News

Caz șocant la o școală din Brașov. 24 de copii au ajuns la spital, după ce au luat salmonella de la cantina afterschoolului

Elevii unei școli din Brașov au ajuns la spital după ce au mâncat alimente infestate cu salmonella. Patru dintre copii sunt încă internați
15.01.2024 | 19:13
Caz socant la o scoala din Brasov 24 de copii au ajuns la spital dupa ce au luat salmonella de la cantina afterschoolului
Zeci de elevi au fost infestați cu salmonella, după ce au mâncat la afterschool.
ADVERTISEMENT

24 de copii de la o școală din Brașov au ajuns de urgență la spital. Elevii au ajuns suspecți de o toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la afterschoolul şcolii. Patru dintre micuți au rămas internaţi.

”În cursul zilei de 14 ianuarie 2024, s-au prezentat la serviciul UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, 14 pacienţi cu simptomatologie digestivă (greaţă, vărsături, colici abdominale, scaune diareice apoase, febră, vertij, inapetenţă).

ADVERTISEMENT

Până în dimineaţa zilei de 15 ianuarie 2024, s-au mai prezentat încă 10 copii. Din totalul de 24 de pacienţi, la această oră mai sunt internaţi 4 copii, ceilalţi nu au necesitat internare, au primit tratamente de reechilibrare hidroelectrolitică, reţetă la domiciliu, supraveghere medic de familie”, au precizat, luni, oficialii DSP Braşov.

Amenzi pentru firma care livrează mâncarea, dar și pentru școală

După mai multe investigații, specialiștii au descoperit că mâncarea pe care au consumat-o copiii era infestată cu salmonella. Pe fir a intrat și Direcția de Sănătate Publică, care a descoperit mai multe nereguli.

ADVERTISEMENT

În urma controalelor a fost sancţionată, atât firma de catering, cât şi şcoala responsabilă de copii, cu 10.000 lei S.C. Meganova S.R.L. Braşov și respectiv cu 2.000 lei Şcoala Gimnazială nr. 11 Braşov.

Oficialii DSP au transmis că pacienţii internați fac parte dintr-un colectiv de elevi  în număr de 980 de copii. Se pare că care frecventează afterschoolul funcţional din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov.

ADVERTISEMENT

”În urma rezultatelor examenelor de coprocultură recoltate de la cei 4 pacienţi internaţi, a fost identificată bacteria Salmonella, conform rezultatelor de laborator din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov. Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Braşov a efectuat control la unitatea de învăţământ, fiind verificate sălile de clasă din punct de vedere igienico-sanitar, săli de clasă cu destinaţie “şcoală după şcoală”, unde se serveşte masa caldă în regim catering, conform contractului încheiat între Asociaţia de părinţi din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov şi firma de catering S.C. Meganova S.R.L. Braşov”, a mai adăugat sursa citată.

Condițiile de igienă în care învață copiii la școala din Brașov, controlate de DSP

Autorităţile au verificat în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 11 Braşov mai multe reguli care trebuie aplicate pentru sănătatea copiilor. Însă au ieși la iveală și alte neregului.

ADVERTISEMENT

„Meniurile întocmite şi elaborate de medicul nutriţionist, colaborator al unităţii şcolare, acestea nefiind actualizate şi avizate la zi (neconformitate); Nu s-a putut face dovada unei proceduri privind igienizarea mâinilor elevilor, care ar trebui să se desfăşoare între procesul educativ şi servirea mesei (neconformitate)”, mai precizează autoritățile.

ADVERTISEMENT