News

Câți bani îți dă statul pentru serviciul militar voluntar. Suma nu e deloc mică și după stagiu primești și un stimulent de trei salarii brute

Statul român oferă salarii decente pentru serviciul militar voluntar, fiind vorba despre un proiect de patru luni pentru bărbații și femeile între 18 și 35 de ani.
08.02.2024 | 19:39
Cati bani iti da statul pentru serviciul militar voluntar Suma nu e deloc mica si dupa stagiu primesti si un stimulent de trei salarii brute
Câți bani îți dă statul pentru serviciul militar voluntar. Suma nu e deloc mică și după stagiu primești și un stimulent de trei salarii brute
ADVERTISEMENT

Aceștia vor fi plătiți chiar și cu 3200 de lei pe lună, iar după stagiul de pregătire vor primi un ”stimulent” de trei salarii brute. Statul Major al Apărării a inițiat un proiect de modificare și completare a Legii nr. 446/2006, care face referire la pregătirea populației pentru apărarea țării, în caz de război, cu toate că politicienii au insistat că populația nu trebuie să fie alarmată.

Câți bani îți dă statul pentru serviciul militar voluntar

Aici se propune introducerea serviciului militar activ sub formă de voluntar în termen, pentru care sunt eligibili toți cetățenii români, bărbați sau femei, care locuiesc în România. Important e ca acești oameni să aibă vârsta între 18 și 35 de ani și să-și dorească să aibă o pregătire militară, conform MApN.

ADVERTISEMENT

Potrivit Ziarul Financiar, această pregătire nu va fi un substitut pentru serviciul militar în calitate de rezervist, ci vine în completarea sa. Așadar, cei care îndeplinesc condițiile și își doresc asta pot ajunge militari timp de patru luni, ca și ”militar voluntar în termen”.

Prin această măsură se dorește creșterea ”cantității și calității rezervei de mobilizare”. Conform propunerilor legislative, militarii voluntari vor beneficia gratuit de cazare, echipament și hrană, precum și asistență medicală și medicamente, dar și indemnizația lunară.

ADVERTISEMENT

Aceasta va fi similară militarilor în termen care au gradul de soldat (așadar între 2800 și 3200 de lei), iar la finalul stagiului de 4 luni militarii vor primi trei salarii medii brute. Important de reținut, acești tineri vor fi introduși în rezerva operațională, astfel că pot fi chemați oricând la arme în caz de război sau orice alt scenariu, oricât de improbabil ar fi el momentan.

De asemenea, militarii vor putea opta ulterior pentru intrarea în efectivele active ale Armatei, în condițiile în care în rezervă vor primi 30% din solda unui militar. Generalul Vlad Gheorghiță vorbea despre introducerea serviciului militar voluntar.

ADVERTISEMENT

Au motive românii să se teamă de un eventual război cu Rusia?

Interesant, șeful Statului Major, generalul Vlad Gheorghiță, vorbea în urmă cu o săptămână despre posibila introducere a stagiului militar voluntar, ca și o sugestie în aceste vremuri complicate. În replică, premierul Marcel Ciolacu le-a cerut tuturor să nu alerteze populația, pentru că România nu va intra în război.

“Populația României, la fel ca întreaga populație din Europa trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populației. Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar.

ADVERTISEMENT

Vizăm segmentul de vârstă 18 și 35 de ani, indiferent de sex, naționalitate. Să-i pregătim în principiile de bază în ducerea războiului“, a explicat generalul într-o intervenție pentru Observatornews.ro. “Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roșie cu anumite lucruri cu care ne jucăm și cu care nu ne jucăm. Faptul că facem parte din NATO este un lucru foarte important”, a declarat Marcel Ciolacu.

Soarta Europei și a războiului din Ucraina pare să atârne de alegerile care vor avea loc în Europa și SUA în 2024. Experții se tem că o eventuală victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA ar putea lăsa Europa singură în fața tăvălugului rusesc care va veni în următorii ani.

ADVERTISEMENT