News

CE a aprobat eliminarea plafonului privind pensiile din PNRR. Marcel Ciolacu: ”Am scăpat de coșmarul introdus de USR”

CE a aprobat PNRR-ul României validând eliminarea angajamentului privind plafonul de 9,4% din PIB referitor la cheltuielile cu pensiile.
21.11.2023 | 20:51
CE a aprobat eliminarea plafonului privind pensiile din PNRR Marcel Ciolacu Am scapat de cosmarul introdus de USR
Marcel Ciolacu a anunțat decizia Comisiei Europene Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a salutat, marţi, decizia Comisiei Europene de aprobare a modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. În forma sa modificată, documentul include şi capitolul REPowerEU.

CE a aprobat eliminarea plafonului privind pensiile din PNRR

Marcel Ciolacu a subliniat că prin aprobarea PNRR a fost confirmată oficial şi eliminarea angajamentului privind plafonul de 9,4% din PIB referitor la cheltuielile cu pensiile.

ADVERTISEMENT

“Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile.

Odată cu aprobarea modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, de astăzi (marți n.r.) scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea ne-am bătut să trecem prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experţii Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari.

Înlăturăm, în acest fel, inechitățile dintre pensionarii care au contribuit şi au muncit la fel şi asigurăm garanţia că veniturile pensionarilor vor putea creşte şi în viitor, corelate în mod legitim cu performanţa economică a ţării.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre obiectivele mele esențiale în mandatul de premier: creșterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai”, a scris premierul, pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeană a aprobat marţi modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 28,5 miliarde de euro, document care, în forma sa modificată, include şi capitolul REPowerEU, a informat Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene (MIPE).

ADVERTISEMENT

Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii.

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul cuprinde două noi reforme şi şapte investiţii care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.

ADVERTISEMENT