News

Cazul ”Vadim Pisari”, pata de pe obrazul ambasadorului Rusiei la București. Moscova refuză să-și ancheteze ”pacificatorul” care a ucis un tânăr, în Moldova

Asasinarea unui cetățean al Republicii Moldova de către un ”pacificator rus”, în 2012, a rămas nepedepsită. La acea vreme, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău era Valery Kuzmin, care apoi a ajuns la București.
05.04.2022 | 17:00
Cazul Vadim Pisari pata de pe obrazul ambasadorului Rusiei la Bucuresti Moscova refuza sasi ancheteze pacificatorul care a ucis un tanar in Moldova
Valery Kuzimn, ambasadorul Rusiei la București, era detașat la Chișinău în momentul uciderii lui Vadim Pisari / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din Republica Moldova, a fost împușcat mortal de un ”pacificator” rus lângă podul peste Nistru, în zona localității Vadul lui Vodă, în 2012. Valery Kuzmin, actualul ambasador al Federației Ruse la București, era detașat la acea vreme în Republica Moldova și a făcut câteva afirmații total deplasate legate de incident.

”Pacificatorii” ruși fac dreptate cu arma, în Republica Moldova

În 1992, Republica Moldova și Federația Rusă au semnat o Convenție cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova. În urma acestui acord, în șapte puncte de trecere peste Nistru, au fost înființate așa-zisele ”posturi de pacificatori”, care au ca obiectiv declarat oprirea tranzitului de arme din și înspre Republica Moldova. Acestea sunt, de fapt, baraje dispuse pe suprafață de aproximativ 100 metri, cu bloc-posturi din beton puse în drum pentru încetinirea autoturismelor care tranzitează zona, și mașini blindate de producție veche așezate pe marginea drumului.

ADVERTISEMENT
Republica Moldova hartă
Localitatea Vadul lui Vodă este situată la marginea municipiului Chișinău

Echipele de ”pacificatorii” sunt formate din soldați ruși, moldoveni și transnistreni. Oficial, aceste puncte fac trecerea între Moldova și autoproclamata Republică Transnistria.

Există însă două fâșii de pământ din Raionul Dubăsari care unesc localități moldovenești pe ambele maluri ale Nistrului. În aceste cazuri, echipele de ”pacificatori” instalați pe Nistru controlează, în mod cu totul nefiresc, traficul între două zone ale Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Crima din Vadul lui Vodă: pacificarea făcută cu un Kalashnikov

Unul din posturile de pacificatori se află în localitatea Vadul lui Vodă, care este, practic, o localitate limitrofă municipiului Chișinău. În 2012, aici a fost ucis cu sânge rece un tânăr din Republica Moldova, care nu a oprit la semnul ”stop” de la postul de pacificator.

”S-a întâmplat pe 1 ianuarie 2012. Vadim avea 18 ani și și-a dus un prieten dinspre Pîrîta spre Chișinău. A trecut prin postul de pacificatori fără să oprească la semnul Stop. A trecut mai departe, după care, la întoarcere, scena s-a repetat. Vadim nu a oprit la semn. În momentul următor, pacificatorul rus a luat arma și a tras înspre mașina care se afla deja în afara postului. Glontele a străpuns aripa din spate a autoturismului, a intrat prin scaun și apoi l-a lovit mortal pe Vadim. Nu a existat un foc de avertisment, e posibil ca soldatul rus să fi vrut să tragă în roți”, își amintește avocatul Alexandru Postică de la Asociația Promo-LEX, reprezentant al societății civile în Colegiul disciplinar al judecătorilor din Republica Moldova, din partea societății civile.

ADVERTISEMENT

Moartea lui Vadim Pisari a stârnit un val de proteste în Moldova și în Europa și a readus în prim plan legitimitatea prezenței soldaților ruși în regiune. S-a constatat că ”pacificatorul” rus a folosit un automat Kalashnikov, cu gloanțe de calibrul 5,45 mm cu centrul de greutate modificat, muniții interzise de ONU prin convenții internaționale.

Criminalul tânărului moldovean a fost identificat ca un anume Veaceslav Cojuhari (38 de ani, în 2012), născut în Bender, dar cu cetățenie rusă. Acesta a fost imediat retras la o unitate militară din regiunea Breansk, Federația Rusă, pentru a nu fi arestat de autoritățile moldovene care anchetau cazul.

