Sport

Câţi bani a pierdut FRF din cauza ultraşilor! Amenzi uriaşe de la UEFA

FRF e bună de plată din nou din cauza ultraşilor, după incidentele de la meciul cu Kosovo. Câţi bani a pierdut Federatia din cauza amenzilor de la UEFA.
20.09.2023 | 17:14
Cati bani a pierdut FRF din cauza ultrasilor Amenzi uriase de la UEFA
FRF a plătit amenzi uriaşe din cauza ultraşilor (sursă foto: sportpictures.eu / colaj foto: FANATIK)
ADVERTISEMENT

Naţionala României este în plină campanie de calificare la EURO 2024 şi are şanse mari sa fie prezentă la turneul final din Germania, însă FRF se confruntă de ani buni cu o mare problemă. Ultraşii au creat turbulenţe la aproape fiecare meci, în ultimii 4 ani, iar amenzile de la UEFA au început să se adune. FANATIK a analizat dosarele in care FRF a ajuns la Comisia de Disciplină a UEFA din cauza ultraşilor, iar suma de plată este una uriaşă.

FRF, amendată de UEFA din cauza incidentelor de la meciul cu Kosovo

România a fost sancţionată de UEFA cu o amendă de 52.000 de euro după incidentele de la meciul cu Kosovo. În plus, în confruntarea cu Andorra, în tribune vor avea acces doar spectatorii sub 14 ani.

ADVERTISEMENT

Meciul România – Kosovo 2-0 a fost întrerupt aproape 50 de minute, după ce ultraşii din facţiunea “Uniţi sub Tricolor” au afişat mesajul “Basarabia e România, Kosovo e Serbia”. În plus, în peluza ocupată de suporteri au fost aprinse câteva torţe, în timp ce mesajul de pe banner a fost şi scandat.

Amenzile primite de FRF din cauza ultraşilor în ultimii 4 ani

Din toamna lui 2019 şi până în prezent, FRF a plătit amenzi în valoare totală de 473.750 de euro din cauza ultraşilor. Practic, aproape fiecare meci al naţionalei României a ajuns să fie analizat de Comisia de Disciplină a UEFA. Suma ar fi putut să fie mult mai mare, însă tricolorii au jucat mai multe partide cu porţile închise în perioada 2020-2021, în timpul pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT
  • 210.500 de euro – amenzile primite de FRF în 2023
  • 139.750 de euro – amenzile primite de FRF în 2022
  • 123.500 de euro – amenzile primite de FRF în toamna lui 2019

Meciul şi amenda pentru România în preliminariile EURO 2024

Până la dubla cu Israel şi Kosovo, România mai jucase patru meciuri în preliminariile EURO 2024 şi toate au adus amenzi de la UEFA. Cea mai mare amendă a venit la victoria din Andorra, când FRF a fost obligată să plătească 50.250 de euro din cauza ultraşilor. În timpul partidei de pe “Estadi Nacional”, mai mulţi suporteri din sectorul ocupat de facţiunea “Uniţi sub Tricolor” s-au luat la bătaie şi forţele de ordine au fost nevoite să intervină.

ADVERTISEMENT

La meciul cu Belarus, primul pe teren propriu din 2023, ultraşii au folosit scandări xenofobe şi au aprins torţe. De această dată, nota de plată de la UEFA a fost mai mică şi FRF a plătit o amendă în valoare de 17.500 de euro.

Dubla din luna iunie, deplasările din Kosovo şi Elveţia, a adus o nouă gaură în bugetul Federaţiei. Ultraşii au aprins torţe la ambele meciuri, în timp ce la Priştina au fost evacuaţi din peluză. Amenda pentru duelul cu Kosovo a fost de 25.750 de euro, la care s-a adăugat cea de la partida cu Elveţia, în valoare de 34.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Amenzi şi la Campionatul European U21 organizat de România şi Georgia

Ultraşii s-au dat în spectacol şi la meciurile jucate de România U21 la Campionatul European de tineret. În vară, toate cele 3 partide jucate de selecţionata U21 au ajuns pe masa Comisiei de Disciplină. De altfel, la şedinţa de pe 25 iulie 2023 au fost analizate 11 meciuri cu probleme, iar 4 dintre acestea erau ale selecţionatelor din ţara noastră.

uefa comisie
Cele 11 meciuri analizate de Comisia de Disciplină a UEFA pe 25 iulie 2023

Cea mai mare amendă a venit la meciul România U21 – Ucraina U21 0-1, când UEFA a dat o sancţiune de 21.000 de euro pentru aprinderea torţelor, bătai în tribună şi mesaje provocatoare si rasiste. De altfel, selecţionata lui Daniel Pancu este obligată să joace meciul cu Armenia U21, de pe 13 octombrie, cu stadionul parţial închis. Pentru incidentele de la partidele cu Spania U21 şi Croaţia U21, FRF a plătit două amenzi a câte 5.000 de euro.

Probleme la toate meciurile jucate de România în Liga Naţiunilor 2022-2023

În 2022, naţionala României a jucat 6 meciuri în Liga Naţiunilor, iar fiecare partidă a atras amenzi din partea UEFA. Cea mai mică a venit din deplasarea în Finlanda, când FRF a fost nevoită să plătească 5.250 de euro din cauza ultraşilor.

Meciurile jucate în deplasare cu Muntenegru şi Bosnia şi partida de acasă cu Finlanda au atras amenzi în valoare totală de 82.000 de euro. În total, pentru cele 6 meciuri ale României din Liga Naţiunilor 2022-2023, UEFA a dat amenzi de 139.750 de euro.

FRF a plătit 123.500 pentru ultimele 3 meciuri din preliminariile EURO 2020

Cercul celor patru ani cu amenzi usturătoare din cauza ultraşilor a fost deschis în toamna lui 2019, când FRF a fost amendată cu 83.000 de euro pentru meciurile cu Spania şi Malta de pe teren propriu. Din cauza materialelor pirotehnice şi a scandărilor rasiste, România era obligată să joace meciul cu Norvegia cu porţile închise, însă UEFA a permis până la urmă disputarea jocului cu suporteri în tribune, cu condiţia ca aceştia să fie copii.

Chiar dacă tocmai evitase disputarea unui meci fără spectatori, ultraşii s-au dat în spectacol la partida cu Suedia, ultima acasă din preliminariile EURO 2020. Meciul a fost oprit pentru câteva minute, după ce Alexander Isak s-a plâns arbitrului că a fost ţinta unor atacuri rasiste. UEFA a anchetat cazul şi a anunţat că nu au fost descoperite dovezi care să ateste declaraţiile internaţionalului suedez, dar a amendat FRF cu 40.500 de euro după ce ultraşii au folosit materiale pirotehnice.

ADVERTISEMENT