interviul acordat pentru FANATIK.

România a obţinut patru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ediţie desfăşurată în 2021: 1 aur şi 3 medalii de argint. Dacă va reuşi să obţină calificarea în toate probele pe care şi le-a propus, David Popovici are şansa de a obţine singur aceste distincţii.

  • 2 titluri mondiale deţine David Popovici (la 100 şi 200 de metri liber)
  • 18 ani are înotătorul român
ADVERTISEMENT