News

Caz ireal la București: Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au dispărut din Capela Sfânta Elisabeta

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost furate din Capela Sfânta Elisabeta. Un tânăr de 25 de ani a vrut să se îmbogățească cu ajutorul bunurilor de patrimoniu.
11.05.2023 | 14:57
Caz ireal la Bucuresti Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au disparut din Capela Sfanta Elisabeta
Foto: Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, furate din Capela Sfânta de la București. Foto: Captura YouTube.
ADVERTISEMENT

Un tânăr de 25 de ani este cercetat de polițiștii din București pentru că a furat mai multe bunuri de patrimoniu din lăcașurile de cult. În data de 30 aprilie, acesta a sustras mai multe obiecte din aur și moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Capela “Sfânta Elisabeta” Cotroceni. Ulterior, poliția a pus în executare două mandate de percheziție domiciliară în județele Ilfov și Călărași, într-un dosar penal în care sunt cercetate mai multe infracțiuni de furt calificat.

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, furate din Capela Sfânta Elisabeta

”Astăzi, 11 mai 2023, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale au pus în executare 2 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Ilfov şi Călăraşi, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat”, au anunțat, joi, polițiștii din București.

ADVERTISEMENT

În timpul cercetărilor, polițiștii au identificat și au ridicat mai multe bunuri cu valoare probatorie, inclusiv obiecte de cult religios. Suspectul a fost depistat și urmează să fie dus la sediul Poliției Capitalei pentru continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale necesare. Cercetările sunt efectuate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

”În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, printre care obiecte de cult religios susceptibile a proveni din săvârșirea infracțiunilor. De asemenea, bănuitul a fost depistat, urmând a fi condus la sediul Poliţiei Capitalei, în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale ce se impun”, a mai transmis sursa citată.

ADVERTISEMENT

Bunurile furate fac parte din patrimoniul cultural național

Surse judiciare au precizat că cercetările au fost preluate de Serviciul Investigații Criminale pentru că bunurile furate fac parte din patrimoniul cultural național. În perioada respectivă, bărbatul a mai furat bunuri și bani din cutiile de lumânări de la alte biserici, inclusiv Biserica Eroilor Martiri. Majoritatea bunurilor au fost recuperate și urmează să fie evaluate.

”Pe 30 aprilie hoțul a furat de la Capela ‘Sfânta Elisabeta’ Cotroceni moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și alte obiecte din aur și bani din cutia de lumânări”, au precizat sursele citate.

ADVERTISEMENT

Un brăilean a încercat să fure bunuri dintr-o biserică din județ

Un alt hoț fără frică de Dumnezeu a fost cel din Brăila, care acum câteva luni a încercat să se îmbogățească furând bunuri dintr-o biserică din localitatea Cazasu. Bărbatul a pătruns în incinta locașului de cult și a încercat să fure obiecte prețioase, însă a fost oprit de oamenii legii.

„Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila – Secţiei 1 Poliţie Rurală au identificat şi reţinut, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore, un bărbat în vârstă de 37 de ani, din Brăila, bănuit pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la furt calificat.

ADVERTISEMENT

În fapt, la data de 21 ianuarie a.c., în jurul orei 11,30, bărbatul ar fi pătruns prin efracţie în incinta unei biserici de pe raza localităţii Cazasu, de unde ar fi încercat să sustragă bunuri. În continuare se efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de furt calificat”, au explicat polițiștii brăileni.

 

ADVERTISEMENT