Life

Câți ani trăiește, de fapt, o pisică. Totul este în funcție de rasă

Ce perioadă supraviețuiește, în realitate, o pisică. Durata existenței sale depinde foarte mult de specia din care face parte.
28.06.2023 | 19:36
Cati ani traieste de fapt o pisica Totul este in functie de rasa
Ce perioadă supraviețuiește, în realitate, o pisică. Durata existenței sale depinde foarte mult de specia din care face parte. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Câți ani trăiește, de fapt, o pisică. Totul este în funcție de rasă. Cel mai cunoscut animal domestic trăiește alături de oameni de mai bine de 9.500 de ani. Se spune că are 9 vieți, dar ce cred oamenii de știință despre ele?

Ce perioadă supraviețuiește, în realitate, o pisică. Durata existenței sale depinde foarte mult de specia din care face parte

Ce perioadă supraviețuiește, în realitate, o pisică. Conform Guinness Book, Creme Puf este un animal de companie din Texas care a trăit 38 de ani și 3 zile. A murit în anul 2005, însă durata existenței acestora depinde foarte mult de specia din care fac parte.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au împărțit aceste animale pe categorii, în medie durata de viață fiind cuprinsă între 12 și 18 ani. În plus, specialiștii țin cont de mediul în care stau, de ceea ce mănâncă, dar și de alte aspecte importante.

Pisicile de interior, care nu sunt lăsate să iasă afară prea des din casă, sunt hrănite în mod regulat și sunt distrate mereu de stăpâni. Nu devin supraponderale și pot trăi fericite între 14 și 20 de ani, media fiind de 16 ani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, problemele de sănătate cu care se confruntă acestea contează enorm. Pisica Abisiniană trăiește între 9 și 15 ani, cel mai frecvent cu neplăceri la ochi și picioare. Cele din rasa Bengal au o durată medie de viață de 7 ani. Au o sensibilitate la boli infecțioase.

Cât viețuiesc pisicile, în funcție de rasă

Pisicile din rasa British Shorthair depășesc 14 ani, specialiștii precizând că au un risc ridicat de boală polichistă de rinichi. Pisicile din rasa Birmaneză trăiesc între 16 și 18 ani și pot avea probleme genetice de sănătate.

ADVERTISEMENT

Animalele de companie din rasa Maine Coon supraviețuiesc aproximativ 11 ani, însă displazia de șold și cardiomiopatia hipertrofică pot reduce durata de viață. În plus, cele din rasa Persană trăiesc aproximativ 14 ani.

De asemenea, pisicile Siameze depășesc 15 ani, în timp ce cele din rasa albastru de Rusia trăiesc între 15 și 20 de ani. Problemele cu care se confruntă acestea sunt legate de apetitul crescut care poate duce la obezitate.

ADVERTISEMENT

Totodată, pisica Tabby trăiește circa 14 ani, pisica Manx mai mult de 15 ani, iar pisica orientală are o speranță de viață care depășește 15 ani. Animalele de companie din rasa Bombay ajung până la 20 de ani, în timp ce rasa Sfinx trăiește între 15 și 20 de ani.

În aceeași notă, oamenii de știință spun că pisicile din rasa Balineză rezistă între 18 și 22 de ani. Pisica Ragdoll este cea mai rezistentă și trăiește între 15 și 25 de ani, asta dacă nu are nicio problemă de sănătate.

ADVERTISEMENT