News

Câte miliarde avea Nicolae Ceaușescu împrumutate. De ce nu poate România să recupereze din datorii

Nicolae Ceaușescu a împrumutat miliarde de lei altor țări și acelor conducători pe care îi considera ”prieteni al României” și ai comunismului.
26.01.2023 | 09:00
Cate miliarde avea Nicolae Ceausescu imprumutate De ce nu poate Romania sa recupereze din datorii
Ceaușescu în vizită în Coreea de Nord. Foto: Historia
ADVERTISEMENT

Pe lângă sumele de bani propriu zise, mai multe țări ”prietene” lui Ceaușescu și-au făcut datorii enorme față de România în special în contul exporturilor derulate de țara noastră înainte de Revoluția din 1989.

Câte miliarde avea Nicolae Ceaușescu împrumutate

Pe lista datornicilor, acele țări care încă datorează bani României, sunt țări precum Libia, Coreea de Nord, Cuba sau Guineea. Din păcate pentru PIB-ul României, aceste sume nu mai pot fi recuperate niciodată.

ADVERTISEMENT

Potrivit economedia.ro, România a recuperat în 2022 doar 53.7 milioane de dolari în contul creanțelor României de dinainte de 1989, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor.

La data de 31 decembrie 2021, creanţele României provenite din operaţiunile de export, cooperare economică internaţională şi alte acţiuni externe, derulate înainte de 31 decembrie 1989 erau de 549.059.447,02 dolari SUA pe relaţia devize convertibile și de 1.624.509.933,94 ruble transferabile pe relaţia ruble transferabile şi alte sume în diverse valute”, este menționat în document.

ADVERTISEMENT

Același document menționează că la 30 iunie creanțele se situau la 575,69 milioane de dolari. România nu reușește să recupereze acești bani oricum, decât într-un ritm foarte lent, de aproximativ 50-60 de milioane de lei pe an.

Specialiștii estimează că, în cel mai bun caz, datoria ar putea fi recuperată undeva în 10 ani. Din această sumă de 549 de milioane de dolari, 308 milioane de dolari, adică 56% din datorie, reprezintă ”creanţe soluţionate şi reglementate prin semnarea unor acorduri la nivel guvernamental, aprobate prin Hotărâri ale Guvernului”.

ADVERTISEMENT

Aceste creanțe se află în diverse stadii de încasare dinspre țări ca Irak, RD Congo, Coreea de Nord, Guineea sau Mozambic. Restul de aproximativ 242 de milioane de dolari (43% din datorie), reprezintă creanțe care nu au fost soluționate momentan.

E vorba de datorii pe care le au spre țara noastră Sudan, Libia, Nigeria, Republica Centrafricană, Somalia și Tanzania.

ADVERTISEMENT

Mai exact, țara noastră are de recuperat 296 milioane de dolari din Irak, 169 de milioane din Sudna, 7,8 milioane din Mozambic, 45,5 milioane din Libia, 2 milioane din Guineea, 10 milioane din Republica Centrafricană, 12,5 milioane din Nigeria, 2,5 milioane din Somalia. De asemenea, țări ca Tanzania, Zair și Coreea de Nord datorează României sume mai mici precum 99.000 de dolari, 107.500 de dolari sau 546.000 de dolari.

Totodată, țări ca Sudan, Libia și Guineea datorează țării noastre 881.000 de lire sterline, 22,9 milioane de dinari libieni respectiv 160.000 de franci francezi.

De ce nu poate recupera România banii mai rapid?

Conform Ministerului de Finanțe, România nu poate recomanda într-un ritm mai alert datoriile din cauza ”dificultăţilor majore de ordin economic, financiar şi valutar cu care se confruntă unele ţări africane”.

Fiind vorba de țări cu grad înalt de datorare, printre cele mai sărace din lume, sau țări afectate de diverse conflicte, modul prin care România ar putea să-și recupereze datoriile într-un termen scurt rămâne o enigmă.

Mai mult, recuperarea datoriilor în ruble transferabile e blocată de Cuba, țară care nu dorește să înceapă negocierile în această chestiune.

ADVERTISEMENT