News

Câţi bani câştigă un IT-ist care lucrează la CNAS. Primeşte mii de euro net de la stat în fiecare lună

CNAS intenţionează să-şi digitalizeze serviciile, inclusiv pe cele legate de biletele de trimitere şi certificatele de concediu medical.
29.07.2023 | 09:29
Cati bani castiga un ITist care lucreaza la CNAS Primeste mii de euro net de la stat in fiecare luna
Industria IT rămâne cel mai bine plătită din România
ADVERTISEMENT

Problemele constante pe care le întâmpină platforma pe care funcţionează cardul de sănătate, dar şi alte dificultăţi de ordin informatic i-a determinat pe şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să încerce să alcătuiască o echipă de IT-işti profesionişti, care să rezolve la timp orice defecţiune apărută în sistem.

Contract pe o perioadă de minim 30 de luni

Noua echipă de specialişti IT are misiunea de a dezvolta o serie de programe informative care să conducă la digitalizarea completă a sistemului de asigurări sociale de sănătate, între care rearhitecturarea, redimensionarea și standardizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS).

ADVERTISEMENT

Poate cel mai important aspect este cel legat de digitalizarea documentelor și înscrisurilor medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate (certificatele de concediu medical, biletele de trimitere, scrisorile medicale etc.).

De asemenea, în fişa postului noilor IT-işti ai CNAS mai figurează întocmirea platformei pentru rețeta electronică europeană în România, dar şi dosarul electronic de sănătate la nivel european.

ADVERTISEMENT

Specialiştii sunt angajaţi cu contracte pe o perioadă determinată, însă aceasta nu este mai mică de doi ani şi jumătate, respectiv 30 de luni. În tot acest timp, lunar, salariul este de aproximativ 4.000 de euro net (33.945 lei brut, adică aproximativ 20.000 lei net).

În ţara noastră, la fel ca la nivel global, industria IT este cea care domină în topul salariilor, acestea crescând practic de la o lună la alta.

ADVERTISEMENT

Conform unei statistici date publicităţii la începutul anului de Institutul Naţional de Statistică, dacă în prima lună a anului 2022, salariul mediu în IT a fost de 8.940 lei, în luna septembrie acesta a crescut la 9.701 lei.

Companiile au nevoie în mod special de ingineri software, dar şi specialişti care cunosc cele mai moderne și populare limbaje de programare: developeri Full-Stack, Front-End, programatori .NET, Java, Python, specialiștii în securitate IT și Big Data.

ADVERTISEMENT

Sfera industriei IT a dovedit că a fost capabilă să se adapteze la schimbările cauzate de criză mai bine decât alte industrii și se așteaptă în continuare la perspective destul de bune. Odată cu dezvoltarea digitalizării și a proceselor automatizate, apariția de noi tehnologii și cadre, oamenii din IT vor fi tot mai bine plătiţi, iar pentru profesioniștii cu experienţă firmele vor lupta nu doar la nivelul condițiilor de muncă, ci și la cel al salariilor.

ADVERTISEMENT