ADVERTISEMENT

”Procuratura din Moldova a început o anchetă care nu a fost finalizată niciodată. Nu s-a putut face nici măcar o expertiză, pentru că arma lipsea. Știm cine e criminalul, știm unde locuiește, dar nu-i putem face nimic”, a declarat Alexandru Postică pentru FANATIK.

Ambasadorul Valery Kuzmin către jurnaliștii moldoveni: ”Nu procedați ca Winnie Pooh”

În acest context încordat, ambasadorul Valery Kuzmin, care la acea vreme reprezenta interesele Kremlinului la Chișinău, a reușit să inflameze și mai mult spiritele, după ce a comentat în mod ironic incidentul. Fără să aducă vreo dovadă în sprijinul afirmațiilor sale, acesta a declarat că cetățeanul moldovean era beat iar autoturismul în care se afla era dat în urmărire. Apoi, tot el le-a dat câteva sfaturi jurnaliștilor despre cum ar trebui să relateze acest incident.

”În primul rând, nu isterizați situația. Nu procedați ca Winnie Pooh (personaj dintr-un serial animat, n.r.), care, fiind în ospeție la iepuraș, când a fost întrebat ce va servi – lapte sau miere – a cerut și una și alta, și încă fără pâine”, a spus Kuzmin, conform dw.com. În urma declarațiilor diplomatului, sute de oameni au protestat în fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, solicitând expulzarea lui Kuzmin pentru comportament sfidător.

”Da, am auzit că domnul Kuzmin e, acum, ambasador la București… Ce pot să spun, părerea mea e că e doar o persoană care știe foarte bine să manipuleze. Afirmațiile lui nu au nici o relevanță. Chiar dacă victima era băută sau a încălcat vreo regulă de circulație, nu există nici un argument pentru a se deschide focul asupra lui. Un post al poliției rutiere era la 120 de metri distanță”, a mai explicat Postică pentru FANATIK.

Rusia, condamnată la CEDO în cazul morții lui Vadim Pisari

Pentru că autoritățile din Moldova se dovedeau neputincioase, inclusiv la nivel diplomatic, iar anchetatorii ruși au stabilit că ”sergentul Cojuhari a folosit arma regulamentar, în condiții periculoase pentru viață”, familia victimei, reprezentată de Alexandru Postică și Promo-LEX, a înaintat o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În 2015, CEDO a condamnat Rusia la plata unor despăgubiri în valoare de 35.000 de euro și a 5.580 de euro – costuri și cheltuieli de judecată. Curtea Europeană a constatat violarea articolului 2 al Convenției Europene – dreptul la viață, atât în esență cât și sub aspect procedural. CEDO a mai decis că ancheta autorităților ruse nu a fost corectă și trebuie reluată.

Avocat Alexandru Postică: ”Aici, lumea trăiește fără speranță”

Rusia a pus în aplicare decizia CEDO doar la nivel financiar, însă a întârziat să ia măsuri penale împotriva presupusului criminal. În septembrie 2016, Procuratura militară din Breansk a anunţat anularea ordonanţei de clasare a cauzei penale împotriva “pacificatorului” şi dispunerea reexaminării cauzei. De atunci, nu au mai apărut informaţii noi legate de acest dosar. Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei este organul care monitorizează modul în care se cercetează cauza.

Pe de altă parte, după cazurile Hodorovki și Navalnîi, Federația Rusă a adoptat o lege potrivit căreia deciziile CEDO nu vor mai fi executate dacă acestea contravin legislației interne. În acest context, familia lui Vadim Pisari și-a pierdut total speranța că se va mai face dreptate.

”Familia nu mai are speranță. De fapt, lumea, aici, trăiește fără speranță. Doar cei ultraoptimiști mai pot avea speranță, când timp de 30 de ani au stat cu capul plecat în fața unui soldat cu arma în mână”, a mai spus Alexandru Postică.

În 2016, Valery Kuzmin a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România. Din această ipostază, el a susținut teza lansată de autoritățile de la Moscova, conform căreia imaginile cu bombardamentele rusești în Ucraina sunt falsificate. El a precizat că Rusia nu va ataca ținte civile în decursul ”operațiunii speciale” pe care o desfășoară în această țară.

ADVERTISEMENT