News

Câți pacienți poate prelua Spitalul Modular de la Constanța. Construit în aprilie 2020, deschis șase luni mai târziu, închis la finalul valului trei

Spitalul Modular de la Constanța a fost redeschis după ce a fost închis, ca urmare a lipsei pacienților de la finalul valului trei al pandemiei.
01.10.2021 | 18:44
Cati pacienti poate prelua Spitalul Modular de la Constanta Construit in aprilie 2020 deschis sase luni mai tarziu inchis la finalul valului trei
ADVERTISEMENT

Tragedia de la Constanța a mobilizat autoritățile pentru a evacua pacienții aflați la Spitalul de Boli Infecțioase.

Astfel, bolnavii au fost mutați în regim de urgență la alte spitale din municipiu.

”Toți au ajuns la Spitalele din Constanța. Se activează și un spital mobil al ISU.  Este un eveniment nefericit, nedorit. Cauzele vor fi stabilite de specialiști. Trebuie să așteptăm raportul. Din acest raport categoric trebuie să tragem învățămintele”, declara Cseke Attila, în urmă cu câteva ore, despre incendiul de la spitalul din Constanța.

ADVERTISEMENT

Pentru a mitiga efectele acestei evacuări, a fost decisă și reinstalarea Spitalului Modular. Acesta fusese scos din uz după valul trei al pandemiei, pe măsură ce numărul pacienților internați aici a scăzut treptat, către zero.

Spitalul Modular Medical de Izolare și Tratament, pe ”numele” său complet, sau SMMIT, este un proiect demarat încă de la începutul pandemiei, din 2020.

ADVERTISEMENT

La aproximativ 10 zile după ce România intra în stare de urgență, la jumătatea lunii martie 2020, era început și procesul de instalare a Spitalului Modular de la Constanța.

Spitalul Modular de la Constanța, cumpărat de la olandezi și adus în forma unui convoi militar

În data de 26 martie, spitalul intra în țară sub forma unui convoi militar, venind tocmai din Olanda. Direcția medicală a MApN cumpărase, la momentul respectiv, acest spital în regim de urgență.

ADVERTISEMENT

Destinația sa era de a servi ca secție extinsă pentru boli infecțioase, în sprijinul Spitalului Militar de Urgență din Constanța.

Autoritățile au ales stadionul Portul din municipiu pentru a instala spitalul modular.

Spitalul a fost pregătit în ceva mai puțin de trei săptămâni și era pregătit să ofere sprijin întregii zone dobrogene, în timpul pandemiei.

ADVERTISEMENT

În fapt, acest sistem modular este alcătuit din două componente. Una dintre acestea este spitalul propriu-zis, care are 56 de paturi. Cea de-a doua este o tabără de carantină și izolare, unde există 120 de paturi.

Spitalul a fost dotat astfel încât să fie un punct de aducere a pacienților cu forme ușoare și medii de Covid-19, având doar 4 paturi ATI, folosite doar ca intermediar, până când un pacient poate fi preluat de un spital de sine stătător.

Deși construit în aprilie 2020, spitalul a fost dat în folosință abia la finele lunii septembrie a anului trecut.

Aici se prezentau pacienții suspecți de Covid-19, care puteau rămâne internați la spitalul modular sau care, dacă evaluarea arăta o stare mai gravă de sănătate, puteau fi mutați la un alt spital.

Spitalul Modular, pustiu la finalul valului trei al pandemiei

Au fost definite și planuri în cazul în care acest spital are un grad de ocupare ridicat. În primul rând, sunt cooptați medici de la Spitalul Militar din Constanța, apoi de la spitalul CFR și de la Centrul de Medicină Navală. În cazul în care spitalul ajunge la capacitate maximă, se apelează și la alte spitale militare din țară, pentru furnizarea de resursă umană.

Spitalul militar modular de la Constanța ajungea la un minimum de activitate la jumătatea lunii mai 2021.

În acea vreme, România se bucura de ieșirea din cel de-al treilea val al pandemiei, când spitalele erau din ce în ce mai goale.

Astfel, la spitalul modular de pe stadionul din Constanța mai rămăsese internat un singur pacient. La nivelul județului, mai erau doar 101 pacienți internați cu Covid-19, dintre care 96 de constănțeni.

Având în vedere lipsa pacienților de pe timpul verii, SMMIT a fost închis și trecut în stand-by.

Cu toate acestea, Spitalul de la Constanța a fost redeschis în regim de urgență, în cursul zilei de vineri, 1 octombrie 2021. Aici au fost aduși o parte din pacienții evacuați ca urmare a incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Până la orele prânzului, 29 de pacienți au fost preluați de către Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Militar din Constanța, trei dintre aceștia fiind trimiși la SMMIT.

În cel mult 72 de ore de la decizia operaționalizării, pot fi disponibile 56 de paturi.

ADVERTISEMENT