News

Caz terifiant în Argeș. O mamă le-a spus polițiștilor că fetița ei are “ceva diavolesc” și trebuie “să o mântuiască”. Cum a reacționat soțul femeii

Un bărbat din Pitești susține că trăiește cu teama ca soția lui să nu-și agreseze sau chiar ucidă fiica de patru ani. Recent, aceasta a părăsit domiciliul împreună cu minora.
26.03.2024 | 09:03
Caz terifiant in Arges O mama lea spus politistilor ca fetita ei  are ceva diavolesc si trebuie sa o mantuiasca Cum a reactionat sotul femeii
Povestea dispariției din Pitești seamînă cu scenariul unui film horror / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / IPJ Argeș
ADVERTISEMENT

Situație cu totul ieșită din comun la Pitești, acolo unde un bărbat își acuză soția că a plecat de acasă cu fetița în vârstă de patru ani, în toiul unui delir mistic. Audiată de poliție, femeia a recunoscut că minora ”are ceva diavolesc” și că vrea s-o ”mântuiască”. Bărbatul a introdus o acțiune de divorț, iar Judecătoria Pitești a stabilit ca până la finalizarea acesteia, minora să locuiască la tatăl ei.

După ce au găsit-o, polițiștii au trimis-o pe femeie la psihiatrie

Cazul a debutat la sfârșitul anului trecut, atunci când bărbatul a sesizat poliția că partenera lui de viață, în vârstă de 31 de ani, a părăsit voluntar locuința familiei împreună cu fiica lor de patru ani și de atunci nu mai este de găsit. Organele de ordine au acționat rapid, și după ce au apelat la mass-media locală, cele două au fost găsite într-o locație din centrul municipiului Pitești.

ADVERTISEMENT

O lună mai târziu, bărbatul a introdus acțiune de divorț și a cerut custodie exclusivă, motivând că viața fetiței este pusă în pericol. Potrivit datelor din dosar, după ce a fost găsită, femeia ar fi fost audiată de polițiști, care au decis să o transporte pe aceasta la spitalul de psihiatrie.

Interogatoriu șocant: ”Din burta fetei va ieși un șarpe”

Medicii au constatat că femeia avea un comportament dominat de agitație psihomotorie, idei delirante de tip mistic, suspiciozitate, interpretativitate, comportament dezorganizat și delir halucinator.

ADVERTISEMENT

”Din cuprinsul interogatoriului luat pârâtei, al declarației martorului … (f. 55) și din cuprinsul capturii de ecran ce surprinde o filă scrisă de pârâtă (f. 41), rezultă că aceasta din urmă consideră că fetița minoră are ceva diavolesc în ea și că este de datoria mamei să o salveze din iad pe aceasta.

Potrivit filei scrise de mamă, fetița minoră a acesteia este decedată de la vârsta de 3 ani și o lună, deși nu i-a fost făcut niciun parastas, iar din burta fetiței va ieși un șarpe sau „ceva destul de urât”.

ADVERTISEMENT

Mama a notat că „voi ajunge la închisoare, dar cu această agendă e posibil să scap. După cum vrea Bunul Dumnezeu>>”, se arată în motivarea Judecătoriei Pitești de stabilire temporară a domiciliului minorei la tată.

Un studiu publicat în 2016 de National Institute of Heath susține că depresia post-partum poate atinge punctul maxim de risc la patru ani după naștere. În această perioadă, impactul mamei asupra copilului este unul crucial, pentru că dezvoltarea până la vârsta de șase ani reprezintă baza pe care se vor contura comportamentul și stilul de învățare al minorului. Depresia maternă are un impact negativ asupra dezvoltării copilului, însă relația poate fi și una bidirecțională, în sensul că dificultățile emoționale și comportamentale ale nou-născutului pot avea efecte negative asupra sănătății mintale a mamei.

Mama minorei mergea des la biserică și stropea noaptea cu salvie

În cazul de față, mama (a cărei identitate n-o vom face publică) a avut un cu totul alt comportament atunci când a fost chemată în instanță. Audierea a avut loc pe data de 11 ianuarie 2024, când pârâta le-a spus judecătorilor că vrea să-i facă bine fetiței și nu rău, însă a avut perioade în care a fost ”tulburată”, din august până în decembrie 2023. În acel moment, ea ”credea că este ceva rău în fetița ei și avea impresia că toată lumea vorbește cu ea, iar pe deasupra că îi vorbesc și două obiecte: televizorul și telefonul”.

ADVERTISEMENT

Au mai fost audiate mama femeii și un martor, care au dezvăluit că în această perioadă, femeia mergea foarte des la biserică și că ”într-o noapte, când stropea cu salvie în jurul casei, a auzit zgomote, însă nu și-a dat seama ce reprezintă acestea”.

Fetița a fost retrasă de la grădiniță pentru ”a nu da răul” și altor copii

Acțiunile femeii au afectat și viața minorei, care, potrivit declarațiilor unui martor, ar fi fost retrasă de la grădiniță ”pentru a nu le da răul pe care-l are în ea și altor copii”. Decizia a fost luată la puțin timp după ce aceasta și-a externat fiica ”pe semnătură” din spital, deși micuța avea un diagnostic de ocluzie intestinală, care-i putea pune viața în pericol.

Referitor la plecarea de acasă, psihologul DGASPC Argeș a explicat că minora nu a perceput întâmplarea ca pe ceva traumatizant ci ca pe o plimbare cu mama ei, față de care nu manifestă frică sau disconfort emoțional.

De altfel, femeia a povestit că a părăsit domiciliul împreună cu minora pentru a merge să studieze la Facultatea de Medicină Veterinară din București, dar pe drum s-a oprit pentru a-și amaneta cerceii de aur, urmând ca din banii obținuți să-i cumpere haine copilului. La un moment dat, ea i-a oferit fetiței un telefon mobil pentru a se juca, și în acest fel polițiștii au reușit să localizeze dispozitivul și să le găsească pe cele două.

Clayton Shuman, profesor la Universitatea din Michigan a atenționat, într-un  articol publicat în BMC Resarch Note, că rata incidenței depresiei postnatale s-a triplat în timpul pandemiei de Covid-19. Astfel, dacă până în 2020, una din opt femei sufereau de depresie, după declanșarea pandemiei, rata a crescut la una din  trei femei. Această situație a adus traume care s-au făcut simțite și după încheierea perioadei pandemice.

Drama care a sfâșiat o familie

În dosar a fost făcută o cerere de intervenție din partea bunicii materne, care a solicitat instanței să-i permită să aibă legături personale cu minora. Judecătorii au stabilit ca aceasta să-și poată vedea nepoata de trei ori pe lună.

Pe de altă parte, aceștia au concluzionat că prezența mamei în jurul minorei generează o stare de pericol care nu poate fi ignorată deși starea de spirit a femeii s-a îmbunătățit la ultima ședință de judecată, față de luna decembrie a anului trecut.

Procesul de divorț intentat de soțul femeii nu are stabilit primul termen. Bărbatul cere ca exercitarea autorității părintești să fie exercitată doar de către el, minora să aibă domiciliul la tată, iar partenera de viață să-i plătească pensie alimentară și să revină la numele anterior căsătoriei.

ADVERTISEMENT