Life

Ce a apărut pe turla principală a Catedralei Mântuirii Neamului. Are peste 4 metri

Un nou detaliu a apărut pe turla Catedralei Mântuirii Neamului din București. Este atât de impresionant, încât nu poate trece neobservat
09.02.2024 | 11:31
Ce a aparut pe turla principala a Catedralei Mantuirii Neamului Are peste 4 metri
A fost montată Icoana Pantocrator a Mântuitorului pe turla Catedralei Naționale din București. Sursa foto: Inquam Photos/ Mircea Manole
ADVERTISEMENT

Catedrala Mântuirii Neamului este cea mai impozantă construcție din București, dar și din România. Ridicarea lăcașului de cult a fost una controversată, dar, acum, apele s-au mai calmat. Bucureștenii care au trecut zilele acestea pe lângă faimoasa catedrală, sigur au observat un nou detaliu.

S-a montat Icoana Pantocrator cu chipul Mântuitorului pe turla principală a Catedralei

Catedrala Mântuirii Neamului este una dintre construcțiile pe care milioane de români abia așteaptă să o vadă finalizată. Momentan, procesul mai durează, însă, lăcașul de cult prinde contur pe zi ce trece.

ADVERTISEMENT

Recent, pe turla principală a Catedralei Naționale a apărut un detaliu nou. Și anume, a fost montată Icoana Pantocrator cu chipul Mântuitorului.

Lucrările de montare ale icoanei au început de luni, iar pentru a fi finalizate în timp record a fost nevoie de 15 oamenii. Cu toții au muncit 12 ore pe zi pentru ca icoana să fie așezată așa cum trebuie.

ADVERTISEMENT

La realizarea ei a lucrat Alina Codrescu și s-au folosit peste 2.000 de kilograme de mozaic. Pentru ca rezultatul să fie cel așteptat de milioane de creștini, a fost nevoie de șase luni de muncă intensă și atenție la detalii.

Icoana Pantocrator a lui Iisus Hristos este amplasată pe turla principală și are o dimensiune de 150 de metri pătrați, după cum informează Trinitas TV.

ADVERTISEMENT

S-au folosit cele mai bune materiale pentru icoana și pentru turla Catedralei Naționale

Mozaicul folosit pentru această icoană nu a fost deloc unul ales la întâmplare. Alina Codrescu împreună cu soțul ei, Daniel, cel care se ocupă de picturile de la Catedrala Națională au fost atenți la fiecare detaliu.

”Tehnica mozaicului este cea mai expresivă formă care se putea folosi în înveșmântarea interioară a Catedralei Naționale”, a spus Daniel Codrescu, potrivit dcnews.ro.

ADVERTISEMENT

Mozaicul oferă dinamism imaginii de ansamblu. Astfel, în funcție de unghiul din care este privită, icoana poate părea diferită. Mozaicul a fost adus special din Italia, iar cel care a vrut să se folosească materie primă de cea mai bună calitate a fost chiar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Însă, nu doar Icoana Pantocrator cu chipul Mântuitorului este specială. Puțină lume știe faptul că turla Catedralei Naționale este unică în lume. Catedrala din București are o turlă de 23,8 metri pe 17,1 metri și este cea mai înaltă din întreaga lume.

Pentru ca turla să fie una impozantă, numai la partea din față dinspre naos s-a lucrat 10 luni și au fost folosite peste 4 milioane de tesere de mozaic. Momentan, interiorul Catedralei Naționale nu este finalizat, fiind nevoie de mai mult timp pentru punerea la punct a tuturor detaliilor.

ADVERTISEMENT