Mihaela Bilic a dezvăluit câte sarmale e bine să mănânci de sărbători pentru a nu avea probleme. Deși sunt delicioase și sănătoase, trebuie consumate cu moderație.
Deși la masa de Crăciun avem ocazia să mâncăm diverse preparate tradiționale, cum ar fi sarmale, friptură de porc, salată boeuf sau cozonac, însă toate trebuie consumate cu moderație, potrivit specialiștilor.
În general, preparatele tradiționale conțin mai multe grăsimi și pot provoca probleme digestive dacă sunt consumate în cantități prea mari. De exemplu, o porție de patru sarmale, a câte 50 de grame fiecare, are 308 calorii.
Dacă la sarmale se mai adaugă și alte ingrediente, precum smântână, porția va avea și mai multe calorii. Potrivit Mihaelei Bilic, sarmalele nu sunt atât de nocive, dar asta nu înseamnă că le putem consuma în cantități mari.
La o singură masă, este suficient să consumăm 3 – 4 sarmale, împreună cu puțină mămăligă și smântână. Din moment ce deja reprezintă un preparat complet, nu trebuie să existe prea multe ingrediente pe lângă sarmale.
“Ce sunt sarmalele? Un amestec echilibrat de carne tocată, varză murată și orez, totul fiert înăbușit sau gătit la cuptor, adică sănătos și dietetic, dacă am fost zgârciți cu grăsimea. Avantajul este că, odată gătite, pot fi consumate în zilele ce vor urma.
Sunt chiar mai bune odată cu trecerea timpului. Porția corectă este de 3-4 bucăți, iar dacă adăugați un pic de smântână și câteva linguri de mămăligă, obțineți o masă sățioasă”, a explicat Mihaela Bilic, notează Gândul.
Nutriționistul a dezvăluit câteva trucuri pentru ca sarmalele să nu fie prea grase. Un lucru foarte important este să alegem carnea slabă pentru tocat, iar sarmalele nu trebuie fierte în ulei, ci în borș, zeamă de varză sau suc de roșii.
De asemenea, costița și slănina trebuie folosite în cantități mici. E mai bine ca sarmalele să nu fie gătite în grăsime. În schimb, pot fi gătite în abur.
“Sarmalele sunt un fel de mâncare completă, care aduc împreună toate cele trei categorii principale de nutrienți: proteine și grăsimi din carne, carbohidrați din orez și multă varză, adică legume.
Singura recomandare este să alegem carnea slabă pentru tocat, pulpa de porc, și să le fierbem, în borș, zeamă de varză, suc de roșii, nu în ulei.
Atenție și la cantitatea de costiță, slănină, pe care le punem în oală. De dorit, să fie gătite în abur, nu în grăsime”, a ai spus Mihaela Bilic.