Sport

Câți bani a câștigat Magnus Carlsen pentru trofeele la șah rapid și blitz. A ajuns la 17 titluri mondiale

Magnus Carlsen și-a apărat cu succes titlurile mondiale la șah rapid și blitz. S-a impus în ambele formate la competiția organizată în Uzbekistan, la Samarkand.
03.01.2024 | 17:41
Cati bani a castigat Magnus Carlsen pentru trofeele la sah rapid si blitz A ajuns la 17 titluri mondiale
Magnus Carlsen, unul dintre cei mai buni șahiști din istorie. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Magnus Carlsen rămâne într-o dispută cu FIDE referitoare la formatul de timp care se alocă la Campionatul Mondial de Șah Clasic, motiv pentru care a refuzat să își apere titlul mondial în acest an. În schimb, norvegianul și-a apărat titlurile la Șah Rapid și Blitz, după cinci zile cu foarte multe partide la Samarkand.

Magnus Carlsen, victorie la ambele formate de timp la Campionatul Mondial de Șah Rapid și Blitz de la Samarkand, Uzbekistan

Cu 10 puncte din 13 partide și fără să piardă vreun joc, Magnus a terminat pe locul 1 la Campionatul Mondial de Șah Rapid. A făcut fix același număr de puncte ca în 2022, când de asemenea reușea să se impună. Pe locul 2 a terminat Vladimir Fedoseev, cu 9,5 puncte, urmat de Yu Yangyi, cu 9. Au fost nu mai puțin de 12 jucători cu 9 puncte, dar chinezul a fost avantajat la criteriile de departajare și a luat bronzul.

ADVERTISEMENT

Richard Rapport, care a reprezentat România, a avut și el prestații excelente și a terminat pe locul 18, cu 8,5 puncte. Kirill Shevchenko, de asemenea reprezentant al României, a terminat pe locul 65, cu 7 puncte.

Pentru victoria la șah rapid, Magnus Carlsen a încasat 60.000 de dolari, premiul oferit din partea FIDE. Fedoseev a luat 50.000 de dolari, iar Yu Yangyi a primit 40.000. Au fost premii excelente și la feminin, 40.000 de euro pentru învingătoarea Anastasia Bodnaruk.

ADVERTISEMENT

Richard Rapport, reprezentantul României, rezultate excelente. A ieșit pe locul 11 în competiția de blitz

Și la competiția de blitz, care s-a desfășurat pe parcursul a două zile, Magnus Carlsen a făcut același număr de puncte ca în 2022, 16 din 21 de runde. Și și-a apărat titlul și la acest format. A fost urmat de Daniil Dubov, cu 15,5 puncte, și Vladislav Artemiev, 15 puncte. Interesant este că Dubov a fost penalizat cu 0,5 puncte pentru remiza cu Ian Nepomniachtchi.

Cei doi au mutat doar caii și i-au plimbat pe tablă până s-a ajuns din nou la poziția inițială. Deși remizele scurte sunt o practică des întâlnită, arbitrul nu a fost de acord cu modul în care cei doi au ales să își împartă punctul. S-a considerat că a fost o înțelegere evidentă între jucători, ceea ce a adus atingere la imaginea șahului. Ambii au primit zero puncte pentru acel meci. Cu acea jumătate de punct, Dubov ar fi fost la egalitate cu Magnus.

ADVERTISEMENT

Și aici au fost rezultate excelente pentru Rapport, reprezentantul României. Richard Rapport a terminat competiția pe locul 11, cu 13,5 puncte. Kirill Shevhenko nu a fost în cea mai bună formă și a ales să abandoneze competiția după ziua 1, în care obținuse doar două victorii.

Magnus Carlsen, 120.000 de dolari pentru victoriile de la Samarkand. A ajuns la 17 titluri mondiale la toate formatele de timp

Pentru victoria la Campionatul Mondial de Blitz, Magnus Carlsen a încasat alți 60.000 de dolari, ceea ce a însemnat că a plecat din Samarkand cu un cec total în valoare de 120.000 de dolari. Valentina Gunina, învingătoare la blitz, secțiunea feminin, a primit 40.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Magnus Carlsen a câștigat alte două titluri mondiale la Samarkand și ajunge la un total incredibil de 17! S-a impus de 5 ori la Campionatul Mondial în formatul de șah clasic, are 5 titluri mondiale la șah rapid și alte 7 la blitz. De asemenea, Magnus Carlsen a câștigat ediția din acest an a Cupei Mondiale.

Palmaresul fabulos al lui Magnus Carlsen. Sursă foto: Chess.com
Palmaresul fabulos al lui Magnus Carlsen. Sursă foto: Chess.com

 

ADVERTISEMENT