News

Câte milioane de euro au costat deplasările externe ale lui Klaus Iohannis de când a devenit președinte. Bugetul se va mări considerabil în 2023

Cheltuielile Administrației Prezidențiale cu deplasările externe ale lui Klaus Iohannis au crescut constant în ultimii ani.
15.03.2023 | 09:33
Cate milioane de euro au costat deplasarile externe ale lui Klaus Iohannis de cand a devenit presedinte Bugetul se va mari considerabil in 2023
Klaus Iohannis s-a deplasat în Japonia cu un avion privat închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet Colaj: FANATIK Sursa foto: Hepta, Facebook Boarding Pass
ADVERTISEMENT

Subiectul legat de deplasările externe ale lui Klaus Iohannis a revenit în actualitate după ce Boarding Pass, site specializat în aviație, a dezvăluit că președintele României a călătorit, în recenta vizită efectuată în Japonia, cu un avion privat Boeing 737-900ER în configurație Boeing Business Jet, închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet.

Deplasările externe ale lui Klaus Iohannis au costat aproape 11 milioane lei în 2019

S-a dezvăluit că avionul în care a călătorit președintele a făcut o escală de aproape o jumătate de oră la Sibiu și că mai făcut o oprire la Baku, în Azerbaidjan, pentru realimentare cu combustibil. Ulterior, sursa citată a publicat o listă cu cele 26 de zboruri efectuate de președintele Iohannis în perioada ianuarie 2022-februarie 2023, toate cu companii private, iar 19 din acestea au avut escală la Sibiu, acolo unde locuiește Carmen Iohannis, care îl însoțește în vizitele externe pe președinte.

ADVERTISEMENT

Pe site-ul Administrației Prezidențiale, presidency.ro, consultat de FANATIK, se află informații despre bugetul anual al instituției începând cu 2015, primul an în care Klaus Iohannis a fost președintele României. El a fost ales în primul său mandat la Cotroceni în noiembrie 2014, după al doilea tur de scrutin în care a candidat împotriva lui Victor Ponta, dar și-a intrat cu adevărat în atribuții de la 1 ianuarie 2015.

Fiecare buget anual al Administrației Prezidențiale este defalcat pe tipul cheltuielilor, iar una din rubrici este cea a deplasărilor externe. Astfel, în 2015, când Iohannis se afla în primul an de mandat, s-au plătit 8.510.000 lei pe deplasările externe. Acestea au înregistrat un ușor recul în 2016, când au costat 6.199.000 lei, și 2017, când s-au plătit 6.913.000 lei.

ADVERTISEMENT

Anul 2018 a fost în linia precedenților doi, astfel că deplasările externe au costat 6.892.000 lei. Ulterior, anul 2019 a reprezentat o creștere importantă a cheltuielilor pe deplasări, care au ajuns la nivelul de 10.933.000 lei, cel mai ridicat de când Klaus Iohannis devenise președinte al României. În schimb, anul 2020, primul al pandemiei de coronavirus, plin de restricții de călătorie, a consemnat doar 3.258.000 lei cheltuiți pe deplasări externe.

Administrația Prezidențială a cheltuit aproximativ 14 milioane de euro pe deplasările externe

În 2021, Administrația Prezidențială a direcționat 7.972.000 lei pentru deplasări, mai mult decât dublu față de 2020. Pentru anul 2022, conform informațiilor consultate de FANATIK pe presidency.ro, nu există date legate de bugetul final. În schimb, sunt informații legate de bugetul inițial pentru 2022, iar la deplasările externe este trecută suma de 8.100.000 lei.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Administrația Prezidențială a comunicat agenției de știri Agerpres că s-au cheltuit 16.600.000 lei pe deplasările externe în 2022, ceea ce înseamnă o sumă dublă față de cea inclusă în bugetul inițial și față de 2021. Dacă adunăm toate sumele din 2015 și până în 2022, reiese că, în primii 8 ani de mandat ai lui Klaus Iohannis, s-au cheltuit 67.277.000 lei pe deplasările externe, adică aproximativ 14 milioane de euro, ceea ce înseamnă o medie de 1,75 milioane euro pe an.

În decembrie 2022, comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au aprobat bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe anul 2023, care este în sumă de 135.000.000 lei credite de angajament şi 120.000.000 lei credite bugetare, în creştere cu 48,43%, respectiv cu 34,95% faţă de anul 2022. Nu s-a comunicat suma destinată deplasărilor externe, dar este clar că, dacă bugetul s-a mărit, vor crește și acestea cu 30-40% față de 2022.

ADVERTISEMENT

Administrația Prezidențială ține la secret prețul închirierii avionului pentru deplasarea în Japonia

Cheltuielile de personal ale Administrației Prezidențiale sunt în sumă de 35.176.000 lei credite de angajament şi 35.176.000 lei credite bugetare pentru 2023, în creştere cu 7% faţă de 2022, cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt 65.523.000 lei credite de angajament, mai mare ca în 2022 cu 112,52% şi 58.729.000 lei credite bugetare, în creştere cu 103,91%.

Zborurile efectuate de Klaus Iohannis cu avioane private, care presupun costuri ridicate, au pus din nou pe tapet necesitatea achiziționării unui avion prezidențial. Până în 2010, zborurile speciale, inclusiv cele ale președintelui țării, erau asigurate de compania Romavia, care a intrat în insolvență. Ulterior, Administrația Prezidențială a închiriat aeronave de la Tarom sau de la alți operatori aerieni români.

„Detaliile zborului, costul acestuia şi ruta sunt clasificate, potrivit legislaţiei în vigoare și sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor. Lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt generează probleme operaţionale, ineficienţă economică şi mai ales prejudicii de imagine pe plan extern, în cadrul acţiunilor oficiale ale României”, a comunicat Administrația Prezidențială cotidianului Libertatea, care a solicitat să i se precizeze cât a costat avionul închiriat pentru deplasarea în Japonia.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar...
Planul a fost dezvăluit: părțile bătuseră palma! Aleksei Navalnîi a murit cu doar câteva zile înainte ca totul să se schimbe
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit...
Reacţia unui influencer din SUA când gustă pentru prima dată sarmale. A numit Bucureştiul "unul dintre cele mai cool orașe din Europa"
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Ciorba de Babic: Secretul gastronomic al Buzăului
Ciorba de Babic: Secretul gastronomic al Buzăului
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Pachetele împărțite la cimitir, pline cu delicatese
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două...
Florin Dumitrescu, prima reacţie despre divorţul de Cristina. Cei doi au împreună două fetiţe: „Dumnezeu e sus și vede!”
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta...
Dan Negru, revoltat de prețurile din magazine. Cât a ajuns să coste planta care „astupă foamea săracului”