Life

Cazul care a șocat lumea medicală. Ce diagnostic a primit o femeie care avea limba neagră

Cazul care a șocat lumea medicală. Ce diagnostic a primit o femeie care avea limba neagră. Și medicii au fost uimiți, fiind un caz rar.
11.05.2023 | 15:26
Cazul care a socat lumea medicala Ce diagnostic a primit o femeie care avea limba neagra
Cazul care a șocat lumea medicală. O femeie a mers cu limba neagră la medic. Foto: Colaj Fanatik / Pixabay
ADVERTISEMENT

Cazul care a șocat lumea medicală. O femeie a ajuns la medic cu limba neagră, iar aceasta a primit un diagnostic venit după multe analize făcute.

Cazul care a șocat lumea medicală. O femeie a mers cu limba neagră la medic

Femeia era bolnavă de cancer și făcea chimioterapie. Dar altceva a făcut-o să meargă de urgență la medic. Limba ei devenise cu totul neagră și era acoperită cu ceva ce semăna cu părul.

ADVERTISEMENT

Aceasta s-a speriat când a văzut cum poate arăta limba, dar avea și multe dureri sau sângerări. Femeia din Japonia a mers așadar la medic pentru a afla ce se întâmplă cu ea.

Doar că și medicii au fost nedumeriți când au văzut-o și le-a luat ceva timp până să pună un diagnostic. Toate simptomele neobișnuite ale femeii erau cauzate de o boală rară. Aceasta se numește sindromul gurii arse sau glossodinie.

ADVERTISEMENT

Ce este, de fapt, boala gurii arse

Pe lângă faptul că limba ei devenise neagră și dureroasă, femeia s-a mai lovit de altă ciudățenie legată de această boală rară.

Aceasta începuse să își schimbe culoarea pielii, ce devenea din ce în ce mai cenușie. Dar de unde a luat această boală? Analizele medicilor au ajuns la concluzia că totul era un efect advers de la niște antibiotice puternice pe care trebuia să le ia.

ADVERTISEMENT

Sindromul gurii are este o afecțiune prin care pacientul simte senzații de arsură sau disconfort ale limbii, gurii sau întregii cavități bucale. Boala poate afecta inclusiv buzele sau amigdalele.

Tot în cadrul acestei boli mai pot fi găsite și simptome cum ar fi pierderea completă a lui gustului sau modificări ale acestuia. Toate alimentele au gust amar sau metalic și pacienții pot avea o sete intensă.

ADVERTISEMENT

Boala care a șocat lumea medicală poate apărea din cauza unor probleme ale nervilor senzoriali sau de la sistemul nervos periferic sau central. Sindromul gurii arse mai poate apărea și din cauza carenței de fier, zinc sau acid folic.

Această mai poate apărea și din cauza periatului excesiv al dinților sau utilizarea unor paste nepotrivite, prea abrazive. Inclusiv consumul excesiv de sucuri acidulate poate ajunge la apariția acestei boli.

ADVERTISEMENT
Tags: