News

Câți bani vor primi șoferii păgubiți din dauna de la RCA. Peste 8 milioane de șoferi vor fi afectați de modificarea legii

28.05.2020 | 13:43
Cati bani vor primi soferii pagubiti din dauna de la RCA Peste 8 milioane de soferi vor fi afectati de modificarea legii
ADVERTISEMENT

Parlamentul României intenționează să aducă modificări la Legea RCA, iar dacă proiectul va fi adoptat șoferii păgubiți vor primi mai puțini din dauna de la această poliță.

Câți bani vor primi șoferii păgubiți din dauna de la RCA

Într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) se arată că prin modificările la această lege șoferii păgubiți vor primi mai puțini bani din dauna de la RCA.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, transportatorii susțin că legea se va modifica astfel încât păgubitul să primească în mod direct o sumă de bani calculată de către asigurator, în caz de daună, fără ca păgubitul să cunoască valoarea reală a costului de reparaţie a autovehiculului său avariat.

”Practic, dacă asiguratorul va calcula o pagubă de 1.000 de lei, iar la service vor fi cheltuieli cu reparaţiile de 4.000 de lei, păgubitul va primi suma stabilită de asigurator şi va fi nevoit să plătească reparaţia din banii proprii, deşi plăteşte asigurare”, notează COTAR.

ADVERTISEMENT

”Dacă propunerile ar fi adoptate, păgubiţii RCA ar primi doar 30 – 35% din valoarea reală a despăgubirii”

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, consideră că asiguratorii doresc să profite în mod legal de lipsa de informare a păgubiţilor RCA cu privire la soluţiile tehnice necesare reparării autovehiculului şi a valorilor reale de reparaţie, pe care consumatorii nu au de unde să le cunoască atunci când acceptă şi semnează oferta subevaluată de despăgubire din partea firmelor de asigurări.

”Parlamentul României trebuie să aibă în vedere faptul că 8 milioane de proprietari de autovehicule vor fi afectaţi, precum şi o industrie care reprezintă 15% din PIB-ul României şi care asigură salariile a peste 500.000 de cetăţeni”, a declarat acesta.

ADVERTISEMENT

Conform datelor Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi, în România, există în acest moment peste 100.000 de procese cu asiguratorii, iar aceștia pierd într-o pondere de peste 90%.

”Dacă propunerile UNSAR de modificare legislativă ar fi adoptate, păgubiţii RCA ar primi doar 30 – 35% din valoarea reală a despăgubirii, iar firmele de asigurări ar face un profit suplimentar de peste 500 de milioane de euro pe an”, precizează reprezentanții COTAR.

ADVERTISEMENT

Transportatorii menționează că, din anul 2016 până în anul 2020, un număr de 735 de consumatori au reclamat abuzuri ale firmelor de asigurări, aceştia primind iniţial despăgubiri în valoare cumulată de 1.300.979 de lei, iar după recalculare au câştigat 4.129.019 lei.

La mijlocul lunii aprilie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că polițele RCA ar putea crește, ca urmare a suspendării unor contracte pe perioada stării de urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: