News

Caz revoltător la un centru de plasament din Brașov, o tânără a fost internată cu arsuri grave. Update

Polițiștii din Brașov efectuează investigații în cazul tinerei de 19 de ani cu handicap care a suferit arsuri prin opărire.
14.08.2023 | 20:44
Caz revoltator la un centru de plasament din Brasov o tanara a fost internata cu arsuri grave Update
Anchetă în cazul tinerei cu handicap internată într-un centru DGASPC Brașov: Acuzații de mușamalizare și reacția ministrului Familiei. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT
14-08-2023
17:46

Cum a fost opărită fata cu dizabilități

Noi informații despre cazul fetei cu dizabilități, internată într-un centru de plasament din Brașov, care a ajuns la spital cu arsuri grave. Se pare că totul s-ar fi produs în urma neglijenței angajatelor.

Mai mult, personalul centrului ar fi încercat să mușamalizeze incidentul șocant. Potrivit informațiilor publicate de Asum.ro, martorii spun că fata ar fi fost opărită în urma unei băi cu apă fierbinte. Vinovate ar fi două angajate care se aflau de serviciu în seara de joi, 10 august, atunci când a avut loc evenimentul.

Însă, nu au apelat la personalul medical pentru a ajuta tânăra arsă. Ba mai mult, una dintre angajate a menționat în procesul verbal de predare/primire că nu a întâmpinat niciun fel de problemă în seara cu pricina.

„La intrarea în serviciu am preluat un efectiv de 9 beneficiari. Toți beneficiarii și-au efectuat igiena personală. Pe timpul nopții nu au fost probleme de semnalat. Predarea schimbului de zi, un număr de 9 beneficiari. De asemenea, predau toate bunurile existente în CTF Gabriela. Fapt pentru care închei prezentul proces verbal!”, notează asum.ro.

Rănile au fost descoperite a doua zi de alte două angajate. Asistenta medicală a fost sesizată, iar aceasta este cea care a chemat o ambulanță să o preia pe fată. Pe de altă parte, există anumite informații conform cărora arsura ar fi apărut în urma procesului de deratizare sau în urma opăririi cu lapte fierbinte, deoarece tânăra este hrănită cu biberonul, din cauza stării de sănătate.

Polițiștii brașoveni au demarat o anchetă penală în legătură cu cazul unei tinere în vârstă de 19 ani, beneficiară a Centrului de Plasament pentru Copii cu Nevoi Speciale Brădet, după ce aceasta a fost spitalizată cu arsuri grave pe față, gât și spate. Cazul a fost adus în atenția autorităților de către Asociația pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM), care a semnalat situația către ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero.

Scandal într-un centru de plasament din Brașov

Ministrul Intotero a reacționat cu indignare la acest incident, subliniind lipsa de umanitate față de copiii aflați în nevoi speciale. După ce s-a deplasat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov pentru a vizita tânăra pacientă, a cerut autorităților să demareze o anchetă cuprinzătoare în legătură cu incidentul. Ea a evidențiat importanța aflării adevărului și aducerea vinovaților în fața justiției.

ADVERTISEMENT

Pe lângă vizita la spital, ministrul Intotero s-a deplasat și la Centrul de Plasament Brădet, însoțită de prefectul județului Brașov,  Mihai Cătălin Văsii. Acolo, s-au purtat discuții cu angajații și tinerii instituționalizați pentru a obține o imagine clară asupra situației. Ministrul a cerut prefectului să inițieze o anchetă coordonată de toate instituțiile competente pentru a dezvălui adevărul în acest caz.

În urma sesizării poliției de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Brașov, poliția municipiului Săcele a deschis un dosar penal în legătură cu incidentul. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brașov, tânăra de 19 ani a fost internată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov pe 11 august și prezenta arsuri pe corp.

ADVERTISEMENT

Dosarul penal a fost deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă pentru a stabili cauzele și împrejurările în care s-a produs acest incident, sub supravegherea unității de parchet competente.

Polițiștii au deschis un dosar penal

Luni, Poliția Județeană Brașov a comunicat că a deschis o anchetă, după ce DGASPC a informat oficial instituția despre incidentul respectiv. În comunicatul emis de IPJ Brașov, se menționează: “La data de 12 august a.c., în jurul orei 21.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Săcele au fost sesizați de către D.G.A.S.P.C. Brașov cu privire la faptul că beneficiara unui complex de servicii din localitate, o tânără de 19 ani, a fost internată în data de 11 august a.c. la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, prezentând arsuri la nivelul corpului.

ADVERTISEMENT

În cauză, polițiștii au deschis un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuare în vederea stabilirii cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului, sub supravegherea unității de parchet competente”.

Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov, a afirmat pentru news.ro că tânăra de 19 ani este internată într-o căsuță de tip familial din cadrul Complexului de Servicii Brădet-Săcele.

ADVERTISEMENT

Ea a menționat că DGASPC a sesizat poliția pentru a clarifica dacă este vorba de neglijență în serviciu sau dacă sunt întrunite elementele unei infracțiuni. Mailat a subliniat că investigația este în curs și că nu se cunoaște încă cauza arsurilor.

 

ADVERTISEMENT
Tags: